- TMRSZ – Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete - https://tmrsz.hu -

Finn rendőrök ismerkedtek az érpataki modellel

Forrás: Szabolcs Online – szon.hu

Érpatak – A Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének (TMRSZ) meghívására hivatalos látogatásra érkezett országunkba a Finn Rendőrszakszervezet delegációja, melynek keretében Érpatakra is ellátogattak, hogy megismerjék a már méltán elhíresült modellt.


Finn delegáció

Szoros szakszervezeti együttműködés

Bárány Zoltán, a TMRSZ elnöke elmondta, hogy a magyarországi látogatás célja a két érdekképviseleti szervezet közötti tapasztalatcsere, szakmai és munkavállalók érdekében kifejtett további lépések megvitatása. Az együttműködés értelmében többnapos konzultáción vettek részt augusztusban a magyar szervezet delegáltjai Finnországban, s most nyelvrokonaink érkeztek országunkba.

A háromnapos látogatás utolsó felvonásaként érkezett a Finn-Magyar rendőr szakszervezeti delegáció Érpatakra, hogy megvitassák az érpataki modell eredményességét.

Amikor elválik a kígyó feje a testétől

A modellt legegyszerűbben úgy lehetne összegezni, hogy megkülönböztetés nélkül a helyi lakosság két részre osztható: az építőkre és a rombolókra. A települést pedig egy hajóhoz hasonlítanám, amelyben mindannyian evezünk, de az nem mindegy, hogy amíg egyesek előre lendítenék a csónakot, addig mások léket ütnek rajta – kezdte Orosz Mihály, Érpatak polgármestere.

Valódi eredményeket csak úgy lehet ezzel a modellel elérni, ha következetesen és kivétel nélkül betartjuk és betartatjuk a rendelkezésre álló jogszabályokat a renitensekkel szemben, a közösséget építőket pedig minden támogatásunkról biztosítjuk. A példa statuálását pedig, mindig a leghangosabb és leginkább beilleszkedésre alkalmatlan réteggel kezdjük, mintha egy kígyó fejét vágnánk le – folytatta Orosz Mihály.

Túl a 4300 intézkedésen

A konzultáción részt vett Fekésházi Szabolcs rendőr őrnagy is, az Újfehértói Rendőrőrs parancsnoka, aki a konferencián végig tárgyilagosan sorolta az érpataki modell és az őrshöz tartozó rendőrök eredményeit. Szerinte a siker záloga abban rejlik, hogy a rendőrőrshöz tartozó 15 rendőr együttműködve a helyi szervezetekkel, mezőőrökkel kimagasló szakmai és lelkiismeretes munkát végez a környéken, s ezzel magyarázható az is, hogy ebben az évben már 4300 intézkedésen vannak túl.

Érpatakon kicsiben, Finnországban nagyban

A Finn Rendőrszakszervezet elnökét kérdezve Yrjö Suhonen elmondta, hogy az érpataki modell megismerése arra döbbentette rá a finn delegáció tagjait, hogy lényegében Érpatakon ugyanaz valósult meg kicsiben, amely Finnországban már országos szinten régóta működik. Természetesen hozzátette, hogy ezen a téren is – mint oly sok más területen – előrébb járnak, de mindenképpen követendő példaként beszélt az érpataki modellről. Mindemellett Yrjö Suhonen hozzátette, hogy Finnországban nincs akkora probléma a cigány lakossággal, mint országunkban hiszen majd ötszáz éve élnek együtt a helyi finn lakossággal, így az asszimiláció már korábban végbe ment, de a bevándorlók és a munkanélkülivé váló társadalom tagjai időzített bombaként ketyegnek.

A Finn Rendőrszakszervezet elnöke emellett örömét fejezte ki a magyar kollégákkal kialakult szoros kapcsolatról, illetve arról, hogy az érpataki példán keresztül betekinthettek a hazai rendőrök mikrokörnyezetébe és abba, milyen körülmények között dolgoznak.

 

Forrás: Szabolcs Online – szon.hu