- TMRSZ – Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete - https://tmrsz.hu -

“Álamfő”: Schmitt Pál önkezével vet véget a magyar helyesírásnak (Képpel!)

Forrás: Hírszerző – 2011. március 19.

Egy mondaton belül két ordító helyesírási hibát is vétett Schmitt Pál, amikor üdvözlő sorokat írt egy hegyeshalmi étteremnek.

Népszerű hely lehet a hegyeshalmi Paprika Csárda, valódi notabilitások is felkeresik rendszeresen, akiknek egy amolyan “hírességek falát” is kialakítottak a tulajdonosok. Tavaly szeptemberben – Bécsbe utazván – nem kisebb személyiség, mint az ország legfőbb közjogi méltósága is megállt itt egy kis időre.

Hű, de kínos

A köztársasági elnök is tollat ragadott, hogy üdvözlő sorokat hagyjon az étterem személyzetének. A csárda falán azóta is ott olvasható: “Első álamfői látogatásom első álomásán. Köszönettel: Schmitt Pál, 2010. szept. 7.” Mint képeinken is látható, a köztársasági elnök kissé szálkás kézírása két ordas helyesírási hibát rejt.

Az államfő (vagy mostantól álamfő?) elnöki programja egyik leghangsúlyosabb elemeként emlegeti a magyar nyelv védelmét és művelését, nyelvi állapotaink romlása miatt rendszeresen felemeli a szavát. Ennek ellenére Schmitt Pál elnöki működését eddig végigkísérték a nyelvi hibák miatti kínos magyarázkodások.

A kedves, emlékeztető sorok - fotó: Hírszerző

A kedves, emlékeztető sorok
Fotó: Hírszerző

Novemberben az államfő a készülő Alkotmányhoz küldte el javaslatait – az iromány hemzsegett a nyelvhelyességi és helyesírási hibáktól. A kínos eset betetőzéseként a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) kiadott egy közleményt, miszerint Schmitt Pál nem is látta a honlapra kikerült szöveget, majd a köztévé és Kiss Norbert hivatalvezető erre még rátett egy lapáttal: a tévé hamisan próbálta elkenni a levél ügyét azzal, hogy két műsorában is azt állította, a javaslatsor csak pár óráig volt elérhető, miközben hetekig olvasható volt.

A két baki

A két baki
Fotó: Hírszerző

A Köztársasági Elnöki Hivatal kommunikációs vezetője pedig fontos tényeket hallgatott el, például azt, hogy a “Köztársasági Elnök Úr gondolatait tartalmazó” javaslatokat nem egy névtelen munkatárs, hanem a hivatal alkotmányossági kérdésekkel foglalkozó felelős vezetője jegyezte.

Alig három héttel később újabb KO-t kapott a köztársasági elnök a magyar nyelvtől, ezúttal hat konkrét javaslatot megfogalmazó írás jelent meg a KEH honlapján – ismét tele nyelvhelyességi hibákkal. Kiss Norbert egyetlen konkrét kérdésre sem volt hajlandó válaszolni később a köztévé riporterének, ellenben kifejezte örömét azzal kapcsolatban, hogy Schmitt Pálnak és hivatalának láthatóan sikerült a nyelvhelyesség fontosságára felhívni a figyelmet, mert mindenki erről beszél.
Lehet, hogy a Paprika Csárda üdvözlő sorai is ezt szolgálják.

Forrás: Hírszerző