- TMRSZ – Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete - https://tmrsz.hu -

FELHÍVÁS – 2010.10.01.

A
TISZTELT RENDŐRSÉGI MUNKAVÁLLALÓK,
TMRSZ TISZTSÉGVISELŐK,
TAGJAINK RÉSZÉRE

 

 

Kötelességünknek érezzük, hogy a közelmúlt történéseit elemezve felhívjuk a figyelmeteket az alábbi – véleményünk szerint – aggasztó problémákra, illetve tényekre.

A BRDSZ főtitkárának vezetésével, az FRSZ, az RSZV(régebbi nevén RV) és az RKDSZ, valamint más fegyveres és rendvédelmi dolgozók szakszervezetei demonstrációt helyezett kilátásba 2010. október 02. napjára. A tüntetés okai között elsőkén a SZÉF (Szakszervezetek Érdekvédelmi Fóruma) megszüntetése szerepelt, és csak másodsorban a rendvédelmi törvények módosítására szolgáló törvénycsomag (a továbbiakban: salátatörvény) visszásságai. Ennek „eredményeként” a SZÉF helyett egy másik egyeztető fórum jön létre, így az üléseken résztvevő „érdekképviseletek” a maguk fontosságát továbbra is bizonygathatják.

A demonstráció másik oka ugyanakkor lényegében semmit nem változott, ennek ellenére ezek a szakszervezetek megelégedéssel fogadták el az eléjük vetett csontot, miszerint a játszóterük más néven továbbra is megmaradt, ahol Bárdos Judit asszony és társai tovább tündökölhetnek a tárgyalóasztalok és a zárt ajtók mögött, mint látszólag harcos érdekvédők.

Az élet megy tovább, de az emberek nem változnak, hiszen az év elején a cafetéria tárgyalások során a BRDSZ és FRSZ főtitkárának a Dobogókői üdülő sorsa sokkal fontosabbnak tűnt, mint a rendőrök béren kívüli juttatása.

A TMRSZ több ok miatt nem csatlakozott a demonstrációs bizottsághoz, az első az előbb említett sorrend, a második az, hogy az időpont egy nappal az önkormányzati választások előtt van, így véleményünk szerint erős politikai színezete van, a harmadik pedig az, hogy a magukat érdekképviselőnek nevező szervezetek közül három (BRDSZ, FRSZ,RSZV (RV) és a törpe RKDSZ) első, és egyetlen intézkedéseként kizárta a TMRSZ-t a cafetériával kapcsolatban létrehozott demonstrációs bizottságból 2010. tavaszán, és a mutyi megállapodásukkal minden rendőr zsebéből cca.125 ezer forint cafetériát vontak el.

Nem ismerős számotokra a következő mondat?

„Nem kell szolgálati panaszt beadni, nem kell bírósághoz fordulni, oldjuk meg házon belül.”

Érdekes, hogy egyes érdekképviseleti szervek véleménye ugyanaz, mint a minisztériumi, illetve a rendőrségi vezetőségé. Ráadásul, aki már szembesült a problémák ezen megoldásával tudja, hogy a legtöbb esetben nem vezet eredményre a „beszélgetés”, hiszen a szó elszáll, talán nem is létezik.

A SZÉF választott és egyben leköszönő elnöke Kónya Péter tájékoztatása szerint – idézve szó szerint –
„Többségi szavazással a SZÉF Munkavállalói Oldala a(z) –Kormány elé kerülő – egyéb rendvédelmi törvények módosítására vonatkozó törvénycsomag-javaslatot elfogadta.”.

Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a TMRSZ-en kívül a rendőrségen belül működő szakszervezetek, a „3. fordulós” salátatörvény-tervezetével” kapcsolatban nem kérdőjelezték meg Kónya Péter szavait, ezzel egyértelműen kinyilvánították, hogy számukra elfogadható az, hogy további jogainktól fosztanak meg minket, rendőröket!

Figyelemmel arra, hogy jelenleg a TMRSZ a legnagyobb szakszervezet a rendőrségen belül, az FRSZ, BRDSZ, RVE, RKDSZ nem rendelkeznek arra erkölcsi értelemben vett felhatalmazással, hogy szerzett jogról, illetve alapvető emberi jogaitokról mondjanak le a kormányzat óhajának újból megfelelve.

Tudnotok kell, hogy a TMRSZ elfogadhatatlannak tartja azt a belügyminiszteri álláspontot, hogy a rendőrök közötti korrupció mértéke olyan magas, hogy a tisztességes rendőröket évi 3 x 15 nap időtartamban(!!!) akár bűncselekmény útján is provokálni lehet, mondván így teszik próbára a becsületességünket.

A megalázó kormányzati szándékot a rendőrségen belüli szakszervezetek ellenvetés nélkül elfogadták, amiből csak azt a következtetést lehet levonni, hogy ezen szakszervezetek vezetői saját tagjaik között is olyan mértékűnek tartják a korrupció mértékét, hogy a törvény elfogadását követően ezen munkavállalókat is büntetlenül lehet bűncselekmények elkövetése útján provokálni!

Az említett szakszervezetek tagságához fordulunk, gondolják át, hogy arra adtak-e felhatalmazást, hogy saját szakszervezeti vezetőik is potenciális bűnözőkként tekintsenek rájuk?

A választ nektek, munkavállalóknak kell megadnotok.

Amennyiben elfogadjátok a belügyminiszter véleményével egyező szakszervezeti vezetőitek álláspontját, akkor további munkátokhoz sok sikert, jó egészséget és még több tűrőképességet kívánunk, és innentől kezdve fölösleges is tovább olvasni a felhívásunkat.

Amennyiben viszont jogos a felháborodásotok és a TMRSZ tiltakozásával értetek egyet, kikéritek magatoknak, hogy potenciális bűnözőkként kezeljen benneteket a jelenlegi kormányzat, és az országgyűlési képviselők egy része, abban az esetben üzenetet kell kifejezni a kormányzat irányában.

Mi ez az üzenet?

A BRDSZ főtitkára, aki egyben nem tudni, hogy milyen uton-módon, de a SZÉF alelnöke lett rekordgyorsasággal, arról tájékoztatta a SZÉF Munkavállalói oldalának résztvevőit, hogy ha az érdekképviseletek nem fogadják el a kormány koncepcióját tükröző salátatörvény-tervezetet, akkor az önkormányzati választásokat követően „a Pintér szétveri a szakszervezeteket”.

Elképzelhetetlennek tartjuk a magunk részéről ezt a fenyegetést, azonban mivel ezt a Demonstrációs Bizottság vezetője, dr. Bárdos Judit állítólag „tolmácsolta”, mint jövőbeli kilátást arra nézve, ha a szakszervezetek nem fogadják el a tervezetet, levélben kértük fel válaszadásra a Belügyminiszter Urat, azzal kapcsolatban, hogy dr. Bárdos Judit asszony ezen tájékoztatása megfelel-e a valóságnak. Választ még nem kaptunk.

A BRDSZ néhány bizalmi embere a belügyminisztériummal 2010. szeptember 25. napján zárt ajtók mögött megtartott szakértőinek mondott megbeszélés előtt nagy hanggal hangoztatta, hogy demonstrálni fog, ha a Kormány megszünteti a SZÉF-et, és a megbízhatósági intézményt vezeti be, most egyszerre csak elhallgatott.

Az FRSZ honlapján tette közzé, hogy ők nem írnak alá olyan megállapodást, ami a dolgozókat hátrányosan érinti.

Késő bánat, hiszen a múltban számos olyan szerződés kötetett, amelyet az FRSZ is elfogadott és hátrányos volt számunkra. Az FRSZ azonban hiába harsogja tele szájjal, hogy nem írja alá a megállapodást, a lényeget elhallgatja. A lényeg, hogy a SZÉF ügyrendje szerint lehetőség van a többségi szavazás esetén is ellenvéleményt megfogalmazni a salátatörvénnyel kapcsolatban.

Ilyet az FRSZ nem tett közzé eddig, azaz megállapítható, hogy a Kónya Péter által tett közlés – miszerint elfogadta a SZÉF munkavállalói oldala a salátatörvényt – lényegében a salátatörvénynek az abban résztvevő szakszervezetek helyeslésével, támogatásával találkozott.

Ma, amikor a TMRSZ-en kívül minden más rendőrségi szakszervezet bűnözőkként kezeli a rendőröket, saját tagságukat, felmerül a kérdés, hogy miért nincs egyetlen, de erős, elvtelen alkuk megkötésétől tartózkodó szakszervezete a rendőröknek?

Ma, amikor a szomszéd országok – például Románia – rendőrei egy emberként mennek ki az utcára azért, hogy a munkaügyi helyzetük romlása ellen tiltakozzanak, miért van az, hogy a Magyar Köztársaságban olyan bohóc szakszervezetek képviselik a rendőrök érdekeit, akik egy zárt ajtós tárgyalást követően, bárkinek, bárhol, bármit aláírnak és elfogadnak.

A TMRSZ egyedül küzd jelenleg az érdekeitekért és ha csak mi lennénk az egyedüli szakszervezet, egészen bizonyos, hogy ilyen megállapodások és szavazások nem történnének meg, mint amit ezek a „társ” szakszervezetek tanúsítanak. Kemény ellenfelei vagyunk jelenleg is a kormányzatnak, de ettől sokkal keményebbek lennénk, ha a megosztó politika eredményeként nem ülhetnének bárdosok, pongók, vagy éppen vinczék a tárgyalóasztalok mellett.

Szervezőink járják az országot. Tájékoztatnak benneteket, és örvendetes módon nő is a TMRSZ létszáma. Az a tény azonban, hogy a tejben-vajban fürdetett „társ” szakszervezetek üveggyöngyöket szórva (üdülési csekk, könyvutalvány, vagy éppen bögre formájában) terelik el a figyelmeteket a fő problémákról és azok égető megoldási szükségességéről, azt eredményezik minden esetben, hogy a kormányzatnak minden esetben van olyan tárgyalópartnere, aki megfelelő csont esetén továbbra is hajlandó lemenni kutyába…

Rajtatok a sor, akik eddig eljutottak az olvasásban és ma még a „társ” szakszervezetek pozícióját erősítetek a tagságotokkal!

Olyan értelemben rajtatok a sor, hogy a TMRSZ a törvényes igényérvényesítések határaira jutott. Az ellenállásunk mindaddig kevésbé hatékony, amíg a Rendőrségen belül szakszervezetek sora áll az aktuális miniszter ajtaja előtt, bebocsátásra és egyezkedésekre várva. A TMRSZ eddig sem, és ezután sem lesz partner abban, hogy saját munkavállalóinkat bármely kormány is bűnözőkként kezelje.

Olyan választ kell adni szakszervezeti vezetőitek irányába, amellyel kihúzzátok a szőnyeget a lábuk alól!

Az olyan szakszervezeti vezetők, akik folyamatosan egyetértenek azzal, hogy titeket nem kell tisztességesen megfizetni, nektek nem jár 13. havi külön juttatás, nem jár szolgálati nyugdíj, és különben is jelentős részben korruptak vagytok, nos, az ilyen szakszervezeti vezetőiteket csak ti tudjátok elrángatni a tárgyalóasztalok mellől.

Ha szembesítitek vezetőiteket azzal, hogy miért egyeztek bele, hogy a kormányzat bevezethesse a megbízhatósági ellenőrzés intézményét és erre az orrotok alá tolnak egy bizonyos megállapodást, amelyekben szerintük vívmányok vannak, akkor csak annyit kérdezzetek vissza:

Miért eredmény ma már az a részükről, ha a kormány nem von el további szerzett jogokat? Ezt válaszolják meg.

Ha tovább akarjátok értékelni a megállapodásukat, akkor el kell mondani, hogy az a megállapodás lényegében semmire nem kötelezi a kormányt. Miért is?

– Nincs időbeli hatálya a megállapodásnak, tehát a kormány nem adta a szavát arra, hogy megváltozott helyzetben (amit persze bármikor előhozhat, mint változtatási indokoltságot a későbbiekben) nem nyúl hozzá ismételten a szolgálati törvényben és azokhoz az eddigi jogaitokhoz nyúl hozzá, amit most „bravúrosan” megőriztek Bárdosék.

– Méltatlansági eljárás helyett megkapjátok a kifogástalan életvitel ellenőrzése, illetve a megbízhatóság kritériuma ellenőrzésének intézményét. Tehát eredmény az, hogy a munkáját végző rendőr kifogástalan életvitelét ellenőrizhessék és ha az nem felel meg az elvárásnak, akkor másnap már nem is kell menni dolgozni. Ha egy munkahelyi bulin egy pohárral többet iszol a főnöködnél és viccesen beszólsz neki, vagy akár csak a munka utáni sörödet a helyi krimóban fogyasztod el, már lehet kifogásolható az életviteled. Olyan tág mozgásteret adtak ezzel a megállapodással Bárdosék a kormányzatnak, hogy a rendőri munka alapelve, első szabálya az lesz, hogy senkiben ne bízz, senkinek önálló véleményt ne mondj, és különösen ne bírálj „felfelé”. A kifogástalan életvitel szabályait rendeletben fogják megállapítani. Ma Pintér Sándor a belügyminiszter. Meghatározza rendeletben a kifogástalan életvitel szabályait. Holnap lehet hogy már Lázár János lesz a belügyminisztet, akkor ő ismét saját szája íze szerint fogja meghatározni, hogy a rendőr életvitele mikor kifogátalan. A sort lehet folytatni.

– A szolgálati nyugdíj rendelkezései lényegében bármikor megváltoztathatók, hiszen egy új Hszt. beterjesztése esetén erre a megállapodásban foglaltak szerint lehetősége lesz a kormánynak. A látszólagos eredmény lényegében semmit nem jelent tehát.

– A megállapodás az október 2-i trükkös demonstráció elmaradására vonatkozik. Nincs benne rendelkezés, hogy ezt a kormány bármikor felmondhatja.

A tanulság a következő:

Jelenleg egyetlen érdemi érdekképviseletet ellátó szakszervezet van a rendőrségen belül, aki szembe mer szállni az aktuális kormányzatok rendőrellenes intézkedéseivel, ez pedig a TMRSZ. Szakszervezetünket a lehetséges összes törvényes – és ma már bizonyítottan törvényellenes eszközökkel is a katonai ügyészségek útján (jogsértő lefoglalások, lefoglalás megszüntetések elmaradása Be. ellenes módon, feljelentéseinket sorba elutasító törvényellenes határozatok, stb) – eszközzel el akar lehetetleníteni mind a politikai elit, a rendőri vezetés pedig töredékét biztosítja a működési feltételeknek mint más, sárga szakszervezetek esetében.

A TMRSZ ennek ellenére kiáll az érdekeinkért, érdekeitekért még akkor is, ha főtitkárát büntetőeljárások sorával próbálják megtörni. Értsétek meg, csak a TMRSZ az, aki tud és akar is segíteni nektek, ezért kérjük gondoljátok át, hogy azoknak a szakszervezeti vezetőknek, akik csupán pillanatnyi kedvezmények formájában keresik a kegyeitek, ugyanakkor a hosszú távú stratégiai döntésekkor szinte kivétel nélkül beleegyeznek szerzett jogaitok elvételébe, akik nem tiltakoznak akkor sem, ha passzív választójogotok elvételére kerül sor, azoknak van-e egyáltalán létjogosultsága?

A kérdés költői természetesen.

Az azonban látnotok kell, hogy a rendszerváltás óta túlélési technikákkal fennmaradó szakszervezeteken belül érdemi reform, változás elérésére nincs esélyetek. Nap, mint nap vesznek el a rendőrségi dolgozók szerzett jogai. Nem csupán a hivatásosaké, hanem a közalkalmazottaké is.

Fel kell ébrednetek, mert a folyamat csak úgy állítható meg, ha ezek a szakszervezetek, a vezetőicskékkel együtt eltűnnek a süllyesztőben.

Látnotok kell, hogy amíg a TMRSZ-nek nem csupán a munkáltatóval kell megküzdenie, hanem a munkáltatóval karöltve az érdekeiteket folyamatosan eladó „társ” szakszervezetekkel is, addig az aktuális kormányzat mindig hivatkozhat arra, hogy megállapodott ezekkel az érdekeiteket eladó vezetőcskékkel.

Fel kell egymást világosítanotok, hogy egy könyvutalvány, egy üdülési csekk, egy cafeteria mérték nem áll arányban azzal, hogy mit veszítetek. Ezek a szakszervezetek levezető szelepként kapnak forrásokat az adófizetők pénzéből, éppen azért, hogy a TMRSZ-szel szemben pillanatnyi érdekekre, szükségleteitekre – ha úgy tetszik a nyomorotokra – alapozva azt mutassa, hogy ők adnak is a TMRSZ-szel ellentétben. A TMRSZ nem tud versenyezni üveggyöngy szórásban, de igenis keményen, konfrontációt is vállalva kiáll értetek, védi a munkavállalók érdekeit.

Tömörüljetek a TMRSZ-be, csatlakozatok hozzánk, hiszen ha a TMRSZ erősödik és a többi megállapodásokat kötő szakszervezet gyengül, ha a tagság kihátráll mögülük, ha nem hozhatnak olyan döntéseket a fejetek fölött, amelyek a megélhetéseteket is veszélybe sodorhatja, akkor a TMRSZ fog egyedül ott ülni a kormányzattal szemben és mögötte tízezres nagyságrendű munkavállalói felhatalmazással képviselheti az érdeketeket. Az idő vészesen fogy, a rendészeti munkavállalók megbízhatósági ellenőrzése a totális alávetettség és kiszolgáltatottság intézményét hozta a nyakatokba a sárga szakszervezetek újabb árulásának köszönhetően.

Gondolkodjatok el a fentieken és tegyétek fel magatokban a kérdést, hogy érdemes-e ma BRDSZ, FRSZ, RSZV (RV), vagy RKDSZ tagnak lennetek.

Bízunk abban,, hogy felhívásunk nem fog süket fülekre találni a társ szakszervezetek, illetve szakszervezeteken kívüli munkavállalók irányában. Ebben az esetben arra kérünk benneteket, vegyétek fel a TMRSZ tisztségviselőivel, toborzóival, budapesti és vidéki irodáink munkatársaival a kapcsolatot.

A salátatörvénnyel kapcsolatban a többször is megfogalmazott aggályainkat – ha ezt a felhívást egy rendőrségi épület hirdetőtábláján olvasod – elolvashatjátok honlapunkon a www.tmrsz.hu oldalra lépve.

Ugyanitt találsz formanyomtatványt szakszervezetbe belépésről, más szakszervezetből kilépésről, tagdíj munkáltatói utalásra rendelkezésről.

Döntsetek mielőbb, bölcsen és megfontoltan a fentiek ismeretében!

Lehetőség esetén nyomtasd ki felhívásunkat és terjeszd munkatársaid, barátaid körében. Együttesen vegyük fel a harcot a sötét erők ellen!

 

 

Szekszárd/Budapest, 2010. október 1.

 

 

TMRSZ

 

 

 

 

Adalék

Kíváncsiak vagyunk, ki és mikor hatalmazta fel Dr. Bárdos Juditot arra, hogy a TMRSZ nevében bármilyen nyilatkozatot tegyen?

 

 

Forrás: http://www.brdsz.hu/index.php?mode=cikk&id=728

 

Tárgyalások a kormánnyal

webmester, 2010. szeptember 30. – 16:31 Hírek – Események

TÁJÉKOZTATÓ

a 2010. szeptember 29-én megtartott a Kormány és a SZÉF munkavállalói oldal szakértői tárgyalásáról

kép

amelyen részt vett a szakszervezetek részéről

 

Holecz Gábor Vám és Pénzügyőrség Független Szakszervezete,

Fabók Ferenc Független Büntetés-végrehajtási Szakszervezetek Országos Szövetsége
(FBVSZOSZ),

Powell Pál Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Érdekképviseleti Szervezete
(NESZÉSZ),

Dr. Ese Ferenc Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete ( HTFSZ ),

Dr. Bárdos Judit Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete ( BRDSZ ).

(A szakértői tárgyaláson résztvevők hétfőn, a SZÉF munkavállalói oldala által kaptak felhatalmazást a részvételre.)

 

A kormány tárgyaló delegációja:

dr. Pintér Sándor belügyminiszter, (a Hszt. módosításáért felelős miniszter )

dr. Felkai László közigazgatási államtitkár,

dr. Eiselt György szabályozási és koordinációs helyettes államtitkár,

dr. Magyariné dr. Nagy Edit BM Rendészeti Kodifikációs Főosztály vezetője

dr. Banu Zsoltné dr. Szabó Judit osztályvezető, Jogszabály előkészítő és koordinációs főosztály

dr. Szebeni Andrea osztályvezető, BM Személyügyi Főosztály Civilkapcsolati Osztály

 

A résztvevők áttekintették mind a megállapodást, mind a megállapodás alapját képező törvénytervezet legújabb változatát. Észrevételeiket rögzítették és megállapodtak abban, hogy a kijavított megállapodás tervezetet és a törvénytervezetet a mai napon az összes szakszervezet rendelkezésére bocsátják.

A minisztérium az érdekképviseletek kifogásait tudomásul vette és elfogadta, ennek megfelelően módosították, mind a megállapodást, mind a törvénytervezetet.

 

A Szolgálati jogviszonyban állók Érdekegyeztető Fóruma (SZÉF) következő ülése 2010. október 1. 13 óra.

 

A szakszervezeti oldal közölte, hogy a 2010. október 2-ára tervezett demonstráció lemondására csak a megállapodás aláírása után kerülhet sor.

A megállapodást aláírja: BRDSZ, BVDOSZ, FBVSZOSZ, FTSZ, HTFSZ, NBHSZ, RKDSZ, RSZV, KDSZ, NESZÉSZ

A VPFSZ nem nyilatkozott az aláírásról.

 

A szakszervezetek tájékozatták a kormány képviselőjét, hogy a Független Rendőr Szakszervezet, a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete, Polgári Védelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége és a Honvéd Szakszervezet nem írja alá a megállapodást.

 

Csatoltan mindenki részére elérhetővé tesszük a megállapodást és a törvénytervezetet.