- TMRSZ – Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete - https://tmrsz.hu -

Siker – Csongrádban

Védőital az irodákban dolgozóknak is

A TMRSZ tapasztalva azt, hogy a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságon az irodában dolgozók nem kapnak ásványvizet kifogást nyújtott be a szerv vezetőjénél, aki kezdeményezte az egyeztetést.

Az egyeztetés első napján megállapodás született arra vonatkozóan, hogy az állomány egészségmegovása érdekében beszerzik az ásványvizet, majd azt névre szólóan kiosztják, így a munkáltatót terhelő kötelezettség (a védőital tárolására, fogyasztására alkalmas edényzet biztosítása) is megoldható.

Az egyeztetés ennek ellenére is csak részben vezetett eredményre, mert a TMRSZ tisztségviselője vitatta a csapból kifolyó víz minőségét, illetve a rendelkezésre álló hűtőkapacitás megfelelőségét. Az ivóvíz minőségi megfelelőségére a munkáltató a vízszolgáltató által végrehajtott vízvizsgálati jegyzőkönyvet bemutatta, amely alapján megállapítható, hogy a közüzemi víz ivóvíz minőségű, azonban a tisztségviselő felhívta a munkáltató figyelmét arra, hogy a tavalyi évben is kukacok másztak elő az egyik csapból, érdeklődött, hogy ezzel kapcsolatban a munkáltató milyen intézkedéseket tett. A munkáltató közölte, hogy a csapot szétszedték nem találtak benne semmit, illetve egyéb ilyen jellegű probléma nem jutott el a munkáltatóhoz, továbbá közölték, hogy ezzel kapcsolatab hozható megbetegedés, fertőzés nem történt.

A tisztségviselőnk felhívta a munkáltató figyelmét arra, hogy az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés feltételeinek biztosítása (például a fertőtlenítés) a munkáltató feladata, és nem a szerencsében kell bíznia, mint például ebben az esetben is, tekintettel arra, hogy nem történt egészségkárosodás.

A TMRSZ tudomásul vette, hogy a munkáltató a vonatkozó ORFK normák (Gazdálkodási szabályzat kiadásáról szóló 4/2003. ORFK utasítás, illetve a 30/2008. ORFK utasítás) alapján fogja a továbbíakaban biztosítani a védőitalat, azaz az irodai munkavállalók, csak a csapból kifolyó vizet kapják védőitalként, de tájékoztatta a munkáltató képviselőt, hogy kezdeményezni fogjuk a két norma véleményezését, szükség esetén bíróságon kérjük annak megállapítását, hogy a feltárt probléma sérti a Hszt, illetve a munkavédelmi törvény előírásait.

Az egyeztetés a hűtőkapacitás elégségessége, illetve a vízvizsgálatok elvégzése témakörben tovább folyik.

 

 

TMRSZ