- TMRSZ – Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete - https://tmrsz.hu -

Hajdú-Bihar megyében az új „ÁVH” azaz NVSZ tájékoztatót tartott a rendőri vezetőknek

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-Főkapitányságon 2010.03.24-én parancsnoki értekezlet volt, ahol a helyi meghívott vendég, Nagy Zsolt alezredes a Nemzetvédelmi Szolgálat Osztályvezetője tartott tájékoztatót.

A parancsnoki értekezletet az ő tájékoztatója nyitotta meg.

A tájékoztató elején elmondta, hogy ez a Szolgálat milyen érdekek, és megfontolás útján jött létre.

Elmondta, hogy ez az új modell sokkal hatékonyabb lesz a korrupció elleni harcban, illetve a kollégákat sokkal jobban fogja védelmezni. Ezt a megújult szervezetet azért hozták létre, mert átláthatóbbá akarják tenni a rendvédelmi szervek, a titkos szolgálatok, és a közigazgatási szervek védelmének ellenőrzését.

Két célt fogalmazott meg, az egyik a bizalom helyreállítása a rendőrséggel kapcsolatban, illetve a rendőri szervek védelmének javítása.

Az alezredes úr ezek után tért rá a megbízhatósági, és a kifogástalan életvitel ellenőrzésével kapcsolatos témákra. Életvitel ellenőrzésére irányuló vizsgálatra legalább is az ő elmondása szerint csak az új felszerelő rendőröknél, és abban az esetben kerülhet sor, ha valaki nagyobb, vagy másik beosztásba kerül.

A megbízhatósági vizsgálattal kapcsolatban elmondta, hogy nem fogják provokálni a szolgálatban lévő rendőrt, és ellenőrzéseik során sem.

Ezzel kapcsolatban az egyik kapitány megkérdezte, hogy ez írásos formában is megvan, hogy nem fogják provokálni a kollégákat?

A válasz az volt, hogy nem, erről csak ők határoztak egy beszélgetés során, hogy a provokáció etikátlan lenne.

A válasza nem volt kielégítő, a jelenlévő vezetők arcán látszódott, hogy nem hisznek a Nemzetvédelmi Szolgálat vezetőjének.

Az ellenőrzésekkel kapcsolatban elmondta, hogy minden névtelen levelet ki kell vizsgálniuk, a vizsgálatok elrendeléséről nincs értesítés, befejezéséről pedig tájékoztatják a vizsgált személyt.

A vizsgálatot 15 napon keresztül dokumentálni kell, ha mindent rendben találtak, akkor a dokumentumokat 30 napon belül meg kell semmisíteniük.

Amennyiben problémát fednek fel, akkor 2 évig tárolni fogják az iratokat, utána selejteznek.

Az előadás közben feltették azt a kérdést, hogy a kolléga tudomást fog-e szerezni arról , hogy ki jelentgeti névtelenül, mert joga lenne megtudni, hogy ki akar ártani neki, erre a nem meglepő válasz az volt, hogy nem szolgáltatnak ki adatot.

Mindenkit egy évben csak háromszor ellenőrizhetnek, legalábbis ezt mondták, hogy többször nem.

Az osztályvezető úrnak a TMRSZ feltett egy kérdést: Ha valakit már háromszor ellenőriztek egy évben mondjuk augusztusig, és szeptemberben beérkezik hozzájuk egy névtelen levél, akkor mit fognak csinálni a jövő év januárjáig félre rakják, és csak utána vizsgálják ki?

A válasz rövidebb gondolkodás után érkezett meg: Nem fognak foglalkozni az újabb névtelen levéllel. Erre a TMRSZ részéről viszontválaszban kérdésként hangzott el
Az imént Ön azt mondta, hogy minden beérkező levelet kötelesek kivizsgálni, akkor ezzel a levéllel miért van ez a másfajta megítélés.

A válasz újra az volt, hogy azt már nem fogják kivizsgálni.

Több kapitány is kifejtette, hogy fenyegetve érzik az állományt, mert semmiféle védekezési lehetőséget nem biztosítanak a számukra, úgy érzik, teljesen ki lesznek szolgáltatva a rosszindulatú embereknek, és nem hisznek abban sem, hogy az ellenőrzéseket provokáció nélkül fogják végrehajtani.

A nemzetvédelmi osztályvezető még elmondta, hogy telefonokat nem fognak lehallgatni.

A kifogástalan életvitellel kapcsolatos ellenőrzést, még olyan esetben is indíthatnak, ha gyanú van arra, hogy az egyén kifogásolható életvitelt folytat, tehát magyarra lefordítva, ha ők úgy érzik, gondolják, akkor megindítják a vizsgálatot.

Azokkal a kollégákkal kapcsolatban, akik nem írják alá a megbízhatósági nyilatkozatot, azt nyilatkozta, hogy meg fognak tőlük válni még akkor is , ha meg van a 25 éves munkaviszonyuk.

A tájékoztató után a fegyelmi helyzetről, és a szűk anyagi keretről, folyt az értekezlet. A fegyelmi helyzetet jónak minősítették az anyagit, pedig tragikusnak mivel semmire sincs pénz még a meccsbiztosítások alapvető élelmiszercsomagjaira sem. A kapitányságokon mindenhol kilométer korlátozások vannak.

 

 

TMRSZ