- TMRSZ – Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete - https://tmrsz.hu -

Sátor-börtönök, azaz olcsóbb fogvatartás

Forrás: barikad.hu – 2011, február 24.

Rubi Gergely az önfenntartó börtönök hazai megvalósításáról beszélt a Honvédelmi és rendészeti bizottság ellenőrző albizottságának ülésén. A Rendőr Szakszervezetek Védegyletének képviselője szerint, az elképzelés támogatható.

A Honvédelmi és rendészeti bizottság ellenőrző albizottságának ülésén a közbiztonság javítása érdekében szükséges egyes törvénymódosításokat tárgyalták. Az ülésen négy rendőrségi szakszervezet is képviseltette magát, emellett jelen volt Szabó Máté ombudsman. A meghívottak között szerepelt Baka András, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, aki személyesen nem vett részt az ülésen, ehelyett levelet írt a bizottságnak. Ebben a bíróságokra háruló többletterhekről beszélt és kiemelte, hogy a kormány nem biztosította számukra a szükséges erőforrásokat. Baka András szerint ez azért szükséges, mert az új jogszabályok értelmében a tulajdon ellen elkövetett szabálysértéseket elzárással büntetik, ezen ügyek miatt viszont megsokszorozódtak a bíróságok feladatai.

Az új törvényhez fűződően Szabó Máté kijelentette, véleménye szerint, a fiatalkorúak szabálysértési okból történő elzárásának nincs nevelő hatása. Természetesen azt nem tudta megmondani, hogy akkor minek lenne, vagy mi lehet a visszatartó erő. – a szerk. Kontrát Károly belügyi államtitkár, ezzel összefüggésben elmondta, a tisztességes állampolgárok nem tudják elfogadni, hogy egyes emberek következmények nélkül sérthessék meg a törvényt. Példaként a 2008. márciusában több mint nyolcszáz sajóbábonyi aláírta nyilatkozatot említette, amelyben az ott élők kijelentették, hogy nem érzik magukat biztonságban.

A Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének (TMRSZ) képviselője a törvénnyel összefüggésben kijelentette, a fiatalkorúak esetén is hasznos az elzárás alkalmazása, hozzátéve, hogy vannak olyan közösségek, családok, akik életvitelszerűen lopásra rendezkedtek be. A szakszervezet véleménye szerint, ezekről a körökről országos nyilvántartást kell vezetni. A TMRSZ emellett javasolta, a jogszerű védekezés esetének és az arányos védekezés elvének felülvizsgálatát. Elképzelésük szerint, „Az én házam, az én váram” elve alapján legyen lehetősége a lakosságnak megvédeni az otthonát, és ebben a kérdésben csak másodlagosak lehetnek az elkövetők jogai.

A Helsinki Bizottság hozta a tőlük várhatót, elsősorban a bűnelkövetők jogaival foglalkoztak. Felhívták a figyelmet arra, hogy egy elítélt napi fogvatartási költsége 8500 forint, ami összesen a sokszorosa lehet az okozott kárnak.

Rubi Gergely a Jobbik képviselője erre reagálva elmondta, a világ más helyein már kitaláltak egy olcsóbb módszert az elítéltek fogvatartására, ez pedig a tent city, az önfenntartó börtön.




Itt a bűnelkövetők sátrakban alszanak, munkájukkal pedig megteremtik őrzésük költségeit. Erre egy későbbi hozzászólásban Székely Zoltán a Rendőr Szakszervezetek Védegyletének képviselője közölte, az elképzelést támogatni tudják, amennyiben a büntetés-végrehajtás dolgozóinak nem sátrakban kell laknia. Rubi Gergely az ülésen elmondta, az elmúlt időszakban harminc százalékkal nőtt az erőszakos bűncselekmények száma, valamint a 14 év alatti bűnelkövetők száma is emelkedett. Véleménye szerint, emiatt el kell gondolkodni a 14 év alatti elkövetők büntethetőségén is.

 

 

Jalsovszky Gergő – barikad.hu

Forrás: barikad.hu