- TMRSZ – Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete - https://tmrsz.hu -

Jó tudni

Az országgyűlés november 16-án elfogadta az ún. 10077. számú törvényjavaslatot. Így a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló LXXXI. törvény, 83/B § (1) bekezdése úgy módosult, hogy, a 2007. december 31 előtt nyugállományba vonultak számára nem lesz keresetkorlátozás 2010. januártól, míg a 2007. december 31 után nyugállományba vonulók a minimálbér 18-szorosát kereshetik évente.

 



339 igen, 12 nem, 3 tartózkodás mellett eltörölték, illetve enyhítették a képviselők a korhatár alatti nyugdíjasok keresetkorlátját. Jövő évtől azok, akik 2008. január 1-je előtt mentek előrehozott nyugdíjba, korlát nélkül vállalhatnak munkát, akik utána választották a korai nyugdíjat, nem a minimálbérig, hanem annak másfélszereséig kereshetnek megszorítás nélkül.

Tavaly lépett életbe, hogy akik igénybe veszik az előnyugdíjat, a nyugdíjkorhatár eléréséig csak a havi minimálbérnek megfelelő összeget – ez idén 71 500 forint – kereshetik meg. Annak, aki ennél több pénzt kap, fel kell függesztenie a nyugdíját, vagyis a fizetését továbbra is fölveheti, ellátásra azonban év végéig nem jogosult.

A korlátot azért vezették be, hogy 58 évről a nyugdíjkorhatár szintjére, 62 évre emelkedjen az öregségi nyugdíjba vonulók átlagos életkora. Az érintett korosztályok 94 százaléka ugyanis élt a különböző korai nyugdíjazás kedvező lehetőségeivel. Időközben kiderült, a megszorítást sokan kijátsszák, a fekete- és a szürkegazdaságot választják. A korlátozás nem vezetett a nyugdíjkiadások érdemi csökkenéséhez.