- TMRSZ – Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete - https://tmrsz.hu -

Elrendelték a nyomozást Bencze ügyében

Forrás: hvg.huHavariaPress – 2010. április 27

Ismeretlen tettes ellen rendelte el a nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészség hivatali visszaélés és hűtlen kezelés gyanúja miatt annak a feljelentésnek a kapcsán, amelyet Bencze Józseffel szemben tettek. Gyanúsított nincs – tudta meg a HavariaPress.

A Központi Nyomozó Főügyészségre két hete érkezett e-mailen az országos rendőrfőkapitánnyal szembeni feljelentés. A Központi Nyomozó Főügyészség feljelentés kiegészítést rendelt el először az ügyben, majd a szükséges adatok beszerzése után hétfőn, hűtlen kezelés gyanújával elrendelte a nyomozást. A nyomozás elrendelésének oka az, hogy a feljelentés kiegészítés során beszerzett adatok, dokumentumok alapján nem lehetett a feljelentésben taglalt minden cselekmény esetben kizárni a bűncselekmény gyanúját. A nyomozásnak nincs konkrét gyanúsítottja, azt ismeretlen tettessel szemben rendelték el.

A főügyészséghez érkezett feljelentésben leírtak szerint nem csak a csepeli rendőrkapitány jutott olcsón, 4 millió forintért lakáshoz – ami az ORFK álláspontja szerint is 14 millió forintot ér – hanem Andrékó tábornok is. Az ORFK Ellenőrzési Szolgálat vezetőjének úgy igényeltek Bencze József aláírásával önkormányzati lakást, hogy közben rendelkezett saját tulajdonú budapesti lakással, a III. kerületi Csónakház utcában. A lakást a tábornok 2004. április 8-án vásárolta meg, 4 millió 26 ezer forintért. A hasonló paraméterekkel bíró lakások piaci értéke a környező utcákban 20 millió forintra tehető.

A feljelentés szerint Bencze József országos rendőrfőkapitány Volkswagen Passat típusú szolgálati gépkocsiját rendszeresen élettársa, Gyetvai Kitti ügyvéd használja, jogszerűtlenül. Tankoláshoz ráadásul minden esetben a rendőrség által biztosított üzemanyag kártyáját veszi igénybe. Eddig 80 ezer kilométert tett meg vele az ország területén. Ezt az autót két esetben törte össze, aminek a javítási költsége másfél millió forintba került. A gépkocsi javítását a Köztársasági Őrezred titokban végezte el. Bencze József főkapitány időközben maga is a főügyészséghez fordult feljelentéssel: az ORFK Gazdasági Főigazgatósága által kötött egyes megbízási szerződésekkel kapcsolatban merült fel ugyanis a hűtlen kezelés gyanúja.

A főkapitány a feljelentéshez csatolta a szerződéseket, az azokkal kapcsolatos dokumentumokat. A Központi Nyomozó Főügyészség ebben az ügyben már korábban elrendelte a nyomozást.