A fizetésükért bírságolnak a rendőrök

Magyar Nemzet – 2009. 10. 27. – LXXII. 294. sz.

A fizetésükért bírságolnak a rendőrök

Pilhál Tamás

Miközben Bajnai Gordon kormányfő és Draskovics Tibor rendészeti miniszter is a közbiztonság helyreállítását, a rendőrség megerősítését ígérte- ígéri megtudtuk: az Országos Rendőr- főkapitányság (ORFK) megszüntette azt a közbeszerzési eljárást, amelyet a bűncselekmények felderítéséhez nélkülözhetetlen fontosságú nyomrögzítő anyagok beszerzésére írtak ki. A tendert augusztusban hirdette meg az ORFK, és mintegy 210 millió forint értékben vásároltak volna nyomrögzítéshez, nyomok előhívásához , illetve holtestek kriminalisztikai vizsgálatához szükséges anyagokat, eszközöket. Azonban egy hónappal később az eljárást megszüntették. Bár a rendőrség honlapján nem indokolták meg, miért fújták le a közbeszerzési eljárást, információnk szerint a döntésnek prózai oka van: a pénzhiány.


„Bűnüldöző szervezetből pénzbehajtó alakulattá silányították a rendőrséget”

Pedig létfontosságú eszközökről van szó, amelyek nélkül ma már lehetetlen egy- egy komolyabb bűncselekményt felgöngyölíteni.
Szerettük volna megismerni az ORFK hivatalos álláspontját az esetről, azonban a szóvivői irodán későbbre ígértek választ kérdéseinkre.
Eközben értesüléseink szerint már a kiképzésen lévő rendőrgyakornok megfelelő ruházatára sem futja. Úgy tudjuk, a fiataloknak kiosztott szövetdzseki tejesen alkalmatlan egy 8- 12 órás utcai szolgálatra, különösen a mínuszba forduló éjszakákon. Így nem csoda, hogy a tanuló rendőrök olykor zsebre tett kézzel, fázós emberekre jellemző összehúzott testtartásban próbálnak intézkedni és egyben tekintélyt sugározni.

Megkeresésünkre az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium azt állította: „ a tanulók formaruházata abban különbözik a szokásos rendőri egyenruhától , hogy annak kialakítása egyszerűbb, jobban igazodik a tanulással, kiképzéssel kapcsolatos élethelyzetekhez, kihívásokhoz”. Mint közleményükben írták: téli ruházatuk vízhatlan bakancsból, bevetési nadrágból, zubbonyból béléssel ellátott kabátból, fülvédős sapkából és az úgynevezett molinóból áll, az utóbbi egy kimondottan a téli időszakra kifejlesztett alsóruházat. A tárca szerint ez a felszerelés elégséges a téli, hidegebb hónapokra is azoknak a másodéves rendészeti szakközépiskolai hallgatóknak, akik október 1-jén kezdték meg gyakorlati szolgálatukat.

Szima Judit, a Tettrekész rendőr szakszervezet főtitkára lapunknak úgy reagált: szó sincs a rendőrség megerősítéséről, ellenkezőleg, minden téren folyik annak teljes lezüllesztése, az állomány egy része rémes munkafeltételek között kénytelen dolgozni. A Budapesten gyakorlatozó rendőrökkel kapcsolatban megjegyezte: azzal kecsegtették őket, hogy majd a bevetési főosztályon dolgozhatnak, ehhez képest jelentős részüket kerületi kapitányságokra vezényleték, így elesnek a bevetési pótléktól, ami 24 ezer forint. SzimaJudit arra is kitért, hogy a budapesti rendőrfő-kapitányság döntése nyomán a bevetési főosztály Mosonyi utcai laktanyájában lévő orvosi rendelőt- ugyancsak takarékossági okokból- áthelyezik a Teve utcai rendőrpalotába, így csaknem hétszáz rendőr közvetlen orvosi ellátása szűnik meg. – A rendőrséget bűnüldöző szervezetből pénzbehajtó alakulattá silányították le, és idén 12, jövőre pedig 16 milliárd forintnyi bíróságból származó bevételt írtak elő, ez azzal riogatják a végrehajtó állományt, hogy ha ez nem jön össze , akkor nem lesz fedezet a fizetésükre- mutatott rá a szakszervezeti vezető.

Mint arról a Magyar Nemzet korábban beszámolt, a kormányzat által a rendőrségnek ígért pluszforrások ellenre például a Baudapesti Rendőr-főkapitányság olyan, szorult anyagi helyzetbekerült, hogy főkapitányi utasításra augusztus 1-jétől korlátozták a rendőrök túlórázását. A túlórastop egyedül a tüntetéseket biztosító rendőrökre nem vonatkozik. A lapunk birtokába került belső utasítás szerint Tóth Gábor budapesti főkapitány azzal indokolta döntését, hogy kimerültek a költségvetési lehetőségek: Lázár János (Fidesz), az Országgyűlés rendészeti bizottságának elnöke bírálta a kormányt, amiért nem fizetik meg eléggé a rendőröket, így a szervezet súlyos létszámhiánnyal küzd.

 

Kapcsolódó anyagok:

Magyar Nemzet Online

A Magyar Nemzet cikke