- TMRSZ – Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete - https://tmrsz.hu -

Szembesítés

Politikusokkal találkoztak a rendőri vezetők

Malatyinszki András 2009-12-04 15:56

Forrás: Képekkel Hír6.hu – http://bekesmegye.hir6.hu/cikk/36957/091204_szembesites

A populizmus és a napi, apró-cseprő problémák ugyanúgy terítékre kerültek a megyei kapitányság épületében, mint a rendőrség általános gazdasági és társadalmi helyzete, vagy a nemzetközi kapcsolatok feladatai. A megye országgyűlési képviselő (voltak hiányzók) pénteken délelőtt találkoztak dr. Gyurosovics József dandártábornokkal, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság vezetőjével és munkatársaival. A politikusok és rendőri vezetők megbeszélésének első órájáról kizárták a sajtót és később sem derült ki, miről folyt a tanácskozás a csukott ajtók mögött. A nyilvános részben elhangzott néhány kérdés, amelynek feltevői nem finomkodtak a rendőri vezetőkkel.

– Pénzügyileg milyen helyzetben van a kapitányság, adottak-e a források a zavartalan működéshez? – kérdezte Dancsó József (Fidesz), aki arra volt még kíváncsi, mi lesz a hattárrendészeti kirendeltségek sorsa Románia schengeni-csatlakozását követően, milyen a megye kábítószeres fertőzöttsége? A képviselő azt is megkérdezte, mennyire erős a Tettrekész rendőri szakszervezet tevékenysége Békésben? Véleménye szerint a szervezet rendkívül káros tevékenységet folytat, ami nem tesz jót a testület egységének.

Karsai József (MSZP) sokkal karakteresebben fogalmazott. Úgy látja, nem jó a lakosság és a rendőrség kapcsolta. Ezt a viszonyt tovább rontja majd, hogy jövőre az idei hétmilliárdhoz képest tizenhétmilliárdos bírság beszedését tervezték be a rendőrségnél. Karsai szerint egyébként sem jó a bírságolási rendszer, mint fogalmazott „hihetetlen, hogy ilyen világban, ilyen bírságokat szabnak ki”. Hozzátette, tudomásul kell venni,hogy a szegénység magával hozza a bűnözést.
Erdős Norbert (Fidesz) arra volt kíváncsi, az ideálishoz képest hány fővel kevesebb a Békés megyei Rendőr-főkapitányság állományának a létszáma? A politikus arra is választ várt, normális-e, hogy egyre több magáncég alakul és próbál szerepet vállalni a közlekedés és közterület ellenőrzésében?

A lakosság nincs megelégedve a rendőrség munkájával – jelentette ki Babák Mihály (Fidesz), aki konkrétabbá tette Dancsó József kérdését: „Igaz-e, hogy a tizenhétmilliárdos bírságolási bevétel szükséges a rendőri bérek kifizetéséhez?” Szarvas polgármestere a települését érintő konkrét ügyekkel kapcsolatban is megfogalmazta – nem éppen masnival átkötött csomagolásban – a véleményét. A csicskatartás került terítékre, amely miatt hónapokra a sajtó kereszttüzébe került a település. Babák Mihály szerint ezekben az ügyekben kiderült, hogy maszatolnak és nincs gazdája a bűnügyeknek. A csicskáztatók több törvényt, jogszabályt is megsértenek, még sem történik semmi. A rendőrség szerint nem az ő feladatok a vádemelés, az ügyész pedig azt mondta, ez országos probléma. A politikus kijelentette, a rendőrség és az ügyészség is azt a javaslatot tette, a polgármester koordinálja az ügyeket, de neki nincs hatásköre ahhoz, hogy bűnügy gyanújában nyomozást vezessen. A Tettrekész szervezet Babák Mihály is megemlítette, szerinte ennek a tevékenysége már állambiztonsági kérdéseket is feszeget, mert a rendőrség demoralizálása komoly veszélyeket rejt magában.
A felvetett kérdésekre dr. Gyurosovics József válaszolt, de elöljáróban kijelentette, bizonyos felvetésekben nem kompetens. A dandártábornok szerint közlekedésbiztonsági szempontból jó munkát végez, s ezt bizonyítja a folyamatosan csökkenő bűncselekmény szám is. Hozzátette, az utóbbi időben a kirívó esetektől mentes volt Békés csakúgy, mint az etnikai alapú cselekményektől.

Elhangzott, a kapitányság szeretné megtartani a jelenlegi, logisztikai rendészeti feladatokat ellátó objektumokat is.
A külterületen és tanyavilágban élők problémáiról szólva a rendőri vezető kijelentette, minden tanyához nem tudnak rendőrt állítani. Ettől függetlenül minden évben többször is felhívják az ilyen területeken élők figyelmét az értékek fokozott védelmére, a csalók, besurranó tolvajok tevékenységére. Gyurosovics József úgy látja, a mezőőri szolgálatnak, a hal- és vadőröknek is fontos szerepük van, hiszen rajtuk keresztül olyan információkhoz juthat a rendőrség, amelynek ismeretében eredményesebben léphetnek fel a bűncselekmények elkövetőivel szemben.
A rendőrség pénzügyi helyzetéről a dandártábornok kijelentette: a parlament fogadja el az állami költségvetést, amelynek részét képezi a rendészeti szervek finanszírozása.

A bírságolásokkal kapcsolatban elhangzott, a rendőrség nem jogalkotó, hanem jogalkalmazó szerv – olykor pedig jogértelmező is. Sok esetben nem egyértelmű jogszabályokat próbálnak betartatni a rendőrök és adott helyzetben, jogszabálysértés alkalmával gyors jogértelmezést kell végezniük az intézkedő rendőröknek úgy, hogy nem jogászok. A főkapitány kijelentette, hogy nem csak jogászok alkotják a rendőrség állományát, ettől függetlenül mindent elkövetnek a szabályok megfelelő értelmezésének és betartásának érdekében.

A parkolásokról is hasonlóan vélekedett a dandártábornok. Véleménye szerint, ha mindenki jogkövető magatartást valósítana meg, nem is lenne szükség rendőrségre. Addig azonban, amíg ez nem így van, a jogsértést elkövetőknek vállalniuk kell a következményeket.

A gazdasági és társadalmi problémák megoldása nem a rendőrség feladata – ez a kijelentés már a szarvasi csicska-ügyekre vonatkozott. Elhangzott, hogy jogsértő cselekmény felmerülése esetén a rendőrség lefolytatja a vizsgálatot, de amikor a bűncselekmény nem bizonyítható, nem tehetnek semmit. Az elmúlt két évben kétszer is folytattak eljárást a szarvasi ügyekkel kapcsolatban, de bűncselekményre utaló bizonyítékot nem tudtak felmutatni. A feltehetőleg csicskaként tartott embereket elkülönítve hallgatták ki, egészségügyi vizsgálatot is végeztek, de a személyes szabadság korlátozását, vagy kényszerítést nem tudtak bizonyítani. A vélelmezett sértettek nem tettek feljelentést, sőt olyan is volt, aki kifejezetten kérte, hogy vigyék vissza.
A Tettrekész szakszervezeti tevékenységet nem véleményezte a főkapitány. Úgy látja, az állomány tagjai elsőként rendőrök, s csak ezután szakszervezeti tagok. A testületnél parancs van, utasítási és végrehajtási jogkörrel, és ennek megfelelően végzi a munkáját a testült minden tagja.
A rendőrség és a lakosság viszonyáról Gyurosovics József kijelentette, több, a rendőrségtől független, nem a testület által készült felmérés adatai is nyilvánosak. A legutóbbi, Békés megyében végzett kutatás például azt mutatta ki, hogy az itt élők leginkább, s elsőként a rendőrségben bíznak.

Forrás: Képekkel Hír6.hu – http://bekesmegye.hir6.hu/cikk/36957/091204_szembesites