- TMRSZ – Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete - https://tmrsz.hu -

Kibékült egymással a Jobbik és a TMRSZ

Szimát nem érdekli az ügyészség

Forrás: HVG – 2009. november 11. 12:24

A Jobbik és a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete (TMRSZ) több hónap szünet után tárgyalóasztalhoz ült – értesült a hvg.hu. Viszonyuk megromlását állítólag az okozta, hogy az európai parlamenti választások után a párt nem léptette vissza emberét az érdekvédelmi szervezetet képviselő főtitkár, Szima Judit javára. A mosolyszünet feloldása a jövő évi országgyűlési választások miatt azonban mindkét fél érdeke volt. Mindeközben az ügyészség sorozatos felszólításokat küld a TMRSZ-nek az együttműködés felbontására.



Szima Juditot, a TMRSZ vezetőjét sok kritika érte amiatt, hogy egy párttal kötött szövetséget. A Jobbik és a TMRSZ között létrejött együttműködési dokumentumot közvetlenül az EP-választás előtt, 2009. május 18-án írták alá, s ezzel a főtitkár a Jobbik EP-jelöltje lett. A kritika azután ügyészségi vizsgálattá súlyosbodott. Az eljárás során megállapították, hogy a dokumentum a szakszervezet alapszabályába és programjába ütközik, ezért a Legfőbb Ügyészség többször fel is szólította az érdekvédelmi szervezetet, hogy bontsák fel a megállapodást – közölte a hvg.hu-val Borbély Zoltán szóvivő.

Ennek azonban semmilyen eredménye nem lett, sőt, a TMRSZ – sutba dobva minden ügyészi vizsgálattal vagy bírósági eljárás megindításával kapcsolatos aggodalmat – meg is erősítette a Jobbikkal való együttműködést. Ezt maga Szima Judit főtitkár is megerősítette a hvg.hu-nak.

„A 2009 májusában megkötött együttműködési megállapodás alapján a múlt héten a Jobbik a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetével (TMRSZ) egyeztető megbeszéléseket kezdett. Ennek célja, hogy a jövő évi országgyűlési választásokon esetlegesen kormányzó pozícióba kerülő párt olyan rendészeti programot készítsen, amelynek segítségével javítanák a rendőrségen dolgozók helyzetét, továbbá szakmailag helytálló, az állampolgárok számára is elfogadható rendészeti program lenne” – mondta el a hvg.hu-nak Szima Judit, a TMRSZ főtitkára. Megjegyezte, a közös munka szakszervezet által meghatározott alapjait egy huszonegy oldalas dokumentum foglalja össze részükről, amely megtalálható a szakszervezet honlapján.

Kérdésünkre, miszerint igaz-e az, hogy az EP-választások után először ültek a felek közös tárgyalóasztalhoz, mert a viszonyukban mosolyszünetet okozott az, hogy a Jobbik nem léptette vissza Szima Judit javára Szegedi Csanádot, a főtitkár azt felelte, nem tudja, ez az információ honnan származik, de ha így lenne is, ez nem jelentene az együttműködésben hátráltató tényezőt.

A főtitkárt többek szerint személyes ok vezérli a Jobbikkal való viszony szorosabbá fűzésében, ezért vélekednek úgy sokan, hogy korábbi sértettségét hátrahagyva újra leült a Jobbikkal tárgyalni. Az indíték pedig nem más, mint egy országgyűlési képviselői hely megszerzése, amely mentességet biztosítana neki a vele szemben folyó eljárásokkal, ügyészségi vizsgálatokkal szemben. Állítólag ezt szolgálhatta volna az EP-képviselőség is, ami azonban nem jött össze, mert a Jobbik vezetése ragaszkodott saját emberéhez.

 

Forrás: HVG – http://hvg.hu/itthon/20091111_tmrsz_szima_jobbik_egyuttmukodes.aspx