Forgatókönyv

A 2011. április 16. napján megtartandó demonstrációhoz

A demonstráció gyülekező helyszíne: Budapest V. kerület Bajcsy Zs és az Alkotmány utca kereszteződése.

A demonstráció időtartama: 2011. április 16. 10:30 -17:00.

Demonstrációra gyülekező: Budapest V. kerület BAJCSY ZS u. és Alkotmány utca kereszteződése 2011. április 16-án 10,30 órától.

Személygépkocsikkal érkezők az IRM parkolójában tudnak leparkolni, a buszokkal érkezők pedig az Országház Duna felőli részénél a rakparton. Aki busszal érkezik a nyugatinál le tud szállni és onnan 300 m a megadott gyülekezési helyszín.

A TMRSZ buszokról a leszállás a Nyugati téren történik. Innen kb. 2 perc séta a Bajcsy-Zsilinszky út, Alkotmány u. sarka.

Itt várják az érkezőket a kísérők és felkísérik a demonstráció helyszínére. Ott veszik át a pólókat/dzsekiket, majd felmennek az átvételtől kb. 15 méterre lévő színpadhoz.

A buszok a leszállás után átmennek az Országház mögött lévő rakpartra. Amennyiben megtelik, úgy a rakpart Lánchíd felőli részét is használhatják.

Ott elegendő hely áll rendelkezésükre a parkolásra. A személygépkocsik parkolása az IMR-el szemben lévő parkolóban megoldott.

FIGYELEM! Biztonsági rendszabályok.

– A demonstráción TILOS fegyveresen, felfegyverkezve részt venni. A jelen lévőknél önvédelmi, szolgálati lőfegyver, illetve az élet kioltására, vagy a testi épség megsértésére alkalmas eszköz NEM LEHET.

– A demonstráció előtt és alatt szeszes ital fogyasztása TILOS.

– A demonstrációra szolgálati gépjárművel érkezni TILOS.

– A demonstrációra érkező gépjárműveket TMRSZ felirattal kell ellátni. A gépjárművekkel a közelben található parkolókban (parkolási díj szombaton nincs) lehet parkolni, a buszok a rakparton parkolhatnak.

– A demonstráció a Parlament működését súlyosan nem veszélyeztetheti.

– A rendezvényt megzavaró személyekkel szemben a főszervező (a demonstrációs bizottság vezetője Szima Judit főtitkár, illetve a biztonságért felelős főrendező Bárány Zoltán elnök) jogosult, illetve köteles fellépni. A főszervező a rendezvényt megzavaró személy figyelmét felhívja, hogy hagyja el a helyszínt, ha erre nem hajlandó, akkor a legközelebbi rendőr segítségét kéri.

– A rendezvényen résztvevőknek érkezésüket követően egységes színű TMRSZ felirattal ellátott anorák, vagy póló kerül kiosztásra, illetve ennek hiánya esetén nemzetiszínű karszalag, amelyet a rendezvény befejezéséig viselniük kell, amelyet eltávozás előtt a főszervezőnek, vagy az általa kijelölt személyeknek át kell adni.

– A TMRSZ célkitűzéseivel egyetértőket narancsszínű karszalaggal lesznek ellátva.

– A rendezvényre a szervező TMRSZ létszám függvényében (10 %), de minimálisan 100 fő rendezőt biztosít, akiket citromsárga színű TMRSZ RENDEZŐ felirattal ellátott karszalag különböztet meg a résztvevőktől. A demonstrációra busszal érkezők, már a buszon jelöljék ki maguk közül a buszon tartózkodók létszámának 20 %-át rendezőnek. A rendzavarók és az esetleges provokációk kiszűrése érdekében célszerű már a gyülekező helyen ellenőrizni a résztvevőket, hogy valóban az adott testülethez tartoznak (vagy családtagok, nyugállományúak stb.). Ha nemkívánatos személy próbál csatlakozni, a rendezők udvariasan kérjék meg a távozásra, ha szükséges kérjék a biztosító rendőrök segítségét! A rendezvényen részt vevők kötelesek a főszervező, főrendező, illetve a rendezők utasításait betartani.

– A rendezők a demonstrálók alakzatának oldalain fognak elhelyezkedni.

– A demonstráció nem valósíthat meg bűncselekményt, az azon résztvevők nem viselkedhetnek megbotránkoztatóan.

– Semmilyen külső provokációra ne reagáljon senki. Ha valaki az alakzaton belül kezd el nem megfelelően viselkedni, azonnal ki kell zárni, a kiadott TMRSZ eszközök elvétele mellett.

– Azok a szimpatizánsok, akik egyen pólóval, vagy széldzsekivel nem rendelkeznek és nem tudják igazolni magukat a rendezők vonalán kívül helyezkedhetnek el.

– A TMRSZ rendezvény deklaráltan politika és lehetőleg politikus mentes!

A BIZTONSÁGI RENDSZABÁLYOK MEGSÉRTÉSE A DEMONSTRÁCIÓ FELOSZLATÁSÁT EREDMÉNYEZI.

NAPIREND

– 2011.április 15-én pénteken már a tüntetés előtti napon 3 autó meghatározott útvonalon TMRSZ transzparensekkel járja Budapestet ismertetve célkitűzéseinket.

– A tüntetés napján a legnagyobb autó az Országházzal szemben a Metro bejáratához áll, ahol a Karpatia zenekar számának lejátszása mellett- magyar vagyok- ismerteti célkitűzéseinket, megszólítva az állampolgárokat. A két kisebb meghatározott Útvonalon jár.

– A helyszínre érkezést követően kiosztásra kerülnek az anorákok, pólók – esetlegesen kokárda-, majd a demonstrálók a főszervező és/vagy főrendező által meghatározott helyen zárt alakzatba állnak. Kiosztásra kerülnek a transzparensek.

– Kijelölésre kerülnek a rendezők.

– Közben 12:00 óráig Fankadeli koncertre került volna sor, de a többi szakszervezet erőteljes tiltakozása okán lemondásra került. Így a Karpatia zenekartól lesznek számok, illetve a beérkezésig tájékoztatások

– Ezt követően a TMRSZ főtitkára olvassa fel közleményét. Közben a többi szakszervezet a Hősök Teréről felcsatlakozik hozzánk.

– A rendezvény további részében az alakzatot tartva, a traszparensek tartásával fejezzük ki tiltakozásunkat. Síp, dob, kerepelő hangos bekiabálás használata engedélyezett, mivel a tüntetés hangosként lett bejelentve.

– 13:00 – 16:00 óra között parlament körüli séta, valamint tiltakozás kifejezéseként táblákra a kormánynak üzenetek felírása, melyet Orbán Viktornak küldünk majd meg, vagy adunk át, ha megtiszteli a magyar munkavállalókat.

– 16:00 – 16:30 óra között dumaszínház előadás a TMRSZ szervezésében

– A rendezvény végén 17:00 órától a főszervező irányítása mellett a résztvevők az anorák, póló és a transzparensek leadása után rendezetten elhagyják a helyszínt legkésőbb 19:00 óráig. Ha valaki éjszakára is maradni szeretne, az a többi szakszervezettel maradhat.

A rendezvényen résztvevők élelmezéséről, védőitallal történő ellátásáról, illetve mobil mellékhelyiség elrendezéséről a TMRSZ tagjai esetében, illetve a színeiben megjelentek esetében gondoskodik.

Ajánlott a réteges, meleg öltözködés, mivel az Alkotmány utca rendkívül szeles!

Egyéb tudnivaló:

Miért nem a Kossuth téren demonstrálunk?

A Kossuth téren nem lehet demonstrálni, mivel a sajtó-fotó kiállítás helyszínét 2011. március 21-én, pont azon a napon, mikor az Országgyűlésben elindult az új Alkotmány részletes vitája, lefoglalták a Kossuth teret ennek a kiállításnak. Ezért az Alkotmány utcában addig vonulhatunk fel, ameddig a Kossuth Teret nem láthatjuk, onnan demonstrálni csak az országház körbesétálására lehet kijönni. Ráadásul a többi szakszervezet még ebben az utcában is 40 m-re ment le, tiltakozásunk ellenére, így az Országházat sem nagyon láthatjuk az általuk felállított óriás színpad miatt.

Tudjátok, hogy a Kossuth tér nem csak egy “tér”, hanem az a tér, ahol lehet tüntetni demonstrálni a kormány ellen. Az, hogy ez különleges, szimbolikus jelentőségű tér pontosan tudja minden fideszes képviselő, hiszen 2007-ben lebontották a kordont a Kossuth téren.

A TMRSZ kérte az engedélyt a kiállításnál lévő területen a demonstráció megtartására, de az országgyűlés egyik szerve azt kereken megtagadta azzal, hogy a kiállítás miatt területfoglalási engedély a Kossuth térre nem adható ki. Így tulajdonképpen 2011.08.01-ig a kordonok helyett egy kiállítással megakadályozzák, hogy a Kossuth Téren 130 napon keresztül, egészen augusztus 1-ig ne legyen tüntetés.

A kiállításra egyébként lett volna alkalmasabb hely, pl. a Várban, vagy a Hősök terén, Felvonulási tér valamelyik részén.

Idézetek:

“A kordonbontás becsületbeli ügy volt. 1989-ben megfogadtuk, ha megfosztanak minket a gyülekezési és szólásszabadságunktól, akkor először fölemeljük a szavunkat, s ha ez sem segít, akkor cselekszünk. Ehhez tartottuk magunkat a kordon lebontásával is.” – Orbán Viktor, 2007.03.03.

“A kordonnal lezárt Kossuth tér Európa szégyene …ez nem az országgyűlés parkolója, hanem az ország főtere.” – Rogán Antal, 2007.03.19.

“Úgy kell politizálni, hogy ne legyen szükség kordonra a Parlament előtt.” – Lázár János, 2007.09.11.

“Nyolc év kellett ahhoz, hogy ne legyen kordon az ország háza és a nemzet között, ami elzárja a különféle világnézetű és származású embereket attól, hogy közel kerüljenek a Szent Koronához.” – Schmitt Pál, 2010.05.29.

Végezetül, aki a kiállítást megkívánja tekinteni, mint magyar állampolgár arra van lehetőség.

 

 

Szekszárd, 2011. április 13.

 

 

Szima Judit
demonstrációs bizottság vezetője