Szabad lerasszistázni a rendőrséget

Forrás: Népszava Online –  2011.01.12 11:58

A bíróság jogerősen felmentette azt a férfit, aki 2009. május 28-án egyszemélyes tüntetést tartott a szombathelyi rendőrség épülete előtt. A demonstráló táblájára azt írta: “Számolják fel a rasszista rendőrséget!”, melyet a városi rendőrkapitány becsületsértésnek vélt, ezért feljelentést tett. A bíróság még decemberben hozta meg döntését, az írásos végzés és indoklás azonban csak kedden érkezett meg a jogi képviseletet ellátó TASZ-hoz.

A feljelentett férfit képviselő Társaság az Szabadságjogokért (TASZ) szerdán arról tájékoztatta a Független Hírügynökséget, hogy a bíróság december 6-án jogerősen, bűncselekmény hiányában felmentette a tüntetőt. A jogvédő szervezet szerint az ítélet kulcsfontosságú, egy demokratikus jogállamban a véleménynyilvánítás szabadsága mindenkit megillető, alkotmányos alapjog. A közhatalom gyakorlói, így a rendőrség is köteles tűrni a szélsőséges véleményt, a kritikát, annak érték- és igazságtartalmára tekintet nélkül. Ebben az ügyben a bíróság nem azt mérlegelte, hogy valóban rasszista-e a szombathelyi rendőrség, hanem azt, hogy a rendőrségről alkotott véleményének bárki hangot adhat-e. A bíróság úgy döntött, hogy a közpénzből működő rendőrség köteles tűrni az ilyen kijelentéseket.

A bíróság ítélete azt üzeni, hogy mindenki szabadon elmondatja, ha véleménye szerint a rendőrség rasszista. A kritikus vélemény szabad, annak hangoztatását jogszerűen a közhatalom nem gátolhatja meg – tette hozzá Szigeti Tamás, a TASZ munkatársa. Hozzátette: a férfi tavalyelőtt azt sérelmezte, hogy a romagyilkosságok elkövetőinek felkutatására nem tesz meg mindent a rendőrség, illetve véleménye szerint a rendőrségeken kifüggesztett plakátok, melyeken romákat toboroznak egyenruhásnak, rasszizmusra utal.

 

 

Független Hírügynökség

 

 

Forrás: Népszava Online