A Készenléti Rendőrség munkáltatói fórum – 2010.06.02.

A 2010. június 2-án megtartott munkáltatói fórumot a KR parancsnoka nyitotta meg és a két napirendi pont előtt köszönetet mondott az árvízvédelmi feladatokat ellátó és az Őket segítő kollégáknak. Azt is elmondta, hogy tekintettel az árvízhelyzetre továbbra is folyamatos készültséget kell tartani.

Elmondta azt is, hogy hajnalban, a XIII. kerületben az egyik bevetési csoport (6 fő) a buszban aludt, amikor az ellenőrzés történt, ezért a szolgálat ellátására döntések vannak hatályba léptetve. A kollégákat a vezetőikkel együtt bekérették, ellenük az eljárásokat megindították. A parancsnok kihangsúlyozta azt is, ha valakinek valami problémája van (családi, eü. fokozott fáradtság, stb..) azt jelentse a parancsnoka felé, hogy a szolgálati beosztásnál figyelembe lehessen venni, hogy ne fordulhasson elő ilyen eset.

A továbbiakban az első napirendi pontként az írásban előre feltett kérdések megválaszolása következett.

Cafetéria

– az étkezési jegyek december 31-ig érvényesek, legkésőbb július 1-ig fogják kiosztani.

– az üdülési csekk az állomány nagy részének már kiosztásra került május 31-ig. Aki nem kapta még meg annak a napokban adják ki.

– üzemanyag csekk kiosztására nincs lehetőség.

– az internetet már elkezdték kifizetni, június 31-ig mindenkinek rendezve lesz.

– a magánnyugdíj és az egészségbiztosítási pénztári fizetéseknél az április havit már elkezdték kifizetni. A visszamenőleges (elmaradt) és a május havit a fizetésnél rendezik.

– útiköltség. térítésnél Kormányrendeletet figyelembe véve történik a kiadása.

Ruházat

– a március 31-ig felszerelt kollégák már most kapják a ruházatot.

Iskolakezdési támogatás

– a januári megállapodás alapján külön ORFK rendelet lesz róla.

Fizetésemelés

– a hatályos költségvetési törvény szerint: nincs

Kondicionáló termek

– a terem tisztasága: szerződés szerint végzik a takarítást, ha nem megfelelő, akkor azt azonnal jelezzék, hogy rögtön tudjanak intézkedni megmutatva a kifogás jogosságát.

– szauna felújítására nincs anyagi fedezet.

– futópad karbantartása, javítása folyamatos cserélésére nincs lehetőség.

Bevetési pólók

– szolgálati jegyen kell kérni a cserét.

BKV bérletek

– továbbra is marad a havi kiosztás. Szabadság, ill. betegség esetén adható ki előre.

Igazolások

– a szolgálati időt elszámoló igazolások nem jutottak el a kollégákhoz. Ezek az adatok június 4-ig rendezve lesznek.

Hidegétkezési utalványok

– a Légi rendészeten a fedélzeti operátorok májusban kapták meg a hidegétkezési utalványokat. Vizsgálat folyik az ügyben, 10-e után válaszolnak.

Étkezés

– van-e fél adag rendelésére mód az étkezdében?
– nincs.

Közalkalmazottak bére

– a híresztelésekkel ellentétben a KR. közalkalmazottainak az átlag bére nem nettó, hanembruttó 175.000- Ft.

Bevetési csoport

– nincs lehetőség arra, hogy mindenkinek legyen taktikai mellénye.

– combtokok a 400ml-es spraykhez lettek beszerezve, már ki is lettek osztva.

– laptopok beszerzésére nincs lehetőség.

– a bevetési ruhák jobb mellzsebére lesznek vasalva a KR emblémák.

– a jelzéseket nem az állomány tagjainak kell otthon felvasalni ez a KR szabójának lesz a feladata a testvédőn hátul lesz rögzítve, a sisakon is lesz jelzés, így megkülönböztethető lesz a KR és a BRFK állománya a bevetések során.

– a kutyásoknak és a lovasoknak külön rövid esőkabát beszerzésére nincs lehetőség.

Javítások

– szekrények zárhibáját jelezni kell, mert ez azonnali javítást igényel, hogy mindenkinek zárható legyen a szekrénye.

– mivel az ágyneműtartók egyedi gyártást igényelnek ezért cseréjük anyagi fedezet kérdése.

– a 29-es épület vizesblokkjának felújítása felfüggesztésre került fedezethiány miatt.

– az IHDO épületének soron kívüli felújítására nincs lehetőség, mivel az IRM-be benyújtott pályázatot ismét elutasították.

– a futárszolgálaton az íróasztalok javításának költségvonzatát most vizsgálják. A monitorok rögzítésére intézkedés történt. A nyomtatók (1 Új + 2 használt a raktáron) mennyiségét nem tudják növelni.

– az igényelt speciális előrendezőket, tokokat még nem tudják beszerezni, mivel még nem találtak gyártót rá.

– a kisméretű szelektív hulladék gyűjtők beszerzésének lehetőségét vizsgálják.

– az ablakcserékre nincs mód, mivel nem nyertek a pályázaton.

– a 31-es épület mögötti parkolót pénzhiány miatt nem tudják újra lebetonozni csak a gazmentesítést, tudják megoldani. Ilyen alkalmakkor tilos lesz a parkoló használata.

Humánigazgatási kérdések

– a szolgálatszervezésnél a tiszti státusz (jelenleg 1 fő) növelésének lehetőségét vizsgálják.

– a technikusoknak továbbra sem jár a közterületi pótlék a 20/97. BM rendelet miatt.

– a levélosztályon több ember felvétele nem lehetséges, átcsoportosítással kell megoldani a problémát.

– az LRP lehetőség a nyelvi képzésre, visszavonásra került. Így a KR ezt a képzést nem veheti igénybe.

– helikopterezőknél a ruházati ellátás még mindig nem oldódott meg.

– számítógép monitorja előtt dolgozóknak akkor van lehetőség védőszemüveg igénylésére, ha legalább napi 4 órában dolgozik a monitor előtt,

Második napirendi pontként a jelenlévők tehették fel kérdéseiket a KR parancsnokának.

Addig, amíg a kérdések megfogalmazásra kerültek a KR parancsnoka elmondta, hogy volt olyan szakszervezet, utalva a TMRSZ-re amelyik kifogásolta az árvízvédelmi feladatokat teljesítő kollégák ellátását. Elmondta, hogy az ellátás a KR norma alapján lett megállapítva. Az első nap valóban rossz volt az ellátás, ezért külön ellátást kaptak, amely meleg reggelit, meleg vacsorát, 4 liter ásványvizet, csokit, narancsot, délre szendvicset kaptak, amelyet 8 fajta bagettes szendvicsből választhattak. A parancsnok azt mondta, hogy ők mindent megtettek az ellátás érdekében és az állomány 80%-a nem kifogásolta az ellátást. Már a védőoltást is megkapták az árvízvédelemnél dolgozó emberek.

Ezután következtek a kérdések:

– a kutyák szinten tartásának érdekében a változatos képzés miatt szükség van a külső képzésre is. Ennek a lehetőségét újra biztosítják.

– a TMRSZ jelezte a parancsnok felé, hogy az ellátásnál a déli hideg élelem a KR területén maradt kollégák élelmezésénél kívánnivalókat hagy maga után.

A KR parancsnoka válaszában elmondta, hogy azért kaptak a rendőrök a KR-nél is délben hideg élelmet, mert készültségben voltak és mivel az élelmet 3 nappal előbb kell megrendelni, ezért ilyenkor nem tudnak meleg élelmet biztosítani.

– megkérdeztük továbbá a MÁV-val kötött szerződés alapján hogyan látják a gyakorlati megvalósulását, illetve a hazautazó rendőr milyen módon tudja ellátni a járőrözési feladatot, és hogy tudja biztonságosan otthagyni a holmiját. Megkérdeztem azt is, hogy hogyan kerül ez kompenzálásra.

A vasúti szolgálattal kapcsolatban azt a választ kaptuk, hogy itt nem járőrözni kell a rendőrnek. Csak akkor kell intézkednie, ha a kalauz erre kéri. Felszál1ásnál bemutatja a 203-as szolgálati igazolványát, bemutatkozik, hogy rendőr és oda ül, ahová akar bármelyik járaton úgy, hogy helyjegyet sem kell vennie.

Amennyiben csomaggal utazik, és nem akarja otthagyni akkor a munkába járási lehetőség szerint, kell megvenni a jegyet és nem kell jelezni, hogy Ő rendőr.

– jeleztük, hogy a TMRSZ Készenléti Irodán ígéretükkel ellentétben többszöri kérésünkre sem áll rendelkezésünkre az Internet, intranet szolgáltatás és a futárszolgálatot sem vehetjük igénybe.

A Készenléti rendőrség Vezetője a TMRSZ irodában lévő szolgáltatásokkal kapcsolatban utasította a támogató igazgatót képviselő kolléganőt, hogy nézzen utána miért nincs még megoldva ez a dolog. A kolléganő válaszában elmondta, hogy éppen a mai napon faxolták el válaszukat, melyben jelzik a TMRSZ felé, hogy az Internet és intranet szolgáltatások személyhez kötöttek, ezért az igénylésünket ennek megfelelően kérjük meg.

A KR Vezetője a mai napig sem biztosította teljes mértékben a TMRSZ-nek a nyugodt és eredményes munkavégzés feltételeit, szóbeli ígéret ellenére sem. Szép szavak, de sajnos a valóság csak részben fedi az ígéreteket, más részük mögött viszont nincs valós tartalom.

Végezetül a KR parancsnoka felhívta a jelenlévők figyelmét az állomány pontos, korrekt tájékoztatására.

Mi is szeretnénk felhívni a Vezető úr figyelmét arra, hogy az adott szó azonos súlyú az írásban tett ígérettel. A TMRSZ-nél az adott szót megtartjuk, nálunk az adott szónak becsülete van

 

 

Budapest, 2010. 06. 02.

 

 

TMRSZ