Élménybeszámoló

a Hszt. szakszervezeti módosításairól és ami mögötte volt!

A TMRSZ tagjaként 2010. július 07-én a Hszt. módosítási javaslat összeállításában vettem részt Főtitkár Asszonyunkkal. Az egyeztetés helyszíne a PMRFK. épületében volt a Pozsonyi utcában. Már a megérkezésünk is kérdésesre sikerült, hiszen mint megtudtam, megint elfelejtettek meghívót küldeni. Pontosabban, ha Szima Judit főtitkár már Budapestre felfelé jövet nem kérdez rá Bárdos nagyasszonyra a várható üléssel kapcsolatban, akkor ki sem derül számunkra annak ténye. Ez azért is sérelmezhető és igencsak furcsa, mivel mint azt mindenki tudja a TMRSZ főtitkárát javasolták és szavazták meg a Hszt. módosítás delegáltjaként.

Nos, amikor odaértünk kiderült, hogy volt még, akinek a meghívója köddé vált valahol a vezetékekben…A lényeg, hogy megérkeztünk.

A Hszt. módosítással kapcsolatban annyit érdemes tudni, hogy az FRSZ mintegy 6 napon keresztül „fésülgetett”, majd az anyagot 6.-án kora este megküldte a szakszervezetünk részére. ( Halkan jegyzem meg, hogy 8.-án már be kellett terjeszteni ) Ezáltal a TMRSZ team egész éjjel dolgozott, melynek köszönhetően az FRSZ által összeállított anyaghoz eltérő színnel hozzá lett illesztve a TMRSZ véleménye is.

Ebből több példányt osztottunk szét. Amikor a többiek beletekintettek, jelezték, hogy a saját anyagaikat nem találják benne. Az FRSZ közölte, hogy hozzájuk anyag csak tőlünk érkezett, más biztos „rossz e-mailre küldte el”. Heveny vita kezdett kialakulni e kérdéskörben, amikor is az RV képviselete is megérkezett és ők is megállapították, hogy az anyaguk nem lett „belefésülve“….. a BRDSZ nemes egyszerűséggel külön lapon pontokba szedve adta át az anyagát ezen a reggelen….

Itt vissza kell kanyarodjak egy hangyányit a megérkezést követő időre, hiszen, amikor helyet foglaltunk és érkeztek a többiek, a köszöntéseket követően Főtitkár Asszonyunk az akkor érkező RKDSZ-es Vincének szóvá tette annak előzőleg tanúsított viselkedési hiányosságait.

Továbbá azt, hogy közös megegyezés volt arról, hogy az egyeztetéssel kapcsolatban egységesen tesznek csak fel dolgokat a honlapokra, illetve nem „birizgálják” a másikat.

Továbbá a több helyről is jelzett „toborzó technikájuk” miatt is számon kérte őt, azzal, hogy nem kell állandóan keresztapaként emlegetni Lázár János FIDESZ-es képviselőt.

Vince a tőle megszokott „szimpátiával és kultúrával” kezelte a dolgot, így a már alapból is csípős kedvet kissé még megpaprikáztuk. Az ülés tulajdonképpen azzal kezdődött, hogy a szóváltásokat követően levezetőt választottunk volna. Természetesen a Vince-féle küldöttség volt a legnagyobb hangú, amit csak azért nem értettem, mivel tudtommal meghívottként, szavazati jog nélkül, amolyan „megfigyelőként” voltak jelen. Tudniillik, hogy nem reprezentatívak.

Nos, több jelölt is volt természetesen, mely során többek kifejtették, hogy ki és miért lenne alkalmas… Én személy szerint támogattam azt, hogy ha már a Hszt. módosítás körül megy a megbeszélés, egyeztetés, akkor a delegált, vagyis Judit vezesse…. Természetesen az eddig sem kussban ücsörgő Vince és teamje ez ellen hevesen tiltakozott. Szót is emelt, miszerint nehogy már „egy ilyen nő képviselje ezt”. Mivel rá lett kérdezve, hogy ugyan mire gondol, így kifejtette, hogy „egy ilyen stílusú nő ne képviselje ezt a dolgot”, „különben is lefokozás alatt áll”.

Azt hiszem ez volt az, amikor a TMRSZ másik tisztségviselője felugrott és rákérdezett, hogy tudnak-e már valamit, hogy ezt ilyen biztosan állítják, vagy esetleg vonalban is vannak a Lázárral. Kérte őket, hogy ha már az ítélet is kész van náluk, adhatnának egy példányt belőle…

Az RKDSZ képviselőjének ilyetén kicsinyes, személyeskedő és sértő kijelentését követően kezdett körvonalazódni, hogy mire is megy ki a dolog.

S valóban, ahogyan sejthető volt: Vince felállt és indítványozta, hogy Szima Juditot hívják vissza a delegáltságból s helyette más legyen delegálva. Mivel nem volt még mindig levezető, így előbb ebben kellett megegyezni. Valóban közösen sikerült állást foglalni, hogy a jelenlévő NBH-s szakszervezeti vezető legyen a levezető.

Miután ő magához vette a szót meg is állapította, hogy valóban hiányos – nem kicsit – az FRSZ által „összefésült” vázlat, így a TMRSZ főtitkárával közösen javasolták a kedélyek megnyugtatására is és az összefésülésre is időt adva, az ülés szüneteltetését, annak délben történő folytatásával. Ezt mindenki elfogadta.

A szünetben az is kiderült, hogy meglett többek között ez RV által küldött anyag is, csak azt sérelmezték FRSZ-ék, hogy az „ a Szimának címezték, „azt hittük rossz helyre küldtétek el”-felkiáltással. Nagy számítástechnikai tudást igényel valóban, annak a felismerése, hogy ha valaki másolatot küldd esetleg akkor az eredeti címzettet is odaírja…no de szót sem érdemel a dolog….:) A lényeg, hogy meglettek az anyagok.

Nos, miután délben sikerült újra összejönni, elkezdődött az ülés. Az NBH-s kolléga közölte, hogy mint levezető muszáj foglalkozzon a szünet előtti RKDSZ-es indítvánnyal, mely ugye arról szólt, hogy a TMRSZ főtitkárát, Juditot visszahívnák. Kérte, hogy kézfeltartással szavazzon, aki ennek az indítványnak a megvitatását támogatja. Természetesen az RKDSZ a plafont vakargatva nyújtózkodott, illetve csatlakozott hozzájuk Bárdos asszony, és az FRSZ s, de ez utóbbival kapcsolatban volt aki azt mondta, hogy őket csak nyújtózkodni látta. Tulajdonképpen mindegy is volt, mivel a 13 szavazati joggal rendelkezőből csak 3 szavazott amellett, hogy tárgyalják a kérdést. Miután a levezető ezt tudatosította a tornázó Vincében, azok szinte egyszerre felugrottak (ketten voltak jelen) és Vince közölte, hogy Ő egy ilyen nővel nem működik együtt még a munkavállalók érdekében sem (Szima Judit főtitkárra mutogatott) és elhagyták a termet. Természetszerűleg többen „könnyes szemekkel” vették ezt tudomásul és zsebkendőt véve kezükbe, integettek feléjük, ahogyan maguk mögött bevágták az ajtót.

Érdekessége a dolognak, hogy a TMRSZ főtitkárát Szima Juditot június végén az ülésen pont hogy a most ellene szavazók kérték fel, azaz javasolták, melyet mindenki el is fogadott. Akkor is tudták, hogy „ilyen a stílusa”, akkor is így nézett ki, Ő akkor is Szima Judit volt !!!

Eltelt egy hét, az FRSZ hat napig ült az anyagon, amit a főtitkár Szima Judit egy éjszaka alatt kiegészített. Az FRSZ által végzett (vagy pont hogy el nem végzett) összefésülésért, ők a hibásak. Tehát ha normálisan átgondolja bárki (ahogy ezt a többi szakszervezeti képviselő/vezető meg is tett ), akkor teljesen jogosan felmerül a kérdés: MIÉRT és ezután rögtön az is, hogy : KI SZERVEZTE???. Milyen Céllal???? No de a többi már történelem…)))

Ha hiszitek, ha nem, ahogyan kitették az RKDSZ-ek a lábukat és a levezető közölte, hogy akkor itt az idő a munkával foglalkozni, a rend helyreállt és valóban szakszervezeti érdekképviseleti meló vette kezdetét. Egyesével lettek a javasolt pontok sorra véve.

Mindenki kifejthette pro és kontra az álláspontját. Természetesen, ahogyan ez megszokott már, helyenként voltak kisebb összezördülések, de ez hozzá tartozik az effajta egyeztetéshez.

Valóban rengeteg ponthoz érkezett módosító javaslat, így nem nagyon ragadnék ki külön, mindenkinek elérhető már az anyag.

Ami viszont fontos, hogy volt egy FRSZ-es indítvány miszerint a dolgozónak a készültségi idő alatt a túlóra helyett járjon egy pótlék, amelynek mértéke az alap 0,5 szerese. Ez ugye a 38.600.- 0,5 %-a 195 Ft bruttó óránként. Érthetetlen volt, mert átbeszélésre került a készenlét és a készültség fogalma. különbözik és ebben egyet is értettünk, csak úgy, mint abban, hogy ha már be van rendelve az ember és teljes gálában ücsörög a feladatra várva, az már szolgálati időnek számít!!!! Vagyis, ha dolgozik, akkor bér jár rá…..a feladatot adja ki a rendőrség, de fizessen érte megfelelő bért. Ez volt a TMRSZ álláspontja, ehhez tartotta is magát. A többiek 4,5%-ot javasoltak, TMRSZ eddig különvéleményt fenntartotta.

Nem is értettem, amikor pont a szakszervezetek vetették fel ezzel kapcsolatban a külföldi példákat, hiszen azonnal kontráztam rá, miszerint akkor kezdjük a külföldi bérek átvételével és utána jöhet a többi….. Még én voltam a demagóg … szerintetek?

Hogy mindenki értse: Arra gondoltak, hogy adott egy egység, akinek be kellett vonulnia. Felöltöznek, felveszik a fegyvert, menetkészek. Éppen nincs feladat, ezért „készültségben” vannak. Mivel effektíve nem végeznek munkát – ezt egy FRSZ-es örök életében közalkalmazott jogász hölgy mondta, aki nulla rendőri munkát végzett eddigi életében – így csak a készültségi díjat kapnák. No ezt már azért nem bírta kellő higgadtsággal kommentálni a jelen lévő TMRSZ tag sem és nagyjából gyorsan kiszámolta, hogy mennyibe kerül egy túlóra, mennyibe kerül a szabadideje az embernek, illetve, hogy ha a szabadidejében csak egy rimi-re ugrik be, akkor mennyit keres óránként…..

Ha már ott volt, akkor rákérdezett egy példával, hogy a KR.-től 6-8 napra levezényelt állománynak napi 10 órát számolnak el szolgálatban, utána a kijelölt helyen kell tartózkodjanak készültségben. Egy Budapesti KR-es kollégának, aki még ráadást valamely vidéki megyéből való…. És 6-8 nap után szinte semmivel nem dotálják, hogy ő bizony távol az otthontól, ismerten szutyok körülmények között, és nem utolsó sorban készültségben volt végig. Egyszerűen az volt az érzése az embernek a gyakorlati példa bemutatásánál, hogy többen azt sem tudják miről beszél.

A TMRSZ nem támogatta a rossz anyagi helyzetre vonatkozóan azt sem, hogy a nem szervezett dolgozóktól a fizetésük 0,04%-át vonják le és azt a szakszervezetek között osszák szét. Tehát aki nem tagja egy szakszervezetnek sem az is fizessen a szakszervezeteknek.

Az ülés maratonira sikerült, mely során valóban sikerrel került összeállításra az anyag. Ha már ott voltunk a pénzügyi és a közrendes delegáltak általi anyagot is megtekintettük, melyekhez ugyancsak hozzászóltak. Részünkről a közrendes anyagnál javasoltuk, hogy a helyi igényeknek megfelelően, a házi őrizet megoldásának kérdésére, akár egy külön egységet is létre lehetne hozni, akik csak ezzel foglalkoznának. Nem tartjuk elfogadhatónak, hogy az amúgy is óriási létszámhiánnyal küzdő végrehajtói állomány nyakába varrják a felelősséget.

Másnap derült ki, hogy az FRSZ, aki szintén újra vállalta, hogy összefésüli az anyagot, nem teljesítette azt az elvárásoknak megfelelően. Szima Judit főtitkár a TMRSZ jogászaival azonnal koordinált és a szakszervezetekkel mindent leegyeztetve délután 13 órára el is készítette az anyagot, melyet a Belügyminisztériumba még aznap le is adott.

 

 

Budapest, 2010. július 12.

 

 

TMRSZ tag