Közlemény

A  Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezet Közleménye

A TMRSZ tiltakozik a katonai bűncselekmények esetén kiszabható pénzbüntetés minimum összegének 25-szörösére emelése és a rendőr családok aránytalan további ellehetetlenítése ellen!

A Btk. 2010. január elsején hatályba lépő módosítása – a 2009. évi LXXX, törvény 56.§-a (8) bekezdésében foglaltak hatályba lépésével – drasztikusan megemeli a bíróságok által kiszabható pénzbüntetések összegét. A törvénymódosítás következtében ugyanis a pénzbüntetés kiszabható legkisebb összege 3.000 forintról 75.000 forintra, legmagasabb összege pedig 10.800.000 forintról 108.000.000 forintra nő.

A pénzbüntetés legkisebb mértékének 25-szörösére emelése példátlan és olyan aránytalan mértékű, amely meggyőződésünk szerint szakmailag indokolatlan és ez esetben figyelmen kívül hagyja a kormányzat által más alkalmakkor előszeretettel hivatkozott gazdasági válságra való hivatkozást.

Ez a döntés azt jelenti, hogy példának okáért addig, amíg a rendőr fizetéséhez mérten pénzbüntetés esetén pl-ul 350 napi tétel, napi tételenként például 300,- Ft, azaz összesen 105.000,- Ft összegű pénzbüntetések kiszabására került sor  az illetékességi területén elkövetett katonai bűncselekmények miatt, 2010. január 1-től már a 2009. évhez képest- 105.000,- Ft pénzbüntetés- helyett az általa elkövetett kisebb súlyú katonai bűncselekményért, az 2010. január 01-jét követően ugyanazért a cselekményért nagy valószínűség szerint több, mint egymillió forintos pénzbüntetésre számíthat.

Ez a büntetés jár annak a határrendésznek is akár, aki letér a számára meghatározott menetvonalról, vagy biológiai szükségletének elvégzése céljából engedély nélkül elhagyja a felállítási helyét!

Üzenet a politikai elittől, hogy nincs szükség erős rendőrségre, jól képzett rendőrökre az üzenetet a megfélemlítési szándék jegyében is lehet értékelni.

Elvették a 13. havi illetményünket, más szakszervezetekkel elmutyizták a béremeléseinket és a fegyveres és rendvédelmi szervek tagjainak munkahelyeik megszűnésével családjuk megélhetése is veszélybe kerül.

A TMRSZ tiltakozik a hatalom leplezetlen arroganciája ellen, az ellen, hogy tudatos leépítés, a szervezet szétverése zajlik a rendőrségen, és a pénzbüntetések drasztikus megemelése mellett hiányolja az erőszakos, közösségellenes és szándékos bűncselekmények büntetési tételeinek változatlanul hagyását. A TMRSZ követeli a Btk. 2009. január 1-jei hatályú módosítása indokoltságának felülvizsgálatát és  a büntetéskiszabásra vonatkozó szabályok átfogó, a társadalom számára a jelenleginél hasznosabb differenciálását javasolja a kormányzatnak, illetve az Országgyűlésnek.

TMRSZ