- TMRSZ – Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete - https://tmrsz.hu -

1,2 millió forint kifizetésére kötelezték a BRFK-t!

A Fővárosi Munkaügyi Bíróság túlszolgálati díj jogcímen 1,2 millió Ft kamatokkal együtt történő kifizetésére kötelezte a BRFK-t!

A Fővárosi Munkaügyi Bíróság 2010. január 5-én megállapította, hogy a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete által képviselt, nyugállományba helyezését megelőzően a BRFK egyik kerületi rendőrkapitánysága állományában osztályvezető beosztást betöltő felperes jogosult szolgálatonként 1 óra túlszolgálati díj (távolléti díj) törvényes kamatokkal együtt történő kifizetésére!

 

 

Annak ellenére, hogy Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitány a munkaidő kezdetét 08:00 órában határozta meg, a BRFK adott kerületi kapitányságán a keresettel érintett időszakban az állományilletékes parancsnok által tartott értekezlet kezdő időpontja továbbra is 07:45 volt, ami – figyelemmel az értekezletre történő felkészülési időre is – az azon résztvevő felperes számára napi 1 óra túlmunkavégzést eredményezett. Függetlenül azonban attól, hogy a BRFK jelenlegi vezetője a munkaidő kezdetét ismételten 07:30 órára módosította, felperes számára a parancsnoki értekezletre való felkészülés változatlanul szükségessé tette azt, hogy a munkaideje kezdetét megelőzően minimum 15 perccel szolgálatra kész állapotban a szolgálati helyén megjelenjen az ügyeletes beszámoltatása és ellenőrzése céljából.

A Fővárosi Munkaügyi Bíróság osztotta a felperest képviselő Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete azon álláspontját, mely szerint felperes beosztási illetménye, csakúgy mint a vezetői illetménypótlék a vezetői munkával járó minőségbeli többletfeladatok illetve többletfelelősség, nem pedig a mennyiségbeli többletfeladatok, túlórák ellentételezésére szolgál, így felperes részére szolgálatonként 1 óra túlszolgálati díj kamatokkal együtt történő kifizetésére kötelezte az alperest.

 

Dr. Konkoly Adrienne - TMRSZ Jogi ügyvivő

Dr. Konkoly Adrienne az ügy előadója

Bízunk benne, hogy a bíróság döntése a jövőben iránymutató jelleggel szolgál a BRFK vezetője számára a hasonló tárgyú szolgálati panaszok elbírálása során!

 

TMRSZ