- TMRSZ – Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete - https://tmrsz.hu -

Megkezdődött a tárgyalás

személyiségi jogok megsértése miatt Dr. Simicskó István KDNP-s képviselő ellen

 

2009. június 16-án kedden 19:59 órakor az Index.hu internetes portálon „A rendőrségnek nem feladata a fajelméletgyártás” címmel megjelent írás tartalma szerint Dr. Simicskó István az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának Elnöke úgy nyilatkozott, hogy a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete vezetőitől ”kifejezetten szélsőséges gondolatokat” tartalmazó „fajelméletek” illetve „háborús uszítást” megfogalmazó nyilatkozatok jelentek meg. Miután a TMRSZ a büntetőfeljelentés mellett személyiségi jogok megsértése miatt polgári peres eljárást is indított az Elnök Úr ellen, a Fővárosi Bíróság 2010. február 25-ére tűzött tárgyalási határnapot. A tárgyaláson a TMRSZ-t dr. Konkoly Adrienne jogi ügyvivő képviselte, őt kérdezzük az elhangzottakról.

 

Kérdésünkre dr. Konkoly Adrienne Jogi ügyvivő a következőket mondta: A képviselő Úr az inkriminált nyilatkozatot egy Nemzetbiztonsági Bizottsági ülést követően tette, ahol Bencze József országos rendőr-főkapitány Úr is részt vett meghívottként. Információink szerint a Főkapitány Úr kifejezetten azért lett meghíva, mert az ülést megelőző napokban került nyilvánosságra a TMRSZ Jobbik Magyarprszágért Mozgalommal kötött megállapodása, ami – mint ismeretes – igen nagy port kavart az ORFK köreiben. Simicskó Úr az ülést követő nyilatkozatában olyan, a TMRSZ jó hírnevét sértő kifejezéseket tartalmazó nyilatkozatot tett, ami miatt szakszervezetünk kénytelen volt polgári peres eljárást kezdeményezni.

A TMRSZ álláspontja szerint Simicskó Úr nyilatkozata egyértelmüen az ülésen történtekre utalt, ezért az eljárás során a TMRSZ kezdeményezte az ülés jegyzőkönyvének megismerését, arra azonban nem volt lehetőség, ugyanis azt – a képviselő Úr elmondása szerint – a Főkapitány Úr indítványára államtitokká minősítették.

Az számunkra is kérdéses, hogy mi lehetett a minősítés indoka, de mint tudjuk, sajnos Magyarországon szinte bármit lehet titkosítani, aminek nyilvánosságra kerülése “kellemetlen” következményekkel járhat az érintettek számára.

A per első tárgyalásán személyesen is megjelent képviselő Úr elmondta, hogy pályafutása során mindig tartózkodott attól, hogy bárkit is megbántson, ezért sajnálja, hogy bíróság elé került az ügy, de a vélemény-nyilvánítási szabadság mindenek felettisége miatt a jogi felelősséget nem ismeri el.

Fentiek ellenére a bíróság osztotta azt az szakszervezeti álláspontot, hogy Simicskó Úr nyilatkozata “túlment” a vélemény-nyilvánítási szabadság körén, továbbá hogy a vélemény is lehet sérelmes akkor, ha az minden ténybeli alapot nélkülözve tartalmaz elmarasztaló értékítéletet, vagy indokolatlanul sértő, bántó, lealázó.

Ennek alapján kötelezte az alperest annak bizonyítására, hogy konkrétan milyen, a TMRSZ-től származó megnyilvánulásokra alapítototta az inkriminált nyilatkozatát. Az alperesi oldal érthető okból nem örülhetett túlzottan ezen bírói kötelezésnek, ugyanis az alperesi állítással szemben sem a TMRSZ honlapja, sem pedig a TMRSZ időszakos kiadványa nem tartalmazott olyan írást, mely megalapozta volna Simicskó Úr rólunk tett nyilatkozatát.

A bíróság az újabb határnap kitűzésével természetesen tekintettel volt az országgyűlési választások időpontjára, úgyhogy a tárgyalás nyár elején folytatódik tovább.

 

 

 

 

TMRSZ sajtóiroda