Viharos előléptetés: munkaügyi bírósághoz fordult a keszthelyi rendőrtiszt

Forrás: zalaihirlap.hu 2010. december. 22. szerda | Szerző: Arany Gábor

Rainiss Gábor megkapta igazolványát. A hír nem érdemelne különösebb figyelmet, ha mondjuk 14 éves kamaszról szólna, ám a 37 éves férfi a keszthelyi kapitányságon szolgált. A történet megértéséhez fontos tudni, hogy a jelenleg gyesen lévő keszthelyi rendőrtiszt az elmúlt években számos konfliktust élt át munkahelyével kapcsolatban is. Etikai, fegyelmi, méltatlansági eljárás, pszichológiai vizsgálat, büntetőfeljelentés katonai bűncselekmény miatt.

Előzmény: Bohózatba illő hercehurca egy rendőri igazolvány körül

Emellett parancs iránti engedetlenség, jelentési kötelezettség megsértése – ennyi ügyeinek rövid felsorolása. Eddig azonban minden processzus a felmentésével zárult. Pontosabban, egy még zajlik, ami pótmagánvád alapján indult. Első fokon abban hamis vád miatt pénzbüntetésre ítélte a kanizsai városi bíróság. Fellebbezése alapján ezt januárban tárgyalják Veszprémben.

– Remélem, másodfokon ebben is felmentenek, és ezzel lezárul ez a korszak – mondta Rainiss Gábor rendőr őrnagy.

A zaklatott évek egyik következménye volt, hogy elmaradt az előléptetése, hiszen eljárás alatt állt, és ez kizáró ok. Márpedig 2004 januárjától nyomozóból ügyeletes tiszt lett, előadóból főelőadóvá minősíttetett az akkor még főhadnagy férfi.

– A magasabb beosztás miatt soron kívül elő kellett volna léptetni századossá. Ez nem történt meg, pedig 2004 elején még nem volt velem szemben eljárás – idézte. – Mivel időközben öt év eltelt, a soros előléptetés alapján már az őrnagy rendfokozat illet, de azt sem kaptam meg, ahogy a 10 éves szolgálatért járó jutalmat sem – magyarázta.

A méltánytalanság miatt végül munkaügyi bírósághoz fordult. Ott jogerősen ez év június 4-én kimondták, hogy visszamenőlegesen 2004. január 1-jétől századossá kell előléptetni 3 napon belül, ami szintén nem történt meg. Meg sem rendelték számára a rendőr századosi igazolványt, ám e nélkül még a rendőrségi épületekbe se tudott belépni.

A megyei főkapitányság vezetője hetekkel később, augusztus 10-én hozta meg – 2009. január 1-jei hatállyal – az őrnagyi előléptetésről szóló parancsát. Az ezt tanúsító igazolványt azonban nem kapta meg. Az átvételre szeptember 14-én került volna sor, ám ekkor csak a főhadnagyi igazolványát vették át tőle, de az újat nem kapta meg.

Rainiss Gábor úgy idézte ezt fel, hogy a processzusnál megjelent dr. Tiborcz János főkapitány és közölte, saját hatáskörben tagadja meg az igazolvány kiadását számára. Egyebek mellett hivatkozott a Rainiss Gábor által rendőri vezetők ellen indított eljárásokra.

Ezek után a férfi szolgálati panaszt tett, amit a megyei főkapitány elutasított, így a következő szolgálati panaszt már az országos rendőr-főkapitányhoz címezte. Ennek dr. Hatala József december 6-án helyt adott. A vonatkozó jogszabályi előírások alapján a megyei főkapitánynak ki kellett volna adni a szolgálati igazolványt, megfelelő jogalap hiányában ugyanis nem jogosult azt visszatartani, fogalmazott a határozat.

Ez alapján december 14-én Rainiss Gábor újra megjelent a megyei főkapitányságon, ahol – elmondása szerint – megint elutasításban volt része. Ez csak annak hatására változott meg, hogy bejelentette, a sajtó nyilvánosságát fogja kérni az eljárás miatt. Ez után végre zsebében az őrnagyi igazolvánnyal távozhatott. Rainiss Gábor úgy tervezi, jövő novemberben áll újra szolgálatba, akkor jár le a gyes.

A történtek magyarázatát kértük dr. Tiborcz János főkapitánytól is, aki úgy fogalmazott, csak a Rainiss Gábort érintő különleges személyes adatok ismertetésével adhatná meg válaszát, s amíg erre jogszerű felhatalmazást nem kap, ettől elzárkózik.

Forrás: zalaihirlap.hu

Előzmény: Bohózatba illő hercehurca egy rendőri igazolvány körül