Az országos főkapitányig ér egy rendőr elmaradt jutalmának behajtása

Forrás: HVG.hu – 2010. május 07.

Ötvenezer forint jutalom kifizetéséért küzdött két éven át egy keszthelyi rendőr. Rainiss Gábornak ezt nemrég jogerősen megítélte a bíróság, ám a rendőrség nem fizetett. Rainiss most végrehajtást kért.

 

Rainiss Gábor főhadnagy két évvel ezelőtt azért tett feljelentést, mert a 2007. április 24-én, a Rendőrség Napján a hivatásosoknak kiosztott jutalomból ő nem részesült. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) az ötvenezer forintos összeget arra hivatkozva nem fizette ki, hogy Rainiss ellen akkor csalás gyanúja miatt büntetőeljárás folyt. Mivel az ügyet bűncselekmény hiányában 2008 januárjában megszüntették, a főhadnagy úgy gondolta, jár neki a jutalom.

Első körben szolgálati panaszt nyújtott be főnökeinek, ennek azonban nem adtak helyt. Rainiss úgy érezte, felettesei őt méltánytalan helyzetbe hozták, s a jogos járandóságának kiharcolásáért ismeretlen tettes ellen,  szolgálati visszaélés miatt,  feljelentést tett.

A Kaposvári Katonai Ügyészség egyetértett a főhadnagy parancsnokainak érvelésével, miszerint büntetőeljárás hatálya alatt álló rendőr nem részesülhet jutalmazásban, illetve ha később felmentik, visszamenőleg sem jár neki a jutalom.  Rainiss ellen  ezután, “jelentési kötelezettség megszegése miatt”  újabb büntetőeljárás indult. A katonai ügyészség ítéletét – a főhadnagy panaszának elbírálása után – a másod fokon eljáró Katonai Főügyészség is jóvá hagyta, kimondva, hogy a keszthelyi rendőr nem volt jogosult az ötvenezer forintra. Így  a rendőri vezetők sem követtek el bűncselekményt.

Másképp vélekedett a Zalaegerszegi Munkaügyi Bíróság, amely megítélte Rainiss Gábornak a jutalmat. A főhadnagy azonban a jutalmat és annak kamatait, most már 68 ezer forintot,  a bírósági döntés jogerőre emelkedése után sem kapta meg. Ezzel – Rainiss állítása szerint – anyagi károkat okoztak parancsnokai, ezért a Fővárosi Ítélőtábla Katonai Tanácsánál az idén áprilisban  indítványozta, vizsgálják meg, hogy ebben és más ügyeiben Bertalan János, volt keszthelyi rendőrkapitány, Tiborcz János, Zala megyei rendőrfőkapitány, és az ORFK vezetője, Bencze József elkövetett-e hivatali, szolgálati vagy elöljárói hatalommal való visszaélést, illetve fennáll-e az elöljárói intézkedés elmulasztása.

Rainiss Gábor a hvg.hu-nak elmondta, mivel még most sem kapta meg a neki járó pénzt, kérte a bíróságtól, hogy végrehajtás útján szedje be azt részére.

 

Forrás: HVG.hu