- TMRSZ – Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete - https://tmrsz.hu -

Folytatódik a TMRSZ akciósorozata

Forrás: Független Hírügynökség – 2010.02.08. – Hatvany

Szórólapos akciójukat kedden is folytatják, majd csütörtökön 200 rendőr az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium épülete elé vonul, követelve az évi 450 ezer forintos cafetéria megadását – tájékoztatta a Független Hírügynökséget a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének (TMRSZ) főtitkára.

 

Szima Judit elmondta: a TMRSZ továbbra is a rendőrszakszervezetek által eredetileg megfogalmazott cafeteria mértéket követeli a rendőrségi munkavállalók számára. Az érdekvédelmi szervezet szerint a magát Demonstrációs Bizottságnak nevező BRDSZ, FRSZ és RKDSZ feltűnő gyorsasággal állapodott meg a kormányzattal, ahelyett, hogy megismerték volna saját tagságuk és a rendőrségi munkavállalók tarthatatlan helyzetét, vagy kihasználták volna a helyzet adta előnyöket. Ezzel a magatartásukkal minden rendőrségi dolgozó zsebéből 200 ezer forintot vettek el – tette hozzá a főtitkár.

Szima Judit elmondta: a kormányok az elmúlt nyolc évben szégyenérzet nélkül, folyamatosan csökkentették a rendőrség költségvetésének mértékét, amely legfőképpen a végrehajtásban dolgozók jövedelmi viszonyát rontotta. A TMRSZ demonstrációjának bejelentése után viharos sebességgel kötött megállapodás hűen tükrözi a BRDSZ, az FRSZ és az RKDSZ tárgyalásainak színjáték jellegét, valamint a kormányzat komoly aggodalmát a rendőrök tiltakozásától.

Szima Judit a Független Hírügynökségnek arról is beszélt, hogy a TMRSZ a végsőkig kitart követelése mellett, ha kell a hivatalban lévő kormány utolsó heteiben is akciózni fog azért, hogy javítani tudjon az ismét becsapott munkavállalók helyzetén. Hozzátette: több társadalmi szervezet is kinyilvánította már segítő szándékát, ezek elfogadását a minisztérium álláspontjának jellegétől teszik függővé. “Bízunk abban, hogy a kormányzat tovább már nem feszíti a húrt, és meghallgatja a rendőrök kérését, követelését, ellenkező esetben a következményekért a kormányzat viseli a felelősséget” – mondta Szima Judit.

Mint arról korábban a Független Hírügynökség beszámolt: lezárultak a tárgyalások a rendészeti minisztérium és a rendvédelmi szakszervezetek között. A szakszervezetek demonstrációs bizottsága úgy tájékoztatott: hétfőn délelőtt megállapodás született arról, hogy a kormány megemeli 42 ezer rendőrségi dolgozó béren kívüli juttatásának összegét. Ígértet kaptak arra, hogy újra napirendre kerül a szolgálati törvény módosítása. Emellett kilátásba helyezték, hogy két, bezárásra ítélt üdülő tovább működtetésének feltételeit is megteremtik.

Mint ismert, a legnagyobb rendőr szakszervezetek azért ültek tárgyalóasztalhoz, mert meg akarták szüntetni a minisztériumi és a rendőrségi dolgozók cafeteria keretei közötti aránytalan – több százezer forintos – különbségeket. A másik kérdés a rendőröket hátrányosan érintő, januártól érvényes szolgálati törvénymódosítás újbóli megváltoztatása volt. A megállapodás szerint minden rendőrségi dolgozó 251.225 forint bruttó cafeteria juttatást kap a dolgozóknak már kiadott béren kívüli juttatásokon, illetve a hivatásosoknak járó ruhapénzen felül. A kormány vállalta, hogy soron kívül, az országgyűlés februári ülésszakán kezdeményezi a szolgálati törvény módosítását, hogy elkerülhető legyen a hivatásosok szolgálati viszonyának megszüntetése kisebb súlyú katonai bűncselekmények miatt. Megállapodtak abban is, hogy a kormány május 15-ig megteremti a Dobogókői és a Balatonlellei volt BM üdülők ORFK kezelésébe adásának jogi feltételeit.

 

 

Kapcsolódó oldal: Független Hírügynökség