- TMRSZ – Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete - https://tmrsz.hu -

Petrétei 2006-ban nem zárta ki a szükségállapotot

Forrás: Magyar Hírlap Online

A Fidesz szerint az akkori ellenzék elleni támadások miatt titkosították a 2006. őszi eseményeket követő parlamenti bizottságok ülésein készült jegyzőkönyveket. A nyolcvan évre titkosított iratokat most Gulyás Gergely fideszes képviselő indítványára nyilvánosságra hozták. Petrétei József akkori igazságügy-miniszter azt mondja a felvételen, hogy „ha tovább folytatódnak a hasonló cselekmények, akkor el kell gondolkodni a szükségállapot kihirdetésén”. Gulyás megdöbbentőnek nevezte a felvetést.

Szükségállapot is lehetett volna 2006-ban

A Fidesz szerint egyértelműen az akkori ellenzék elleni politikai támadások miatt titkosították nyolcvan évre a 2006. őszi eseményeket követő parlamenti bizottságok ülésein készült jegyzőkönyveket, amelyeket most Gulyás Gergely fideszes képviselő indítványára nyilvánosságra hoztak.

A dokumentumok között említhető Szilvásy György akkori titokminiszter kijelentése, aki az MTV-székház ostroma utáni ülésen leszögezte, a „csőcselék” nem a Fidesz vagy az MSZP céljait követte. Fontos adaléknak számítanak Petrétei József igazságügy-miniszter szavai: „Ha tovább folytatódnak a hasonló cselekmények, akkor el kell gondolkodni a szükségállapot kihirdetésén.” Szilvásy több fideszes politikusról is azt mondta, részt vettek a demonstrációkban vagy rendre egyeztettek a tüntetőkkel.

Gulyás szerint vélhetően azért titkosították az iratokat, mert a miniszterek nyilvánvalóvá tették, az ellenzéknek nem volt köze az eseményekhez, közben viszont a kormányzat kommunikációjából ez nem derült ki. A politikus megdöbbentőnek tartja a szükségállapot bevezetésének felvetését, még akkor is, ha erre valójában nem volt szándék. Viszont ezek a dokumentumok sem adnak értelmes választ arra, hogy a rendőrség miért nem tudta megvédeni a székházat.

Az alkotmányügyi bizottság tegnap a beterjesztett semmisségi törvénnyel kapcsolatban elfogadta azt a módosító indítványt, amely szerint a semmisség kimondásában nem járhat el az a bíró, illetve bírói tanács, amely az ügyben 2006-ban eljárt.

 

 

Forrás:
Magyar Hírlap Online – Petrétei 2006-ban nem zárta ki a szükségállapotot
Magyar Hírlap Online – Szükségállapot is lehetett volna 2006-ban