Jogerős felmentő ítélet büntetőügyben

két TMRSZ-es tisztségviselőnél!

A büntetőügy még 2007-ben indult a TMRSZ Komárom-Esztergom megyei megalakulásakor két TMRSZ tisztségviselő ellen. 2007 novemberében egy a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság Ellenőrzési Osztálya által a Tatabányai Rendőrkapitányságon tartott ellenőrzés során azt állapították meg, hogy az intézkedő járőrpár kollégáink a szolgálatuk ellátása során, egy szórakozóhelyen nem jártak, annak ellenére, hogy arról a feladatról – mint meghatározott és elvégzett feladatról – beszámoltak.


A Tatabányai Rendőrkapitányság Vezetője haladéktalanul arra a következtetésre jutott, hogy feljelentést kell tennie. Kötelességszegés szolgálatban vétsége miatt büntető feljelentést tett és ezzel egyidejűleg az általa indított fegyelmi eljárást a büntetőeljárás jogerős befejezéséig felfüggesztette.

A Katonai Ügyészség természetesen kötelességszegés szolgálatban vétség elkövetésével vádolta meg kollégáinkat.

Az ügy a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa elé került, ahol több mint 2 év után 2009. november 12-én meghozott ítéletében a vád alól felmentette, mivel a tárgyaláson lefolytatott bizonyítási eljárás során az egyenként és összességében értékelt bizonyítékok alapján a vádlottak bűnösségét eredményező tényállást megállapítani nem tudott, ezért bizonyítottság hiányában a két tisztségviselőnket felmentették, mely ítélet 2009. november 16-án jogerőre is emelkedett.

A Tatabányai Rendőrkapitányság Vezetője a 2007. decemberben felfüggesztett fegyelmi eljárást, mivel nem állapítható meg, hogy tagjaink a terhükre rótt fegyelemsértést, vagy más fegyelmi hatáskörben elbírálható katonai vétséget követtek volna el, 2009. december 1-vel megszüntette.

A kapitányságon az a hír járja, hogy ez egy bosszúhadjárat volt a TMRSZ tisztségviselői ellen. Egyik tisztségviselőnk ellen 3 fegyelmit is indítottak, de mindet meg is szüntették fegyelemsértés hiányában. Jelen esetben pedig elégtétel a végrehajtói állománynak ez a végkifejlet, mert hitüket visszanyerték, hogy nem kell mindig a rövidebbet húzni.

A két kollegánk köszönetét fejezte ki a TMRSZ-nek és a szakszervezet által segítséget adó jogászoknak.