Rendőrtüntetés készül a somogyi kapitányság elé

Forrás: SONLINE – 2009-09-21 12:42 Jakab Edit

Kaposvár | Demonstrációt szervez péntekre a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság elé a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete (TMRSZ). Így kívánnak tiltakozni a Somogyot érintő átszervezések, különösen a bevetési szolgálat Nagykanizsáról Kaposvárra költöztetése ellen.



Szima Judit főtitkár elmondta: álláspontjuk szerint ez a terv csak arra jó, hogy 65 rendőr önként hagyja el az állományt. Azzal ugyanis, hogy a somogyi megyeszékhelyre kell járniuk ezeknek a rendőröknek, lehetetlen helyzetbe kerülnek. Napi nyolc órás szolgálatot kell teljesíteniük. Ezen felül a bejárás, többszöri átszállással szintén sok időt venne igénybe. S többet fizetnének ki utazási költségre, mint amennyit keresnek. A főtitkár szerint a döntésnél a szakszervezeteket meg sem kérdezték. Úgy vélik: nyoma sincs a parancsnoki gondoskodásnak, annak ellenére, hogy itt 65 rendőr, 65 család életéről van szól. Többségük fiatal, akiknek nincs más választásuk, mint elfogadni a felkínált munkát, és reménykedni abban, hogy mégis születik valami elfogadható megoldás.

A szakszervezet például elfogadható megoldásnak tartaná, ha 24-72 órás szolgálatot teljesítenének ezek a rendőrök, vagy például ha a rendőr-főkapitányság buszt biztosítana a bejárásukhoz.

Mergancz Sándor megyei rendőr-főkapitány lapunknak azt nyilatkozta: tudják, hogy a bejárás nagy terhet ró az állományra. Éppen ezért akik nem vállalták ezt, lehetőséget kaptak arra, hogy megfelelő végkielégítéssel elhagyják a testületet. Ám mindössze négyen döntöttek így a 65-ből. A többieknek akár busz biztosításával, rugalmas szolgálatszervezéssel, kombinált szolgálatiidő rendszerrel ( ez a 24-72 órás szolgálat), kilométerpénzzel segít a főkapitányság.

A TMRSZ  főtitkára viszont úgy véli: ezeket a terveket hivatalosan még nem közölték velük, így nem tudják megnyugtatni az érintetteket. Hivatalos választ szeretnének, ezért most az Országos Rendőr-főkapitányságon is tárgyalásokat kezdtek. Nem szeretnének tüntetni, de ha nem születik megállapodás, akkor ezt a megoldást választják.