“Találunk olyan dolgozókat, akik bűnszervezeteknek segítenek”

Forrás: HVG – 2011. január 20. – Szerző: Csikász Brigitta

A Belügyminisztériumhoz tartozó rendvédelmi erők, titkosszolgálatok kilencvenezer tagjának védelmét látja el és ellenőrzi feddhetetlenségüket, megbízhatóságukat a január 1-jétől működését megkezdő Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ). A szervezet feladatairól vezetőjét, Bolcsik Zoltán dandártábornokot, a Nemzeti Nyomozó Iroda egykori vezetőjét kérdeztük, aki a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányságot hagyta hátra új megbízatásáért.

 

hvg.hu: Mit szól ahhoz, hogy ön sokak szerint annak köszönheti kinevezését a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) élére, hogy Pintér Sándor belügyminiszter személyes bizalmasa?

Bolcsik Zoltán: Jól ismer engem, hiszen régóta vagyunk kollégák. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányságon ő volt a főnököm, amikor odakerültem nyomozóként. Az NVSZ élére való kinevezésemet leginkább annak tulajdonítom, hogy a pályám elismerten eredményes volt. Persze akadtak kudarcok is, de azok mögött is tisztességes munka húzódott meg. Elismerem, hogy sajnálatos, ami a móri ügyben történt, de hangsúlyoznám, hogy ártatlanul senki sem ült. A nyomozásban sohasem adtuk fel a tettesek kézre kerítését, és amikor kiderült, hogy hibáztunk, azt helyre is hoztuk. Száz évben egyszer fordul elő az, ami a móri rablógyilkosság kapcsán megesett, hogy két egymástól független csapat ugyanazt a bankot tervezi kirabolni, ráadásul mind a kettő Scorpio típusú fegyverrel. A DNS-vizsgálat bevezetése óta az USA-ban több ügyben kiderült, hogy az elítélt ártatlanul ült éveket a börtönben. Ettől azonban még nem kérdőjelezik meg a nyomozók tisztességét. A móri ügy nyomozását is ki kell vizsgálni, és le kell vonni belőle a tanulságokat, amire a Legfőbb Ügyészség és az ORFK is nyitott.

hvg.hu: Önnek, aki bűnügyi területen dolgozott, milyen kihívást jelent az NVSZ vezetői székében ülni?

B. Z.: Ez a pozíció is kapcsolódik valamennyire a bűnügyhöz. A testület legfontosabb feladata ugyanis a rendőrség, a Terrorelhárító Szolgálat, az Alkotmányvédelmi Hivatal, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a büntetés-végrehajtás, a tűzoltók, a katasztrófa-védelem és a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal dolgozóinak a védelme, hogy azok, akik a munkájuk miatt fenyegetettségben élnek, biztonságban végezhessék a feladataikat. Még a Nemzeti Nyomozó Iroda vezetőjeként saját bőrömön megtapasztaltam ezt, egyes ügyek miatt ugyanis személyes védelmet biztosítottak számomra, mert a szervezett bűnözői körökből lenyomozták a családomat, hogy megpróbáljanak rám nyomást gyakorolni. De voltak olyan törekvések is az alvilág részéről, hogy embereiket a Rendőrtiszti Főiskolára jutassák, hogy azt elvégezve bentről segítsék őket. Ezt sikerült még időben megakadályoznunk. Jelenleg is találunk azonban olyan volt vagy jelenlegi dolgozókat, akik működő bűnszervezeteknek segítenek, és akiket minél előbb ki kell szűrnünk. Aztán az NVSZ további feladata a megelőzés, annak megakadályozása, hogy olyan kollégák keveredjenek a különböző szervezetek munkatársai közé, akik nem odavalók.


Bolcsik Zoltán
Fotó: Dudás Szabolcs

hvg.hu: A szakmai körökben nem ezek, hanem a megbízhatósági vizsgálat verte ki leginkább a biztosítékot. Az, hogy egy hivatásost az NVSZ tagjai bűncselekmények elkövetésével még provokálhatnak is, hogy például kiderüljön, elkövet-e munkája során valamilyen bűncselekményt, például megvesztegethető-e. Az ilyen bepróbálkozások egy alacsonyan megfizetett állomány tagjai esetében viszonylag könnyűek, nem?

B. Z.: Elképzelhető, de nem elfogadható. Ugyanis mindenki tudja, amikor valamelyik rendvédelmi szervhez elmegy dolgozni, milyen munkát vállal el, és ismeri azt is, mekkora javadalmazást kap ezért. Aki szabályosan és törvényesen végzi a munkáját, annak nincs mitől félnie – mint azt a belügyminiszter is elmondta. Főleg, hogy az adataink és a panaszok, illetve bejelentések alapján induló vizsgálatokat ügyészi kontroll mellett folytatjuk majd le. Az ellenőrzésről egyébként tájékoztatást kap az érintett védett szervezet vezetője. A dolgozó pedig maga is tudni fog arról, hogy a vele szemben lefolytatott vizsgálat milyen eredménnyel zárult. Hiszen ha semmit sem találunk, akkor ezt közöljük vele, ha pedig büntetőeljárás indul ellene, akkor arról az ügyészség értesíti majd őt. Azokkal a munkatársakkal szemben egyébként, akik nem a mi oldalunkon állnak, nincs helye a kollegialitásnak.

hvg.hu: És minek alapján döntik majd el, hogy mi számít kifogástalan életvitelnek, aminek a hivatásosoknak minden körülmények között meg kell felelniük?

B. Z.: Ezt kormányrendelet fogja szabályozni, ami elsősorban a rendőrség etikai kódexére épül majd, de ezt még csak most dolgozzuk ki, természetesen a szakszervezetek bevonásával. Hangsúlyoznám, hogy a kifogástalan életvitel kapcsán lényeges garancia az, hogy a lefolytatott vizsgálat eredményét közöljük a munkáltatóval, és ő dönti el, hogy mi legyen a dolgozó sorsa.

hvg.hu: Az említett feladatok ellátásához az NVSZ az eszközökön és az anyagiakon túl többek közt a Szervezett Bűnözés Elleni Központ székhelyét is megkapta. Éppen a pénzügyi feltételek nagyon jónak tartott biztosítása miatt mondogatják azt, hogy az NVSZ a Terrorelhárítási Központtal együtt a jó rendőrség – ez a két szervezet mindent megkap –, míg az ORFK és szervezetei a rossz rendőrség, amelyre nem költenek. Ezt hogy látja?

B. Z.: Valóban, a működésünkre és az ötszáz fős állomány munka- és életkörülményeinek javítására évi mintegy négymilliárd forint áll rendelkezésünkre. A kollégák a korábbi megyei rendőr-főkapitányság főnyomozói bére helyett most már ORFK szintű átlagfizetéssel számolhatnak. Mindezeket azonban úgy kezelem, és a kollégáknak is ezt mondtam, hogy ez egy megelőlegezett bizalom, aminek meg kell felelnünk.

hvg.hu: A bérek közötti feszültségek a dolgozók legfájóbb pontjai, jogosan, nem?

B. Z.: Nem gondolom azt, hogy velünk kivételeznének, mert a rendőrség is megkapja azt az összeget, ami a szakmai munkát biztosítja. Az NVSZ állományába tartozók magasabb fizetése nemcsak az elvégzendő munka miatt jogos, hanem azért is, mert így a legtapasztaltabb és a leghozzáértőbb emberek jöhetnek ide. Bérkeretünk egyébként lehetővé teszi azt is, hogy a kivételesen szorgalmasak teljesítményét anyagiakkal is elismerjük. A kollégáimtól cserébe elvárom, hogy a feladatukat a legjobban végezzék a nap huszonnégy órájában, mert nálam nincs olyan, hogy munkaidő. Rezzenéstelen arccal felhívom az embereimet akár este tíz órakor is, ha szükség van rá.

hvg.hu: Az eredményességet az jelenti majd, ha minél több kollégát: rendőrt, tűzoltót, nemzetbiztonságit, pénzügyőrt, büntetés-végrehajtásban dolgozót buktatnak meg? Mi a garancia arra, hogy ez a jogszabályoknak megfelelően történik?

B. Z.: A belügyminiszternek jogában áll, hogy bármikor ellenőrizzen minket, amire az ügyészségnek is teljes felhatalmazása van. Emellett a parlament honvédelmi és rendészeti bizottsága is akármikor kérheti, számoljak be a felmerülő kérdésekről, problémákról. Ezen kívül pedig a szervezet még csak most állt fel, így legkésőbb fél év múlva szükség lesz arra, hogy áttekintsük az NVSZ működését, s ami nem jó, azon változtassunk.

hvg.hu: Az NVSZ mintegy kilencvenezer ember védelméről gondoskodik, ahogy ön mondta. De ki fogja ellenőrizni a szervezet dolgozóinak a feddhetetlenségét?

B. Z.: A hozzánk jelentkezők C-típusú ellenőrzésen esnek át, ami azzal jár, hogy vállalniuk kell, az Alkotmányvédelmi Hivatal munkatársai bármikor ellenőrizhetik őket. És ez nemcsak rájuk, hanem rám is igaz.

 

Keretes írás:

 

A nagyra nőtt belügyi tárca
Az NVSZ a Belügyminisztérium alárendeltségében folytatja tevékenységét – a tárca immár gigantikus szervezetté vált, hiszen irányításával működik a rendvédelem, a titkosszolgálat, valamint a Terrorelhárító Központ is.

 

Forrás: HVG