- TMRSZ – Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete - https://tmrsz.hu -

ORFK Feljegyzés – Vörösiszap

Előzmény: Vörösiszap – kárelhárításban dolgozók védelme

Az alábbiakban az ORFK Humánigazgatási Szolgálat Egészségügyi és pszichológiai osztály feljegyzése olvasható, melyben a a rendőrség egészségügyi-járványügyi főfelügyelője és a rendőrség munkavédelmi főfelügyelője a vörösiszap tulajdonságairól és a védőruházatról ír röviden.

 

 

ORSZÁGOS RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG
HUMÁNIGAZGATÁSI SZOLGÁLAT
Egészségügyi és pszichológiai osztály

1139 Budapest, Teve u. 4-6. Tel.443-5588 Fax: 443-5615 Rendészeti:33-116

 

Szám: 53994/2010.

 

 

FELJEGYZÉS

Devecsert és Ajkát övező területeken bekövetkezett ún. vörös iszap okozta ipari katasztrófa elhárítási munkálatok helyszíni biztosításában résztvevő rendőri állomány védőeszköz-, és egészségügyi ellátásáról.

Tisztelt Ezredes Úr!

A mai napon 14.25 órakor telefonon konzultációt folytattunk az OKF Főügyeletével, amely alapján az alábbi információk birtokába jutottunk.

A vörös-iszap a timföldgyártás nagy mennyiségű mellékterméke, amely főleg vas-, alumínium-, szilícium-, és nátrium-oxidot tartalmaz.

1. erősen lúgos vegyhatású

2. mérgező

3. enyhe radioaktivitást mutató anyag.

Az emberi szervezetbe való bejutását kell megelőzni. Egyéni védelemként – az OKF ajánlása szerint – gumicsizma, vízzáró- és tömör ruházat (pl. gumiruha) viselése ajánlott.

Egyéni légzésvédelem nem szükséges. Bőrrel való érintkezéskor bő vízzel történő (lehetőleg enyhén savas vegyhatású folyadékkal, ami lehet pl. ecetes-víz) lemosása szükséges.

A rendőri állomány kizárólag területbiztosításban, területzárásban, a közrend-, és közbiztonság fenntartásában vegyen részt, a közvetlen mentési munkálatokat a katasztrófavédelmi szakemberek megfelelő védőruházatban látják el.

Folyamatos tájékozódás és helyzetértékelés szükséges, jelenleg további megelőző intézkedések nem szükségesek. Javasoljuk, hogy a védekezésben résztvevő rendőri állomány helyszíni esetlegesen szükségessé váló egészségügyi ellátását a Rendőrség saját egészségügyi szolgálatait is segítsék.

 

 

Budapest, 2010. október 03.

 

 

 

Nagy Tamás r. hadnagy
a rendőrség egészségügyi-járványügyi
főfelügyelője
sk.

Balogh János Tamás r. őrnagy
a Rendőrség munkavédelmi főfelügyelője
sk.

Láttam:

Dr. Csatai Tamás r. ezredes
rendőrségi főtanácsos
osztályvezető főorvos
Rendőrség-vezető főorvos
sk.

 

 

Előzmény: Vörösiszap – kárelhárításban dolgozók védelme