- TMRSZ – Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete - https://tmrsz.hu -

Elszabadult a pokol: már a kapitányság sem biztonságos?

Forrás: SONLINE

Egy lövöldözésben életét vesztette egy 29 éves rendőr törzsőrmester szerdán hajnalban Alsóőrsön. Közúti rutinellenőrzést végzett, amikor a halálos lövések eldördültek. Alig két hete egy 30 éves rendőrt gázolt halálra egy ámokfutó autós Budapesten. Szintén az autót akarta ellenőrizni.

Nem kell a megyehatáron túlra menni, ha a rendőrök elleni támadásokkal kapcsolatban kutakodunk. Egy fiatal lány rátámadt a rendőrnőre, megkarmolta, amikor a járőrök egy előlük menekülő autó utasait követték egy házhoz. Egy német férfi Kaposváron a MÁV-pályaudvarnál támadt az intézkedő rendőrre.

Siófokon, a Petőfi sétányon egy négytagú banda ment neki a rendőrnek. Egy gyanúsított a Kaposvári Rendőrkapitányság épületében, az előállítóhelyiségben ököllel ütötte és szidalmazta az intézkedő rendőrt. Somogysárdnál a mentősök kértek rendőri segítséget, amikor egy férfit akartak beszállítani és rájuk támadt, de a fiatalember a rendőrrel szemben is agresszív volt. Ez csak az elmúlt néhány hét somogyi krónikája.

Nagy Tamás, egykori kaposvári nyomozó, most egy biztonságtechnikai cég tulajdonosa. Volt rendőrként döbbenten áll a történtek előtt. Azt mondja: ennyi támadás nem történt rendőrök ellen, mint amennyi az elmúlt években napvilágot látott. S ami nem is került nyilvánosságra… Azt lehet mondani: ez egyenes következménye annak, hogy egyre kevesebb módszer van arra, hogy megvédjék a rendőröket.

– Átestünk a ló túloldalára – mondja. – Ha egy rendőr csúnyán néz a gyanúsítottra, már meghurcolják: bíróság, lefokozás, elítélés a következménye. Míg, ha valaki rátámad egy rendőrre, megússza felfüggesztett büntetéssel. Ezen mélyen el kellene gondolkozniuk a törvényhozóknak. Régebben el nem lehetett volna képzelni, hogy bárki veszi a bátorságot, és rátámad az egyenruhásra. Néhány évtizede mi még azt érezhettük, hogy igenis a hátunk mögött áll a hatalom. Ez nem azt jelentette, hogy ezzel vissza lehetett élni, mert aki ezt megtette, azt kivetette magából a testület. De érezhettük, hogy megvédenek bennünket. Most szinte következmények nélkül meg lehet támadni egy rendőrt. Ezzel egyszerűen lerombolták a rendőrség tekintélyét.

Mindezt olyan világban – teszi hozzá a volt nyomozó –, amikor egyre brutálisabbak az elkövetők, nem riadnak vissza a legdurvább cselekményektől sem.

Karsay Kornél, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője szerint a számok nem azt mutatják, hogy nőtt volna Somogyban a rendőröket ért atrocitások száma. Hivatalos személy elleni erőszak miatt 2008-ban 35, tavaly 18 ügyben tettek feljelentést.

A kérdés az: hogyan lehet ilyen tragédiát feldolgozni a kollégáknak? Akik, ha nem is ismerték személyesen az áldozatot, de ma vagy holnap ugyanúgy ki kell menniük éjszaka a közútra ellenőrizni, járőrözni. Milyen érzésekkel, milyen lelkiállapotban teszik ezt? Mert aki ezt a hivatást választja, nyilván számít rá, hogy időnként veszélyes helyzetek adódhatnak. De az ilyen tragédiákra nem lehet felkészülni.

 

 

Forrás: SONLINE