Egy szakszervezet szolidáris a TMRSZ-el

Egy szakszervezet szolidáris a TMRSZ-el, a többiek hallgatnak, mint nyúl a fűben. A Vám- és Pénzügyőrség Tettrekész Magyar Szakszervezetének Elnöksége az alábbi írást tette ki honlapjára:

 

Házkutatás a TMRSZ székhelyén

 

2010. június 4.

 

Ahogyan korábban már beszámoltunk róla bujtogatás vádjával eljárást folytat a katonai ügyészség Szima Judit – a TMRSZ főtitkára – ellen. A nyomozás során az ügyészség házkutatást tartott a TMRSZ székhelyén (itt olvashattok róla bővebben).

A házkutatást elrendelő határozatból kiderül, hogy a kényszerintézkedés során az ügyészség azoknak az adatait akarta megszerezni, akik a jogsértőnek vélt írásokhoz hozzászóltak a TMRSZ honlapján. Szima Judit szerint az ügyészség az összes számítógépről lementette a rajtuk található adatokat, annak ellenére, hogy a szervezet honlapja egy kanadai szerverkiszolgálónál üzemel.

A TMRSZ honlapján megjelent tájékoztató szerint az ügyészség „ezzel az ürüggyel olyan különlegesen védett személyi adatokhoz fért hozzá, melyekhez semmi joga nem lett volna és semmilyen módon nem hozhatók kapcsolatba a honlapra történt regisztrációkkal.”

A kérdéses intézkedések a legsötétebb 50-es, 60-as évekbeli pártállami módszereket idézik. Félelmetes, hogy több mint 20 évvel a „rendszerváltás” után hazánkban sárba tiporják az olyan alapvető alkotmányos jogokat, mint a gyülekezési jog vagy szólás szabadsága, illetve megsértik a személyes adatokhoz fűződő jogokat is.

Felháborítónak tartjuk az egész eljárást, amely – álláspontunk szerint – szimbolikus üzenet az összes olyan szakszervezetnek, amely nem elég simulékony és nem a politikai, vagy a vezetői érdekeknek megfelelően működik.

Szakszervezetünk elnöksége kijelenti, hogy továbbra is kiáll a jogos érdekekért és a történtek ellenére nem félünk kimondani az igazat, nem félünk beszélni a problémákról és minden erőnkkel azon leszünk, hogy a tagságunk és az egész állomány érdekeit képviseljük.

Szima Juditnak kitartást, erőt és egészséget kívánunk az előtte álló nehéz küzdelemhez, egyben ezúton szeretnénk kifejezni felé sajnálatunkat és aggodalmunkat a történtek miatt.

 

 

VPTMSZ Elnöksége