- TMRSZ – Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete - https://tmrsz.hu -

Lázár: Jó kompromisszumos megoldás fog születni a különadó ügyében

Forrás: HírTV – 2010-11-03 15:20

Azokat szeretnénk elkapni, akik csődbe vittek állami vagy önkormányzati cégeket, majd 1-2 éves munkaviszonyuk után tíz- vagy százmilliós végkielégítésekkel léptek le – hívta fel a figyelmet a 98 százalékos különadóval kapcsolatban Lázár János szerdai sajtótájékoztatóján.

A Fidesz frakcióvezetője, a 98 százalékos különadóról szóló törvények beterjesztője szerdán megbeszélést folytatott több szakszervezeti vezetővel. Az egyeztetésen kiderült, hogy könnyen módosulhatnak a különadó feltételei.



Lázár János a tárgyalás részleteiről szólva úgy fogalmazott: többféle álláspont és javaslat hangzott el, a törvényjavaslat előterjesztőjeként mérlegelni fogja ezeket, feltehetőleg újabb konzultációkra lesz szükség, de mindenképpen olyan megoldás fog születni, ami megnyugtató lesz egy postás, egy rendőr vagy egy pedagógus számára is – olvasható a Fidesz hivatalos oldalán.

A frakcióvezető rámutatott arra is, nem az volt a Fidesz célja, hogy ezeket az embereket bármilyen aspektusból megbüntessék. „Azokat szeretnénk elkapni, akik csődbe vittek állami vagy önkormányzati cégeket, majd 1-2 éves munkaviszonyuk után tíz- vagy százmilliós végkielégítésekkel léptek le” – hívta fel a figyelmet a frakcióvezető, kiemelve: ezeket a pénzeket szeretnék visszaszerezni, ami nem könnyű dolog.

A fideszes honatya kitért arra is: a szakszervezetek győzték meg arról, hogy a változtatásra mindenféleképpen szükség van. „Azt szeretném, ha az érdekképviseletek álláspontja érvényesülne; ez össztársadalmi ügy, mindannyiunk számára fontos ügy, nem pártpolitikai kérdés” – jegyezte meg Lázár, aki egészen biztos abban, hogy jó, kompromisszumos megoldás fog születni.

Kis Papp László, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének (FDSZ) elnöke a megbeszélésüket követően azt közölte: megállapodott a Fidesz frakcióvezetőjével, hogy a felsőoktatásban a nyugdíjba menő professzorok, docensek esetében a végkielégítések után nem kell különadót fizetni. A felsőoktatás egyéb munkaköreit illetően Kis Papp tájékoztatása szerint Lázár János 3,5 millió forintos összeghatártól javasolta a különadót.

Fehér József, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) képviselője azt javasolta Lázárnak, hogy aki munkából nyugdíjba megy, arra ne vonatkozzon a különadó és állítása szerint Lázár ezt a javaslatot is támogatta.

Mendrey László a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke szintén megerősítette, hogy a különadó jelenlegi kétmillió forintos összeghatárának emelésére tettek javaslatot.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) szerint ugyanakkor a törvényesen járó juttatásokat semmilyen mértékben és semmilyen összegtől nem lehet szankcionálni.

A Fidesz elnöksége még szerda délután összeül, hogy tárgyaljon a különadó szabályainak esetleges megváltoztatásáról.

(FH)

Forrás: HírTV – 2010-11-03 15:20