Illetménykülönbözet – Pernyerés I. fokon!

A BRFK I. kerületi Rendőrkapitányság állományában fogdaőrként szolgálatot teljesítő tagunk nevében a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete 2008. október 20-án szolgálati panaszt nyújtott be az I. kerületi Rendőrkapitányság vezetőjéhez, amelyben kértük kollégánk számára a 2006. augusztus 1-től illetménykülönbözet megfizetését, mert az I. kerületi kapitányságon nem fogdaőri beosztása szerint (mivel nem is volt fogda a kapitányságon, így nem is tudott fogdaőrként dolgozni), hanem a „Budai Régió” ügyeleteseként teljesített szolgálatot a Déli Pályaudvar I. vágányánál felállított ún. rendőrségi vagonban. A Régió megszűnését követően pedig a kapitányságon eseti jelleggel látott el ügyeletet a kollégánk.


Tagunk szolgálati panaszát mind I. fokon (BRFK I. kerület), mind II. fokon elutasították (BRFK). Ezt követően a Fővárosi Munkaügyi Bíróságon a Budapesti Rendőr-főkapitányság ellen kereseti kérelmet terjesztettünk elő.

A Fővárosi Munkaügyi Bíróság a per negyedik (2009. december 15-i) tárgyalási napján ítéletet hozott, amelyben a szakszervezetünk jogi csoportja által képviselt tagunk számára a helyt adott a kereseti kérelmünkben foglaltaknak arra hivatkozással, hogy felperes valóban folyamatosan ügyeletesi feladatokat látott el, hiszen fogdaőrként való foglalkoztatása eleve kizárt volt fogda hiányában. A Régió megszűnését követően pedig a szolgálati naplókból megállapította, hogy mely napokon volt ügyeletes, így ezen napokra vonatkozóan ítélte meg számára a különbözetet.