Büntetőeljárás a XVIII. kerületi rendőrkapitány ellen

Forrás: index.hu – Tenczer Gábor – 2010. április 13.

A XVIII. kerületi rendőrkapitányságon a gyanú szerint többször előfordult, hogy nem úgy kezelték a lakossági bejelentéseket, ahogyan kellett volna, ezért több helyi lakos inkább végül nem is tett panaszt. A vizsgálat azután indult, hogy egy volt rendőr titokban hangfelvételt készített az örsön egy ilyen esetről és feljelentette az ügyeletes tisztet.

A BRFK XVIII. kerületi rendőrkapitányság vezetőjével összefüggésben a Budapesti Katonai Ügyészség büntetőeljárást folytat elöljárói intézkedés elmulasztásának vétsége miatt, tájékoztatta lapunkat Balogh Zoltán főhadnagy, a szervezet sajtószóvivője. Az eljárást várhatóan napokon belül, április közepén zárják le Kőhalmy Zsolt alezredes ügyében.

Balogh Zoltán azt is közölte, hogy Száva Flórián Roland rendőr főhadnaggyal szemben a Budapesti Katonai Ügyészség 2009. április 27-én vádat emelt szolgálatban kötelességszegés vétsége miatt, ügyében már a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa illetékes. A főhadnagy volt az ügyeletes tiszt – a rendőrkapitány helyettese -, amikor az említett hangfelvétel történt.

Mint megtudtuk, Száva főhadnagy ellen 2008 decemberében tett panaszt egy volt rendőr, aki lopás és bántalmazás miatt szeretett volna bejelentést tenni a kerületi kapitányságon. A volt rendőr hangfelvételt készített titokban az esetről. Mint az Indexnek elmondta, a kerületben működő civil közbiztonsági szervezet tagjaként többször hallott olyan esetekről, amikor a lakossági panaszosokat elküldték, méltatlan stílusban viselkedtek velük, ezért vitte magával a hangrögzítőt.

Hozzátette, esetében sem volt másként, az ügyeletes tiszt csak akkor került elő, amikor már azzal fenyegetőzött, hogy panaszt tesz ellene a BRFK központjában. A főhadnagy ekkor véleménye szerint megalázóan beszélt vele, majd egy órát még váratta. Később az ügyeletestiszti irodában székében hátradőlve, kezét tarkóján összekulcsolva azzal kezdte: “Na, mi a szitu? Nekem van időm.” A bejelnetést végül késő esti időpontban megtehette.

Egy másik esetben többször jelezte a kapitányságon, hogy az egyik utcában egy betelepült család (amelynek tagja ellen több büntetőeljárás is folyamatban volt) vezetője lejárt műszaki engedélyű gépkocsival, jogosítvány nélkül közlekedik. Három és fél hónap múlva kapott választ, hogy a rendőrség nem tud ilyen esetről. Később, 2009 májusában észrevette, hogy a gépkocsin más rendszámtábla van, ezért megint értesítette a rendőséget és a polgárőröket.

A kerületi rendőrök azonban intézkedés helyett elküldték a közben odaérkező polgárőröket, ezért a férfi a BRFK központi ügyeletéhez fordult. A központi járőr kiment, igazoltatták a gépkocsi tulajdonosát, akiről többek között az is kiderült, hogy különböző bűncselekmények gyanúja miatt már régebb óta keresték, ezért elő is állították.

A volt rendőr szerint a rendőrörsön azért nem foglalkoztak megfelelően a nem sok sikerrel kecsegtető, “piti” ügyekkel, hogy a statisztika ne mutasson rosszul. Ha ugyanis kevesebb eljárás indul, kevesebb marad felderítetlen ügy.

A rendőrkapitány ügyét vizsgálja az Országos Rendőr-főkapitányság is. Keressük az ORFK sajtóosztályát az ügyben, ahol az értesülést cáfolták.

Nem jó lenni kapitánynak

Az elmúlt hónapokban több rendőrkapitány ügyében indult nyomozás. Februárban a II. kerületi rendőrkapitányt “nagyobb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélés bűntette és magánokirat-hamisítás” bűntette miatt hallgatta ki az ügyészség. Az ügyészség nem sokkal előtte jelentette be, hogy a volt VIII. kerületi rendőrkapitányt hatrendbeli hivatali visszaélés bűntette és egyrendbeli hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt hallgatták ki gyanúsítottként. A napokban Bencze József országos rendőrfőkapitányt is feljelentették azok a bejelentők, akik a Budapesti Rendőr-főkapitányság és a budapesti polgárőrség elnökének megbízási szerződésével összefüggésben hűtlen kezeléssel vádolják Tóth Gábort, Budapest főkapitányát.