- TMRSZ – Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete - https://tmrsz.hu -

Több mint 7 milliós pernyerés két BRFK-s kollégának

A Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete által képviselt ügyben a Fővárosi Munkaügyi Bíróságon I. fokon újabb két rendőrkolléga nyert pert a Budapesti Rendőr-főkapitánysággal szemben. A BRFK-t a bíróság több mint 7 millió forint megfizetésére kötelezte. Az ítélet nem jogerős.

 

Az elmúlt években a TMRSZ már több jogerős pernyerés során tette bizonyossá a BRFK számára azt, hogy a BRFK által folytatott gyakorlat jogsértő. A BRFK ugyanis esetenként jogsértő módon nem a munkakörnek, azaz a végzett munkának megfelelő ellentételezéssel fizeti meg a rendőr számára az illetményt, hanem alacsonyabb beosztásban tartva a munkavállalót a beosztása szerinti illetményt fizeti számára.

D. Attila 2008-ban közel 2 millió forintot, egy másik perben pedig Cs. György közel 3 millió forintot perelt sikerrel jogerősen a BRFK-tól a TMRSZ segítségével. Ennek ellenére a jogsértő gyakorlatot a BRFK tovább folytatja. Ennek elsődleges okaként talán a szavakban a rendőrség megerősítéséről már 8 éve papoló kormányzat folyamatos forráselvonási törekvéseit tudjuk legvalószínűbb okként megjelölni, de ettől függetlenül is elfogadhatatlan a BRFK azon gyakorlata, hogy nem a végzett munka törvény szerinti ellenértékét fizeti meg illetményként és a munkavállalókon illetményén próbál spórolni.

A kollégák meghatalmazása alapján a TMRSZ 2008.március 19-én illetve 21-én szolgálati panaszokat nyújtott be a BRFK illetékes parancsnokának, aki nem értett egyet a panaszban foglaltakkal, ezért azt felterjesztette a BRFK vezetőjének. A benyújtott szolgálati panaszokat elutasító határozatokat – a rendelkezésre álló elbírálási határidőt jelentősen túllépve – csak 2008. augusztus 22-én (5 hónap elteltével) hozta meg a munkáltató.

A Fővárosi Munkaügyi Bíróság 2010. január 12-én hozott a munkáltatót marasztaló ítéletet F. Szabolcs és Sz. János ügyében, akik az egyik kerületi kapitányság járőreiként éveken át láttak el a szolgálat irányítói és ügyeletesi munkakört is, de ennek ellentételezéseként a BRFK csupán ügyeleti pótlékot fizetett.

Az I. fokon eljárt Fővárosi Munkaügyi Bíróság I. rendű felperes számára 3.477.178,-forintot, míg a II. rendű felperes számára 3.736.111,-Ft-ot ítélt meg és perköltségben is marasztalta alperes BRFK-t.

A felperesek – annak érdekében, hogy a BRFK a korábban hozott jogerős ítéletekben foglaltaknak is megfelelő döntést ne fellebbezze meg -, lemondtak a jelentős mértékű kamatról, azzal, hogy amennyiben az alperesi mégis fellebbezést nyújt be, akkor csatlakozó fellebbezésükben a kamatra is kiterjesztik követelésüket, amely szintén jelentős összeget tenne ki, figyelemmel arra, hogy a perbeli időszak még 2005-re visszanyúlóan kezdődik.

Bízunk abban, hogy az ítéletet a BRFK saját jól felfogott érdekét is szem előtt tartva nem fogja vitatni és kollégáink minél előbb hozzájutnak a részükre jogosan járó illetményük visszatartott részéhez.

 

 

Szekszárd, 2010. január 12.

 

Dr. Baracz Vilmos - TMRSZ

dr. Baracz Vilmos vezető jogi ügyvivő, ügy előadója
TMRSZ