- TMRSZ – Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete - https://tmrsz.hu -

TMRSZ: 60 éves rendőr akcióban, 60 éves tűzoltó oltás közben

Forrás: Magyar Online – 2011.03.04.

Nehezen elképzelhető egy 60 éves rendőr akcióban, vagy egy ugyanilyen korú tűzoltó oltás közben – mondta Szima Judit, a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének főtitkára a Független Hírügynökségnek a korkedvezményes nyugdíj eltörlésével kapcsolatos kérdésére.

A TMRSZ szerint a kormány eddigi intézkedései és a nyilvánosságra hozott tervek is azt segítik, hogy a rendőri állomány elhagyja a pályát. Az állomány elüldözése pedig ellentétes a kormány ígéreteivel, miszerint fenntartják és javítják a rendet és a közbiztonságot.

Szima Judit szerint vannak rendőrök, akik nyugdíjból visszatértek a pályára. Főleg magas rangú tisztekről van szó, akik most magas juttatásban részesülnek a nyugdíjuk mellett. Akik azonban 2008 után tértek vissza, azoknak választaniuk kell, hogy vagy nyugdíjat, vagy fizetést kapnak, vagy minimálbért és mellette a nyugdíjat. Ha eltörlik a korkedvezményt, az azt fogja jelenteni, hogy a rendőröknek 60 éves koruk felett is szolgálatba kell menniük. Nehéz elképzelni egy 60 éves rendőrt, vagy tűzoltót akcióban, illetve tűzoltás közben – mondta Szima Judit.

Sok visszatérő tisztnél jogellenes kinevezések is történtek Szima Judit szerint. A TMRSZ főtitkára az országos főkapitány és helyettese esetét említette. Szima Judit szerint 47 év felett a jogszabályok már nem engednek kinevezést, esetükben mégis ez történt. Szerinte sok magasrangú tisztet közalkalmazottként, köztisztviselőként foglalkoztattak vissza. Szima Judit azt mondta, tud olyan tolna megyei rendőrről, aki 600 ezer forintos juttatásért dolgozik jelenleg. Aki utcai rendőrként jött vissza szolgálatba, az viszont “éhbérért dolgozik” – mondta Szima Judit.

Lázár János, a Fidesz jelenlegi frakcióvezetője még a választások előtt azt ígérte: 150 ezer forint lesz a nettó keresete a kezdő rendőrnek. Ez valójában most 76 ezer forint körül van. A kormány eddigi intézkedései és tervei, illetve az ígéretek be nem tartása a szakszervezet szerint azt fogják magukkal hozni, hogy a rendőrök elhagyják a pályát.

A korkedvezményes nyugdíjjal kapcsolatos tervek ellen a TMRSZ mindenképpen tiltakozni fog valamilyen formában, mert ebben az esetben szerzett jogok elvételéről van szó. Szima Judit szerint az állam “droidrendszert” akar kialakítani, parancsvégrehajtó embereket akarnak látni, de “egy fejlődő társadalom nem engedheti meg magának, hogy a demokráciából a diktatúrába menjen vissza.”

 

-Független Hírügynökség-

 

Forrás: Magyar Online