- TMRSZ – Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete - https://tmrsz.hu -

A legkeményebb maggal kezdte

Forrás: boon.hu

 

A legkeményebb maggal kezdte Érpatak polgármestere

 

Érpatak – Érpatakon mint a legtöbb északkelet-magyarországi kistelepülésen, rengeteg probléma volt a közbiztonsággal. Mára azonban a kis Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei falu kivirágzott, az emberek már nem akarnak elmenekülni innen. Minderről Orosz Mihály Zoltán érpataki polgármester beszélt a közelmúltban egy megyénkbeli rendezvényen (és pénteken is meghallgathatják őt az érdeklődők Miskolcon – lásd keretes írásunkat).

Érpataki példaként is emlegetik mindazokat a módszereket, melyekkel sikerült megállítani a napirenden lévő lopásokat, bűncselekményeket, helyreállítani a közrendet.

– Amikor 2005-ben polgármester lettem, rengeteg problémával találtam magam szemben, melyek szinte megmérgezték a mindennapokat – meséli Orosz Mihály Zoltán. – Az emberek szinte már nem merték elhagyni a házukat, mert féltek, hogy betörnek, ellopnak valamit. Aztán lassan kezdtek elmenekülni a faluból, házaikat áron alul adták el. Én pedig azt mondtam, az nem lehet, hogy ez az Árpád kori, több mint ezer éves település így tönkremenjen. Úgy kezdtem hozzá a munkához, mint egy orvos. Felmértem, milyen problémákkal kell megküzdenem, és kitaláltam, hogyan lehet ezeket meggyógyítani.

Egyedül harcolt

Orosz Mihály Zoltán kezdetben teljesen egyedül szállt harcba a helyiek életét megkeserítő bűnözőkkel. A legkeményebb maggal kezdte, mert tudta, ha őket sikerül megfékeznie, akkor a többiek is belátják, nem folytathatják eddigi életmódjukat. Küzdelme azonban egyáltalán nem volt veszélytelen. Támadások érték többször is. Egy alkalommal majdnem kiverték a szemét, máskor Molotov-koktélt dobtak a házára, a fenyegetések pedig mindennaposak voltak. Ő azonban elhatározta: ezek miatt nem fog meghátrálni.

Ne tussolják el!

– Azonban nemcsak a bűnözőkkel, hanem a rendőrséggel is meg kellett vívnom a saját harcomat – emlékezett a polgármester. – El kellett érnem, hogy ne tussolják el az ügyeket, hanem szálljanak szembe ők is azokkal, akik nem tartják be a törvényeket. Számos panaszos levelet írtam ennek érdekében a Városi Rendőrkapitánysághoz, a Megyei és az Országos Rendőr-főkapitánysághoz. És meg is lett az eredménye. Pár év alatt 60 százalékkal csökkent a bűncselekmények száma, 5 százalékról pedig 75 százalékra nőtt a felderített bűncselekmények száma. A sikeres módszerek között szerepelt még , hogy megszűnt a kettős mérce – hangsúlyozta Orosz Mihály Zoltán. – Mindenkinek kötelessége volt befizetni az adókat, és köteles volt kertjét, udvarát rendben tartani. Ha ez utóbbit nem tette meg, növényvédelmi bírsággal sújtotta az önkormányzat. Ha valakitől nem lehetett a bíróság által kiszabott bírságot behajtani, akkor én felajánlottam számára a közmunka lehetőségét. Ha nem élt vele, akkor két lehetőség maradt: vagy a fizetett, vagy börtönbe vonult.

Kivirágzott a falu

“Amint helyreállt a közbiztonság, a falu szinte kivirágzott. Különböző civil szervezetek, egyesületek alakultak, és az emberek már nem csak otthon kuporogtak, féltve házukat, kis vagyonkájukat, hanem eljártak a népdalkörbe a teleházba vagy sportolni. Olyan volt ez, mint amikor a gaztól megtisztított kertben egyszer csak szebbnél szebb virágok nyílnak ki”– fogalmazott Érpatak polgármestere, Orosz Mihály Zoltán.

 

Fórum Miskolcon az Érpataki “modellről”

 

Az Érpataki “modell” bemutatása érdekében szerveznek pénteken délután 5 órától fórumot Miskolcon, a Városház tér 6-ban, a Fráter György Katolikus Gimnáziumban. A rendezvény előadója: Orosz Mihály Zoltán Érpatak polgármestere.

 

Forrás: boon.hu