- TMRSZ – Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete - https://tmrsz.hu -

Lemondott Draskovics Tibor

2009. december 2. 9:38 Origo

Távozik posztjáról Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter. Draskovics kedden tájékoztatta döntésérõl a miniszterelnököt, akinek azt mondta, azért mond le, mert a következõ idõszak a pártpolitikáról és nem a szakmai munkáról szól majd. Információink szerint a miniszter a versenyszférában folytatná pályafutását.

 

 

Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter kedden tájékoztatta a miniszterelnököt, hogy lemond miniszteri tisztségérõl – közölte az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) sajtóosztálya. A miniszter decemberben távozik a kormányból.

A közleményben szereplõ indoklás szerint azért döntött így, mert “az általa vállalt jogalkotási és más feladatok túlnyomó részét munkatársaival együtt sikerrel elvégezték, a következõ idõszak pedig sokkal inkább a pártpolitikáról, mint a szakmai munkáról szól majd”.

Bajnai Gordon miniszterelnök közleményben úgy reagált a miniszter lemondására, hogy azt “sajnálattal, de tudomásul vette”. Megköszönte neki “mindazt a munkát, amit minisztersége alatt az ország közbiztonságának megerõsítéséért tett, a mindennapok biztonságának fenntartásában elért”, szerinte a Draskovics irányítása alatt mûködõ IRM-nek köszönhetõen hatékonyabb lett az állami közigazgatás. A kormányfõ dicsérte Draskovicsot a Büntetõ törvénykönyv szigorításáért és a Polgári törvénykönyv módosításáért is. Utódlásáról késõbb születik döntés – tette hozzá a miniszterelnök.

Egy névtelenséget kérõ igazságügyi minisztériumi tisztviselõ szerint meglepetésszerû volt az IRM-ben is a miniszter távozása, nem sokkal a hivatalos közlemény kiadása elõtt, szerda reggel küldtek szét egy e-mailt, amelyben Draskovics elköszönt a munkatársaktól. Az egyik szocialista országgyûlési képviselõ viszont azt mondta az [origo]-nak, hogy már egy hónapja lehetett hallani a frakción belül, hogy Draskovics távozna. Szerinte azért idõzített mostanra, mert “nem akarta megvárni a végét”.

Egy a Miniszterelnöki Hivatalban dolgozó forrásunk szerint Draskovics “új szakmai kihívások” miatt válik meg posztjától, mégpedig a versenyszférában szeretné folytatni a pályáját. Draskovics Tibor délután háromkor tart sajtótájékoztatót. Egy kormányhoz közeli forrásunk szerint sem meglepõ Draskovics távozása. Úgy tudja, hogy a miniszter egy vezetõ pénzügyi cégtõl, meg nem erõsített információink szerint a négy nagy pénzügyi-könyvvizsgáló cég – a Deloitte, az Ernst & Young, a KPMG és a PricewaterhouseCoopers – egyikétõl kapott ajánlatot.

A Fidesz szerint itt volt az ideje a miniszter távozásának. A jelenlegi kormánynak “már régen ugyanezt kellett volna tennie”, hogy Magyarország megspóroljon további öt hónapnyi “kilátástalan vergõdést” – olvasható közleményükben. Az MDF úgy értelmezte Draskovics lemondását, hogy az alátámasztja, a jogalkotás és a rendészeti terület nem vagy csak nehezen összeegyeztethetõ egymással.

Régen kezdte

Draskovics az IRM honlapján található életrajza szerint hosszú pályát futott be az államigazgatásban, 1988-tól dolgozott minisztériumokban, elõször a Pénzügyminisztérium jogi fõosztályvezetõjeként, majd 1990-1991-ben helyettes államtitkárként. 1994 és 1998 között a Pénzügyminisztérium közigazgatási államtitkára volt, majd a Fidesz-kormány idején könyvvizsgáló és brókercégeknél, valamint bankoknál vállalt vezetõ tisztséget.

2002 májusában Medgyessy Péter akkori miniszterelnök kabinetfõnöke lett. A késõbbiekben miniszterként rendkívül sok területen megfordult. 2004 és 2005 között volt pénzügyminiszter, 2006. júniusától pedig kormánybiztosként, az Államreform Bizottság alelnökeként dolgozott a kormányban. 2007. július 1-tõl 2008. február 18-ig a kormányzati igazgatás összehangolásáért felelõs tárca nélküli miniszter posztját kapta, igazságügyi és rendészeti miniszterként pedig tavaly február óta tevékenykedett.

 

Forrás: Origo – www.origo.hu