- TMRSZ – Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete - https://tmrsz.hu -

Levél a Tettrekészeknek

Tisztelt Tettrekészek!

 

A magány-nyugdíjpénztárak körüli anomáliákra szeretném felhívni a kollegáik figyelmét a saját TB-be történő visszalépésem kapcsán mert súlyos százezer forintokat bukhat aki nem figyel a részletekre.

2010.11.09-n a magán-nyugdíjpénztáram kérésemre megszüntette a számlámat és a következőkről tájékoztatott: (nincs kéznél a levél ezért a számadatok nagyságrendileg pontosak csak, elnézést)

1. levél:

– TB-be átutalva magán-nyugdíjpéntári tőke+ hozamai+ a kiegészítő befizetés (2%) hozamai. (Tőkerész kb 3 millió, hozamrész kb 1,5 millió)

– Levonva a TB-hez átutalás költségére 0,01% (kb 4050 forint)

– A kiegészítő befizetés tőke része 757000 forint.

Néhány nappal később újabb értesítést kaptam postán:

– a 2010.11.09-én megszüntetett magán-nyugdíjpénztári számlámról 2010.11.11-én (két napot kamatoztatták vélhetőleg 🙂 ) az önkéntes pénztári számlámra a kiegészítő befizetésem tőke részéből (757.000,- forint) 710.000,- forintot átutaltak.

Azt, hogy a kiegészítő befizetéseim tőke részéből hova lett 47.000,- forint nem indokolták. Mivel emailban rá kérdeztem, valószínűleg meg fogják indokolni kezelési költséggel…

A TB-be átutalt tőkéről és a hozamokról annyit írtak csak, hogy az érvényben lévő törvények alapján történt az átutalás.

A hozamok átutalásán akkor kezdtem el igazából gondolkodni, amikor megjelentek az első hírek, hogy a kormány azt tervezi aki visszalép a TB-be, annak megkell hogy adóztassák 16 %-al a magán-nyugdíj pénztárban gyűjtött tökére járó hozamait mert az bevétel és az úgy igazságos. Na most én úgy látom buktam kb 1 milliót (ha leszámítom a hozamokból a 20% kedvezményt max. 300000-t és annak a 16 %-át) vagy a magán-nyugdíjpénztáram járt el törvénytelenül, vagy nekem kellett volna türelmesebben kivárni mi lesz a pénztárakkal közben kockáztatva a december 31-ig érvényes törvény adta visszalépési lehetőségemet ami ugye időközben mindenkinek megadatott és kitolódott januárra…

Sajnos ebből az esetből megint az csak a tanulság, hogy a kisember hiába próbál meg gondoskodni a jövőbeli megélhetéséről (az állami nyögdíj kiegészítésével) vagy így vagy úgy de elvesznek tőle mindent. Abba már jobb is nem belegondolni hogy az elmúlt 12 évben a lengyel nyugdíj pénztárak állítólag háromszor akkora hozamokat produkáltak, mint a mieink. Ráadásul amit én önkét fizettem plusz terhet bevállalva (2%) még annak a hozamát is zokszó nélkül lenyúlja az állam. Kíváncsi leszek, hogy akarják tőlem behajtani a TB-be utalt hozamokból a 16 % jövedelemadót?

Sajnos a rendőrségen belül minden mással kapcsolatban hasonlóan nagyok a rizikófaktorok és lehetetlen felelős döntéseket hozni a jövővel kapcsolatban (lásd HSZT stb)

 

 

Tisztelettel az eddig végzett munkátok iránt, minden jót, kitartást kívánok: KM