- TMRSZ – Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete - https://tmrsz.hu -

Jogerős pernyerés – illetménykülönbözet

Tagunk a perbeli időszakban a BRFK egyik kerületi Rendőrkapitányságán járőr beosztást töltött be, azonban parancsnoka szóbeli utasítása alapján körzeti megbízottként teljesített szolgálatot. Miután a kolléga a magasabb beosztásért járó feladatok ellátásáért semmilyen juttatásban nem részesült, szakszervezetünkhöz fordult jogi segítségért, így nevében és képviseletében 2008-ban szolgálati panaszt nyújtottunk be kérve az eltérő beosztásban történő foglalkoztatásért járó illetménykülönbözetet.

Tekintettel arra, hogy a szolgálati panasz a kapitányságvezető valamint a BRFK vezetője által is elutasításra került, szakszervezetünk az ügyben keresetet nyújtott be a Fővárosi Munkaügyi Bíróságra. A Fővárosi Munkaügyi Bíróság 2009. tavaszán hozott elsőfokú ítéletében 430.000 .- Ft. plusz kamatok, valamint perköltség megfizetésére kötelezte az alperest, azonban a BRFK az ítélet ellen fellebbezést nyújtott be.

Ezt követően a Fővárosi Bíróság 2010. szeptember 14-én az elsőfokú ítéletet hatályban tartotta, és a BRFK-t az illetménykülönbözet összegén felül 2007. augusztustól számítandó késedelmi kamat valamint perköltség fizetésére kötelezte.

A Fővárosi Bíróság álláspontja szerint függetlenül attól, hogy a felperes nem rendelkezett a KMB-s beosztás betöltéséhez szükséges szaktanfolyami végzettséggel, jogosult a ténylegesen betöltött beosztása szerinti illetménykülönbözet megfizetésére.

Tekintettel arra, hogy a BRFK-n sajnálatos módon “bevett szokás” szaktanfolyami végzettség hiányában is magsabb beosztásban foglalkoztatni az állományt ezért amennyiben az ügy Téged is érint, úgy fordulj bizalommal jogászainkhoz!

 

 

Dr. Konkoly Adrienne - TMRSZ Jogi ügyvivő

ea: dr. Konkoly Adrienne
TMRSZ jogi ügyvivő