- TMRSZ – Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete - https://tmrsz.hu -

Ennyi marad a minimálbéresek zsebében jövőre

Forrás: Napi Gazdaság Online

Havi pár száz forintot még azok is nyernek jövőre érvényes, megemelt minimálbérrel és garantált bérminimummal, akik nem érvényesíthetnek családi kedvezményt.

Teljesülhet a kormány ígérete a legkisebb kötelező bérért foglalkoztatottak esetében, sem a garantált bérminimumért, sem a minimálbérért dolgozók nettó jövedelme nem csökken jövőre.

A családosoknak legalább 3 ezer forinttal több marad zsebében, míg a gyermektelenek pár száz forintot nyernek a Napi Gazdaság Online számításai szerint.

Amint arról beszámoltunk, az Országos Érdekegyeztető Tanács megállapodása értelmében a minimálbér 73 500 forintról 78 ezer forintra emelkedik, ez mindössze 364 forint pluszt jelent azoknál, akik nem kapnak családi kedvezményt, vagyis a reáljövedelmük csökken az adóváltozások hatására még a kötelező legkisebb bér emelése ellenére is. A minimálbéres gyermekesek zsebében 3-4 ezer forintnál valamivel több maradhat.

A garantált bérminimumot 94 ezer forintban határozták meg az idei 89 500 forint után, amivel a gyermektelen munkavállalók 487 forintot nyerhetnek.

A legkisebb szakmunkás bérért dolgozó egy-, illetve kétgyermekeseknél közel 7,5 ezer forinttal több marad a családi kasszában, a három vagy több gyermeket nevelőknél viszont csak 3 ezer forint a nyereség, mivel ők a jelenlegi rendszerben több kedvezményt tudnak érvényesíteni, mint jövőre.

Azoknak, akik a minimálbér, illetve a garantált bérminimum felett keresnek, attól függ a jövő évi nettójuk, hogy mekkora fizetésemelést kapnak jövőre az országos béremelési ajánláshoz képest, ami 4-6 százalék közé esik az OÉT-megállapodás alapján.

További részletek az alábbi táblázatban:

Klikk a képre a nagyításhoz!

Forrás: Napi Gazdaság Online