Az idős rendőröknek nincs munka?

Forrás: RTL KLUB – 2011-04-06 15:05:00

Levél a korkedvezményes nyugdíjat érintő tervekről

A 60 évnél idősebb rendőrök a szükséges munkát vélhetően nem tudják elvégezni, másmilyet pedig nem tud biztosítani nekik a rendőrség, ha eltörlik a korkedvezményes nyugdíjazás lehetőségét a szervezetnél – derül ki egy a Független Hírügynökség birtokába került dokumentumból. Az észrevételeket és javaslatokat tartalmazó levelet az egyik megyei főkapitányságon készítették az úgynevezett Főkapitányi Klub márciusi ülésére. A rendőri vezetők ezen az ülésen a rendőri életpályáról, illetve a Széll Kálmán-terv rendőröket érintő pontjairól tárgyaltak.

Szima Judit, a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének főtitkára a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a Főkapitányi Klub tagjai rendőri vezetők, akik különböző helyszíneken bizonyos időnként az állomány életét érintő kérdésekről tárgyalnak. A TMRSZ kérte, hogy az állomány érintettsége miatt az érdekképviselet is részt vehessen ezeken az üléseken, de ezt elutasították. Annyit közölt az ORFK, hogy a klub elnöke a Vas megyei főkapitányság vezetője, Hatala József országos főkapitány pedig csak egyszerű tag a klubban – mondta Szima Judit.

„A Főkapitányi Klub szervezeten belüli helyzetéről eddig pontos információkat nem sikerült megtudnunk. A rendőrségen belül ilyen egység nem létezik, mint ahogy arról sem sikerült bővebbet megtudnunk, hogy milyen forrásból, milyen költségekkel működik. Az a tény azonban, hogy az állományt érintő kérdéseket a legfelsőbb szintű, munkáltatói jogköröket gyakorló vezetők szervezeti formában megvitatják, javaslatokat fogalmaznak meg, mindenképpen indokolttá tenné az érdekképviseletek rálátását a megtárgyalt kérdésekre, illetve az Állami Számvevőszék vizsgálatát a Klub működésére, amennyiben azt részben, vagy teljes egészében adóforintokból működtetik” – mondta Szima Judit.

Egy a március eleji ülésre készült levél azonban eljutott a TMRSZ-hez. Ez egy megyei főkapitányságon készült és a Széll Kálmán-terv érintett pontjával kapcsolatos észrevételeket tartalmazza. Egyebek mellet ez áll benne: „A Széll Kálmán-terv – helyesen – elveti a törvény által előírt korhatár előtt úgynevezett korkedvezményes nyugállományba vonulás lehetőségét.” Azonban azt is írják, hogy a rendőrségen nincsen megfelelő állás 60 év feletti kollégáknak. Így a viszonylag magas korból adódó teljesítménycsökkenés miatt nem végezhető „hatékony bűnüldözési, közbiztonsági tevékenység a társadalom által elvárt színvonalon” – véli a feljegyzés készítője.

A javaslat szerint csak a szolgálati nyugdíj felét kapná az, akinek úgy szűnik meg a szolgálati viszonya, hogy még nem érte el az öregségi nyugdíjkorhatárnál 10 évvel alacsonyabb életkort és nincs meg a 30 év szolgálati viszonya. Ha mindezeket a korhatárokat elérte, kapja meg a teljes szolgálati nyugdíjat. A levél készítője szerint ugyanis bár más országokban is van példa a rendvédelmi dolgozók hosszabb foglalkoztatására, de Magyarországon az életminőség, az életkilátások és az ehhez kapcsolódó, idősebb kori vitalitás „messze elmarad Európa államainak többségétől”.

A szolgálati nyugdíj körüli kialakult vitákhoz hozzájárult a levél szerint, hogy a legtöbben úgy mentek szolgálati nyugdíjba, hogy mindössze 4-10-16 százalékos össz-szervezeti egészségkárosodással váltak alkalmatlanná hivatásos szolgálatra. „Nem megkérdőjelezve a bizottság orvos szakmai munkáját,” elgondolkodtatónak tartja ezt a folyamatot a levél szerzője.

A nyugdíjkedvezmények jelentős csökkentése kedvezőtlen a jelenlegi hivatásosok egy részének. Az 1996. szeptember 1-jét megelőzően felszerelt személyek megszerzett jogait erősen csorbítja, közülük sokan elhagynák a pályát emiatt. A jelentés írója szerint megoldás lenne, hogy akik 2007. december 31-én rendelkeztek minimum 20 év tényleges szolgálati idővel, szerzett jogaikat megtarthassák. „Tény, hogy ez a javaslat szembe menne a kormány nyugdíj reformmal kapcsolatos elképzeléseivel, azonban más lehetőség nincs az érintettek állományban tartására” – áll a levélben.

Az egyik megyei főkapitányságon készült vezetői javaslat szerint fontos lenne, ha meghagynák a különböző illetménykiegészítéseket és pótlékokat, készenléti díjat, egyéb pótlékokat. A teljesítménybérezés elkülönítése különösen ráadásul aggályos, mert a rendőri munka nehezen mérhető, illetve „a meghatározható célok olykor negatív üzenetet tartalmazat az állampolgárok irányában (például: több feljelentés, több bírság, melyet pénzbehajtásként aposztrofálnak jelenleg is)” – olvasható a levélben.

 

 

Forrás: RTL KLUB