Egy sikeres történelmi esemény

Forrás: www.nepszava.hu

Elmaradt 2009-es járandóságaikért, fizetésük növeléséért tüntettek tegnap a pénzügyminisztérium (PM) épülete előtt az APEH és a VPOP szakszervezetei és dolgozói: először demonstráltak köztisztviselők a rendszerváltás óta. És mivel a tárca a jövő héten hajlandó tárgyalni velük, sikerrel is jártak.



Megcsináltuk, megcsináltuk! – ezzel a felkiáltással fogadták az elmaradt illetményeik miatt tiltakozó APEH és VPOP-dolgozók a pénzügyminisztérium épülete előtt tegnap megtartott demonstrációjuk sikerességét. Az alig több mint egy órás tüntetés végén átvette tőlük követeléseiket a tárcaszóvivő, Pichler Ferenc, s közölte, a jövő héten hajlandók tárgyalni a szakszervezetek vezetőivel.

A rendszerváltás óta először demonstráltak köztisztviselők. Az adóhatóság és a pénzügyőrség dolgozói 22 ezer közalkalmazott – 15 ezer APEH-és és 7 ezer vámőr – nevében mentek a József Nádor térre, hogy elmaradt tavalyi juttatásaikból legalább egyhavit megkapjanak: számításaik szerint a PM négy és fél havi illetménnyel adós nekik, amiből igaz, kéthavit már megkaptak. Összesen 6 és fél milliárd forintról van szó, amiből az APEH-dolgozóknak 5, a vámosoknak másfél milliárd járna. A válság miatt a fizetésük 25-35 százalékkal csökkent, és 13. havi fizetésüket is megvonták tőlük. Igaz, az annak kompenzálására kitalált kereset-kiegészítést megkapták. Mindezek mellett munkaterheik is nőttek.

A nagyjából ötezres tömeg előtt felszólaló vezetők szinte mindenről beszéltek: az IMF gonosz ármánykodásairól, politikai semlegességről, a közelgő március 15-ről (“amelyet a reformkor előzött meg”), a kormány által “a fejük felett összecsukott védőernyőről”. Túlzás nélkül, szinte minden második kijelentést taps fogadott. Michalkó Péter, az ADOSZT (Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Dolgozók Országos Szakszervezeti Tanácsa) elnöke viszont elhatárolta magát a pártoktól.

A minisztérium ajtajában megjelent Pichlert hatalmas fújolással, a juttatásaikról szóló tárgyalások hírét viszont örömmel fogadták.

A Tettrekész itt is megjelent

A Jobbikhoz köthető “Tettrekész” szakszervezet ellenben itt is megvetette lábát. – Van egy ilyen nevű szervezet, de hogy megjelentek-e most, arról fogalmam sincs – válaszolta riporterünknek egy pénzügyőr. A Jobbikkal együttműködő Vám- és Pénzügyőrség Tettrekész Magyar Szakszervezetet a honlapjuk szerint csak kedden jegyezte be a bíróság, nem jogerősen. A Tettrekész ellen – akik már megjelentek a rendőrszakszervezet mellett – nemrég a második ügyészségi vizsgálat indult meg. Állítólag tavaly már a vámosok között is toborozni kezdtek, de a pénzügyőr szerint erre minden joguk megvan; ám hogy őket megkörnyékezték volna, azt cáfolta.

 

Barna L. Norbert / Népszava

 

Forrás: www.nepszava.hu