- TMRSZ – Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete - https://tmrsz.hu -

Tájékoztató közlemény

a cafeteria ügyében tartott IRÉT érdekegyeztető ülés tanulságairól

 

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumban az IRÉT keretén belül került megtartásra 2010. január 15-én a 2010. évi cafeteria rendszer részleteinek a szakszervezetek szándéka szerinti megvitatása.

Honlapunkon már tájékoztatást adtunk, hogy az IRM és a kormányzat szándékai szerint – a 600 milliárd forintos bankmentő csomag és a minisztériumi dolgozók részére járó 600-800 ezer forint/fő/év mértékű juttatás biztosítás tükrében a pofátlanság és gátlástalanság határtalanságából a kormány újból tanúbizonyságot adva –  a rendészeti dolgozók számára a „világgazdasági válság hatására” és nem utolsó sorban „a nemzetközi helyzet fokozódik elvtársak” örökzöld dallamát felidézve, csupán a köztisztviselői illetményalap 3-szoros minimumában azaz bruttó 115.950,-Ft-ban a törvényi minimum összegében kívánja a cafeteria keret összegét maximalizálni a kormányzat a rendőrségi és büntetésvégrehajtási dolgozók számára.

 

A társ szakszervezetek is elfogadhatatlannak tartják a kormányzat által ajánlott összeget, de sajnos – mint ahogy azt Draskovics exminiszter még a 2009. decemberi IRÉT-en a felszólaló BRDSZ főtitkár asszonya arcába vágta, nagyjából ilyen tartalommal: „De hát főtitkár Asszony! Önök írták alá a kormánnyal a megállapodást, tetszettek volna akkor más álláspontot képviselni. Önök egy megállapodást írtak alá a kormánnyal és a kormány tartja is magát ahhoz a megállapodáshoz.” Szó szerint pedig így:

 

{mp3}20091202-IRET-valasz{/mp3}

 

A 2010. IRÉT ülésen ugyanezt szajkózta Turi András szakállamtitkár is.

A kormányzaton belül az IRM érdekérvényesítésből impotens vezetőinek a távozását követően az új miniszter kb 10 perc alatt kifejtette a nemzetközi helyzet fokozódásából adott kényszerű körülményeket, elmondta, hogy üres a zsákja, amikor ő miniszter lett akkor különben is már elfogadott költségvetés volt, neki nincs is mozgástere és tulajdonképpen egyébként is sietős dolga van a BKV sztrájk miatti kormányülésre, ezért mondandóját követően összepakolt és otthagyta a …..kényelmetlen helyzetben Turi szakállamtitkár urat. Turi úr elmondta, hogy roppant mód egyetért a szakszervezet követelésével, hogy ennél sokkal több járna, de a munkavállalói oldal értse már meg, hogy nincs több pénz, ő ígérni nem tud.

A szakszervezetek sorban felszólaltak, hogy ez így nem mehet tovább, a munkavállalók a tűrőképességük határán vannak, és ha ez így folytatódik, akkor ők demonstrálni és kardot csörgetni fognak.
Ettől Turi államtitkár szája sarkában egy elfojtott mosolyt véltünk felfedezni egy pillanatra, de aztán láthatóan erőt vett magát és sikerült sápadtságot az arcára erőltetni.

A szakszervezetek azt az egységes álláspontot alakították ki, hogy a rendészeti dolgozók számára egységesen minimum 10-szeres, azaz 386.500,-Ft-os cafeteria követelést követelnek, azzal, hogy a ruhapénz ne tartozzon bele. További részletek tisztázását igényli álláspontunk szerint, hogy, ha a kormány egyáltalán hajlandóságot mutatna, az iskolakezdési támogatás, és a fővárosban dolgozók számára biztosított BKV bérlet értéke se tartozzon bele ebbe a keretbe.

A TMRSZ kifejtette, hogy nem elsősorban kardcsörgetést helyez kilátásba, hanem a közel másfél éve az Alkotmánybíróság asztalán fekvő beadványának történő helyt adásában bízik. Amennyiben ugyanis az Alkotmánybíróság megsemmisítené a rendészetben dolgozó hivatásos állományú személyek sztrájktilalmát, onnantól kezdve a TMRSZ rövid időn belül sztrájkbizottságot állítana fel és az ebben való részvételre kérné fel a többi szakszervezetet is. A demonstrálós kardcsörgetés, vagy ha jobban tetszik fáklyás felvonulás, dobolással, sípolással, petíciózással egybekötve ugyanis nem igazán hatja meg a jelenlegi szociál-liberálisnak mondott, de valójában a rendőröket kizsákmányoló, sarcoló, megalázó kormányzatot, hanem inkább bohózatba illő jeleneteket eredményez, amelynek súlya egy marék lepke által képzett gázok súlyához közelít csupán.

A munkavállalók türelme már rég elfogyott, a hamu alatt egyre jobban izzik a parázs, amit a kormányzat nem akar tudomásul venni, bízik abban, hogy az eddigi levezető szelepekként működő társ szakszervezetek határtalan lojalitása továbbra is súlytalanná teszi a valós érdekképviselet helyett a rendészeti szakszervezetek munkáját és eredményeit.

Az IRÉT azzal a munkavállalói oldal által megfogalmazott igénnyel zárult, kértük Turi szakállamtitkár urat arra, postásként eljárva közvetítse az üzenetet a miniszterelnök felé, hogy elvárjuk 2 héten belül az IRÉT soron következő ülésére. Turi államtitkár komolyságot erőltetve magára erről biztosította az egybegyűlteket, hogy átadja az üzenetet.

A bohózatba illő jelenetek zárultával ismételten leszűrtük a tanulságot, hogy a kormányzat egyszerűen a bolondját járatja a rendészeti szakszervezetekkel, akik egy része sajnos – vagy talán saját jól felfogott egyéni érdekeik miatt – szinte olvasatlanul írnak alá szerzett jogokról való lemondásokat, amelyek a későbbiek során a kormányzat kezében olyan lapokká válnak, hogy bármikor előhúzhatják és az aláírók orra alá dörgölhetik.

Újfent bebizonyosodott, hogy a 2002. évi utolsó jelentősnek mondható illetményemelés óta a – szándékosan kisbetűvel, megbecsülésünk jeléül – medgyessy-gyurcsány-bajnai nevekkel fémjelzett kormányzatok miközben százmilliárdokkal stafírozzák ki a „külföldi” érdekeltségű bankokat, miközben saját apparátusuk számára 600-800 ezer forint éves cafeteria keretet biztosítanak, addig a rendet fenntartó rendészeti dolgozókat kutyába se veszik. Mert ma még megtehetik, mert ma még olyanok ülnek a munkavállalói oldalon, akik ostoba módon aláírnak olyan megállapodásokat, hogy a rendőröktől mindent el lehet vonni, mert olyanokra bízzák érdekeik képviseletét akik „szalonképesek”, akik aláírják azokat a megállapodásokat, amiket röhögve húz elő egy Draskovics, vagy egy Turi a megfelelő alkalmakkor.

A rendőröknek ma már világosan rá kell döbbenniük, nem hogy sült galambot, de ma már 13. havi illetményt, illetményemelést, semmiféle anyagi értelemben jóindulatúnak mondható gesztust nem várhatnak a 2010-ben leköszönő kormányzattól, azon okból kifolyólag, hogy 2008-ban és 2009-ben is azok egyeztek meg a kormányzattal, akik az előtte lévő közel húsz évben is egy tálból cseresznyéztek az állampárt mszmp  jogutódaival és az állampárt egykori haszonélvezőivel.

A TMRSZ korábbi álláspontjainak helyessége a kormányzati tárgyalások során tanúsított magatartásának helytállósága eddig mindig igazolást nyert. Igaz, nem kaptunk érte cserébe több tízmillió értékben üdülési csekket, továbbra is csökkentik tisztségviselőink illetményét, a TMRSZ főtitkára ellen továbbra is tucatszámra indítanak 50-es évekre jellemző koncepciós eljárásokat, de legalább a becsületünk megmaradt, bárhogy is igyekeznek egyesek besározni.

Ezek a fenti sorok is jussanak minden magyar rendőrnek, rendészeti dolgozónak az eszébe, amikor döntési helyzetben lesz valamikor várhatóan a közeli jövőben.

 

Szekszárd, 2010. január 15.

 

 

TMRSZ