Felülvizsgálja a jelenlegi cafeteria szabályokat a Fidesz

Forrás: MTI

Mindenképpen felülvizsgálja a Fidesz a cafeteria jelenlegi adózási rendszerét – közölte Varga Mihály csütörtökön Budapesten, emlékeztetve arra, hogy szakértők a szuperbruttósítással kapcsolatban is ezt javasolták.

A Magyar Nemzet csütörtöki számában – pontosan meg nem nevezett forrásokra hivatkozva – arról írt, hogy százmilliárd forintos nagyságrendű adócsökkentésre készül július 1-jétől a Fidesz. A napilap információi szerint egyelőre még nem született döntés a konkrét lépésekről, de három lehetőségről folyik élénk egyeztetés. Az egyik a személyi jövedelemadózás átalakítása. A lap szerint felvetődött a szuperbruttósítás visszamenőleges eltörlése, ami becslések szerint 250 milliárd forintot is a lakosságnál hagyhat.

A szuperbruttósítás visszavonására vonatkozó felvetésre a Fidesz alelnöke tájékoztatóján úgy reagált: ma már nagyon komoly szakértői vélemények mondják azt, hogy a szuperbruttósítás nem vált be, ezért szükség van annak felülvizsgálatára. Még munkafázisban vagyunk – jegyezte meg. (A 2010. január 1-jétől bevezetett szuperbruttó jövedelemadó-alap meghatározás szerint az adóalap részévé vált a munkáltató által a munkavállaló után fizetett társadalombiztosítási járulék, valamint az egészségügyi hozzájárulás (eho) is.)

A Magyar Nemzet szerint a Fidesz berkeiben felvetődött másik elképzelés a cafeteria-juttatások adójának eltörlése. Ezzel kapcsolatban Varga Mihály azt mondta: mindenképpen felülvizsgálják a cafeteria mostani rendszerét. Emlékeztetett, már a parlamenti vitában is kifejtették, nem értenek egyet azzal a szabályozással, amelyet a cafeteria rendszerével kapcsolatban végül a parlamenti többség elfogadott.

A politikus közölte, olyan módosítást szeretnének e területen, amely elsősorban a foglalkoztatást és a munkahelymegtartást szolgálja. Hozzátette, reméli, hogy május végére, júniusra már lesz konkrét előterjesztés ebben az ügyben.

Arra a kérdésre, hogy ha lesz változtatás a szuperbruttósítással, illetve a cafeteriával kapcsolatban, akkor ez még idén megtörténhet-e, Varga Mihály úgy válaszolt: csak olyan intézkedésnek van értelme rövid távon, ami azonnal hatályba tud lépni. “Olyan intézkedésekre készülünk a gazdaság területén is, amelyeket már ebben az évben alkalmazni lehet” – jelentette ki. A Fidesz gazdasági kabinetje azon dolgozik, hogy azok az adócsökkentő intézkedések lépjenek a legkorábban hatályba, amelyek a gazdasági válságból való kilábalást teszik lehetővé – mutatott rá, hozzátéve: nagyon bízik a július 1-jei konkrét intézkedésekben.

Azzal kapcsolatban, amit a kormányszóvivő mondott, miszerint miközben Magyarországon nincs csődhelyzet, a kormányra készülők ezzel riogatnak, és ez nem szerencsés, Varga Mihály úgy fogalmazott: annál rosszabb hatást senki nem tud gyakorolni a pénzpiacokra, mint a távozó kabinet. A hiánycéllal összefüggésben azt mondta, akkor tudják a mértékét megjelölni, ha a gazdasági tényfeltárásuk befejeződött. Az e célból létrehozott bizottság – amelyet ő vezet – augusztus végére mindenképpen befejezi a működését, május végén azonban már letesznek az asztalra egy részjelentést.

A volt pénzügyminiszter, a Miniszterelnökség leendő vezetője kérdésre beszélt a bajbajutott lakáshitelesekről is, és kifejtette: 700-750 ezer olyan lakáshiteles van, aki hosszabb-rövidebb ideig nem tudta fizetni hitelének törlesztőrészletét. Ez azonnali lépéseket tesz szükségessé a következő kormány részéről. Olyan intézkedések kellenek – a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét illetően is -, amelyek elő fogják segíteni, hogy senki ne veszítse el a lakását amiatt, mert a gazdasági válság közepette nem tudta fizetni a részleteket – közölte. Kérdésre hangsúlyozta: mindent meg kell tenni azért, hogy a jövőben a devizahitelesek aránya – lehetőség szerint – csökkenjen, és egyre több embernek inkább kisebb kockázattal érje meg a forinthitelben való eladósodásnak a választása.

Arra a felvetésre, miszerint Réthelyi Miklós, a nemzeti erőforrásokért felelős miniszterjelölt szerint elképzelhető, hogy a nehéz helyzetben lévő kórházak megsegítésére magántőkét vonnak be, Varga Mihály úgy reagált: a kórházak adósságállományát – amely május végére eléri a százmilliárd forintot – azonnal kezelni kell, mert e mögött olyan súlyos körbetartozás alakulhat ki, amely miatt cégeket számolhatnak fel, munkahelyek szűnhetnek meg.

A Fidesznek nem a magántőkével szemben van kifogása – folytatta -, hanem azzal, ha az szervezetlen, ellenőrizetlen módon, jogszabályokat megkerülve érkezik az egészségügybe. Annak vagyunk hívei, hogy szabályozott formában, törvényesen történjen a magántőke bevonása az egészségügybe; csak így van rá lehetőség – emelte ki. Az euróbevezetéssel összefüggésben úgy fogalmazott: “fele ennyi bajunk lenne, hogy ha Magyarország az euróövezet tagja lenne”.

 

 

 

Forrás: MTI