- TMRSZ – Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete - https://tmrsz.hu -

Szima Judit beteg, elmaradtak a bujtogatós tárgyalások

Forrás: Független Hírügynökség – 2010.02.03 – Hatvany

A TMRSZ feljelentette a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsának elnökét

A januárra kijelölt harmadik tárgyalási nap is elmaradt Szima Judit, a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének főtitkára ellen bujtogatás miatt indított perben. Ebben közrejátszott, hogy Szima Judit hetek óta beteg, de az is, hogy a TMRSZ időközben feljelentette a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsának elnökét, és elfogultságot jelentett be a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa ellen.


Szima Judit a Független Hírügynökségnek elmondta: megromlott az egészségi állapota az állandó atrocitások miatt. A január 20-ai és 27-ei tárgyalásokon ezért nem tudott megjelenni. Hozzátette: a katonai bíró arra akarta kötelezni, hogy betegen jelenjen meg az orvosszakértő előtt, ám végül otthonában keresték meg. A kirendelt orvos szóban arról tájékoztatta, hogy indokolt a távolmaradása, de erről írásbeli határozat még nem született – tette hozzá a szakszervezeti vezető.

Szima Judit arról is beszélt, hogy nem csak a betegsége miatt áll az ügy: a szakszervezet nevében elfogultságot jelentettek be a katonai bíróság ellen, ezzel egy időben pedig feljelentették Varga Bélát, a katonai tanács elnökét, mert a bujtogatásról szóló vádiratot jogosulatlanul adták ki a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság vezetőjének. Ráadásul a bujtogatásban indított eljárást a jogszabályok szerint az elfogultságra hivatkozva fel kellett volna függeszteni, de ez nem történt meg.

A TMRSZ internetes oldalán olvasható a Budapesti Katonai Ügyészség átirata a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság vezetőjének: Szima Judit megalapozottan gyanúsítható a bujtogatás elkövetésével, mert rendelkezésére még 2007 májusában felkerült a szakszervezet honlapjára három dokumentum, amely alkalmas arra, hogy a katonák között az elöljárók, illetve általában a szolgálati rend vagy a fegyelem iránt elégedetlenséget keltsenek. Szima Judit ellen még tavaly májusban emeltek vádat.

Szima Judit főtitkár ellen indított másik eljárás a napokban zárult le: 2006 decemberében, a Pécsi Városi Bíróságon rágalmazás miatt indítottak eljárást, mert a szakszervezetnek dolgozó ügyvéd etikátlan magatartása miatt az Ügyvédi Kamarához fordult. Az ügyvéd az eljárás megindítása után értesítette a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányságot, ahol méltatlansági eljárást is indítottak a főtitkár ellen 2007 márciusában. Szima Judit főtitkárt a rágalmazás vétsége alól a Pécsi Ítélőtábla felmentette, az ítélet jogerős.

Ennek alapján a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője megállapította, hogy a főtitkár cselekménye nem alapozza meg a méltatlanságot, így szolgálati viszonyát nem lehet megszüntetni.

 

Forrás: Független Hírügynökség – 2010.02.03 – Hatvany