Egymilliárd forintért pereskednek az állami fegyveres őrök

Forrás: Borsod Online

Majdnem egymilliárd forintos összegre perlik munkáltatójukat a kiemelt közgyűjtemények fegyveres őrei. Az állami feladatot ellátó fegyveres őrök 2001-ig voltak közalkalmazottak, utána kiszervezték őket és azt ígérték nekik, hogy az addig is kapott juttatásaikat továbbra is megkapják.

fegyveres őrök érdekképviselete szerint a legnagyobb problémát a munka- és kollektív szerződésben rögzített béremelések és kifizetések elmaradása okozza, ezért pereskednek.

A jelenlegi szabályok szerint állami feladatot ellátó fegyveres biztonsági őrséggel kell védeni a több ezer milliárdos állami vagyont őrző, vagy kezelő intézményeket. Ilyen például a Szépművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria, összességében 14 kiemelt közgyűjtemény. 2001 januárjával az akkori kormány kiszervezte a fegyveres őrséget. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztérium 100 százalékos tulajdonjoggal megalapította a Nemzeti Kulturális Örökség Védelmi Nonprofit Kht.-t, ide kerültek. A kiszervezéskor – az akkori jogszabályt megkerülve -végkielégítést nem fizettek nekik, de jogfolytonos foglalkoztatást ígértek, és azt, hogy minden juttatást megkapnak, amelyet addig. A kht egyébként azóta tulajdonosi, illetve alapítói hátteret megtartva – NKÖV Nonprofit Kft.-vé alakult.

Az érdekképviselet szerint a közalkalmazott jogviszonyból történő kiszervezés hátrányát ellensúlyozva született meg az a munka- és kollektív szerződés, amely alapján a dolgozók most pereskednek. Jelenleg 150 fegyveres őr harcol az igazáért, már részítélet is született, melyben a bíróság megállapította, hogy követeléseik jogosak.

fegyveres biztonsági őrség érdekképviseletét ellátó üzemi tanács elnöke, Dárdai László és a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete fegyveres biztonsági őr tagozatának titkára Gulyás László, a Független Hírügynökség kérdésére elmondta, hogy a legnagyobb problémát a munka- és kollektív szerződésben rögzített béremelések és kifizetések elmaradása okozza. Az átalakulást követően fizetésük még jobban elértéktelenedett, 43,4 százalékos reálbér csökkenést szenvedtek el. A dolgozók nagy része havi 72-78 ezer forint nettó fizetést visz haza, amelyből még a közüzemi számláikat sem tudják kifizetni. Mindezért cserében állandó veszélyeztetettség mellett, fegyverrel az oldalukon, állami feladatot ellátva milliárdos értékeket őriznek.

Az érdekvédők szerint vélhetően a kft “alulfinanszírozott” és ezért nem tud eleget tenni korábban vállalt, munkavállalóival szembeni kötelezettségének. Az érdekvédők szerint furcsa, hogy míg a miniszterelnök a sajtó nyilvánossága előtt a bevezetett egykulcsos adó miatti veszteség kompenzálására kéri fel a cégeket, éppen egy minisztérium nem tesz ennek eleget. A fegyveres őrök bére ugyanis ennek következtében is csökkent fejenként 3-4 ezer forinttal.

További, sokszor kezelhetetlen probléma az érdekképviselet szerint, hogy hozzá nem értők hoznak döntéseket a fegyveres őrség munkája kapcsán és ezeket később senki nem kéri rajtuk számon. Szóbeszéd tárgya az is, hogy azért “sorvasztják” el szolgálatot, hogy a későbbiekben könnyebben lehessen privatizálni.

 

– Független Hírügynökség –

 

Forrás: Borsod Online