Fizikai felmérő – változtatásokat szeretnénk

Az éves rendszeres, kötelezően előírt fizikai állapot felmérőkre vonatkozó ORFK utasítás új tervezete kapcsán fordultunk levelünkkel és javaslatainkkal az Országos Rendőr-főkapitányság vezetőjéhez.

 

 

Szám: Kü-171/2010.

Hiv. szám: 5857/2010. ált.

 

 

Bencze József r. altábornagy

 

Országos Rendőr-főkapitányság

Vezetője

 

Budapest

 

 

Tisztelt Főkapitány Úr!

 

 

Az ORFK Humánigazgatási Szolgálat Oktatásigazgatási és Kiképzési Főosztályának Vezetője megküldte részünkre a beosztáshoz szükséges fizikai alkalmasság vizsgálatáról szóló 2010-es ORFK utasítás tervezetét, mellyel kapcsolatosan az alábbiakról tájékoztatjuk egyúttal kérve szíves közbenjárását.

 

A Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete az elmúlt években már több alkalommal élt jelzéssel a Tisztelt Főkapitány Úr felé a 7/2005.(III.3.) ORFK utasításban előírt heti 2 óra sportcélú szolgálati időkedvezmény kiadása érdekében, ugyanis az állomány részéről szinte heti rendszerességgel kapunk olyan információkat, hogy részükre a parancsnokuk a szabadidőt nem engedélyezi.

 

A fizikai állapotfelmérők elvégzésével kapcsolatosan javasoljuk, hogy az ORFK a gyakorlatok összeállítása és a korcsoportok valamint kategóriák szerinti követelmények meghatározása során vegyen igénybe egy szakértői stábot, aki képes az elvárások reális előírására. Az állomány részéről ugyanis gyakran kapunk olyan információkat, hogy az évi egy alkalommal teljesített extra terhelések sérülést, avagy hosszú hónapokig tartó izomfájdalmat okoztak számukra.

 

A gyakorlatok összeállítása valamint a minimális teljesítések meghatározása nincs tekintettel arra, hogy sajnálatos módon egy pszichésen és fizikailag is rendkívül leterhelt és meggyötört állományról van szó, akiktől nem várható sportolói szintű teljesítmény.

 

Az egyes gyakorlatok elvárt kivitelezési módja sportszakmai és egészségügyi szempontból továbbá komoly aggályokat kelt, ami fokozott sérülésveszéllyel jár különös tekintettel arra, hogy sok helyen még az alapvető felszerelések sem állnak rendelkezésre. A helyből távolugrás például még szivacson is gerinc- valamint térdsérülést okozhat, de miután sok helyen szivacs sincs, ezért a kemény talajon még veszélyesebb. A felülés elvárt kivitelezési módja az összes sportszakmai tankönyvben a tiltott gyakorlatok között van felsorolva, az ingafutás a hirtelen irányváltások miatt pedig még egy sportoló számára is térdének kifordulását eredményezheti.

 

Fentiek alapján kérjük szíves intézkedését mind a sportcélú munkaidő kedvezmény állomány részére történő biztosítása, mind pedig a fizikai állapot felmérésére alkalmatlan, ámde fokozott sérülésveszélyt jelentő éves fizikai felmérők gyakorlatának megváltoztatása érdekében.

 

 

Tekintettel arra, hogy az ORFK részéről folyamatban van az újabb utasítás kiadása kérjük, hogy a problémát fokozott figyelemmel kísérni, a szükséges intézkedéseket mihamarabb megtenni és arról szakszervezetünket tájékoztatni szíveskedjen, ugyanis az esetlegesen előforduló balesetek bekövetkezéséért Önt terheli a felelősség.

 

Együttműködésében és segítő közreműködésében bízva tisztelettel:

 

 

 

 

Szima Judit

Főtitkár

 

 

Szekszárd, 2010. április 21.