- TMRSZ – Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete - https://tmrsz.hu -

Munkahelyek veszélyben? A Tettrekész demonstrációra készül.

Forrás: MNO – 2009. szeptember 18. 12:53 – Konopás Noémi

„Az egész intézkedés arra irányul, hogy 65 fiatal rendőr önként hagyja el a pályáját”

Kaposvárra költözik Nagykanizsáról a rendőrségi bevetési szolgálat; a mobil, bárhol bevethető csapat 2008 januárjában került a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság kötelékébe, fő feladata a járőrszolgálat. Mergancz Sándor megyei rendőrfőkapitány pénteken üdvözölte a döntést. A Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének (TMRSZ) főtitkára azonban úgy véli: az egész intézkedés arra irányul, hogy 65 fiatal rendőr önként hagyja el a pályáját. A szakszervezet demonstrációra készül.

Kaposvárra költözik a rendőrségi bevetési szolgálat

Mergancz Sándor megyei rendőrfőkapitány pénteken arról számolt be, hogy régi tervük válik ezzel valóra, hiszen a megyén kívüli bázis 65 fős hivatásos állományát a napi munka Kaposvárhoz, illetve Somogy megyéhez köti. A főkapitány az átszervezés nehézségeként megemlítette: noha a szervezeti egység nem változik, számolni kellett azzal, hogy az utazás vagy a Kaposvárra költözés gondot okozhat az állomány tagjainak.

Nem volt egyszerű az áttelepülés, ezért is tettük lehetővé, hogy aki ezt nem tudja vállalni, megfelelő végkielégítéssel elhagyhassa a testületet – mondta Mergancz Sándor, megjegyezve: végül mindössze négyen döntöttek így.

Szima: Többe kerül majd a leves, mint a hús

Az országos rendőrfőkapitány 61 pontos cselekvési programjában megszüntette a nagykanizsai határrendészeti kirendeltséget, ezzel egyidejűleg intézkedett arról, hogy a Nagykanizsán szolgálatot teljesítő volt határőrök Kaposváron teljesítsenek szolgálatot – mondta el az MNO-nak Szima Judit. A Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének főtitkára leszögezte: az egész intézkedés arra irányul, hogy 65 fiatal rendőr önként hagyja el a pályáját. A rendőröknek ugyanis ettől kezdve 200-300 kilométert kell megtenniük naponta, vagyis többe kerül majd a leves, mint a hús, mert ennek az intézkedésnek köszönhetően többet kell majd kiadniuk a dolgozóknak utazásra, mint amennyi a fizetésük – magyarázta. Szima elmondta: az ügyben megkeresték Mergancz Sándor megyei rendőrfőkapitányt, kérték, hogy vagy biztosítsanak buszt a rendőrök számára, vagy módosítsák a szolgálatszervezést. Eddig még nem méltatott válaszra minket – tette hozzá.

Demonstrációt szervez a TMRSZ

A szakszervezet a Somogy megyei érdekegyeztető tanács ülésén is felvetette a problémát, de a munkáltatói oldal semmiféle választ nem adott, a szakszervezetek részéről egyedül a Rendészeti Védegylet képviselője támogatta a TMRSZ felvetését.

A szakszervezet főtitkára arról is beszámolt, hogy amennyiben ezt a tarthatatlan helyzetet nem tudják helyreállítani, a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete jövő hétre demonstrációt szervez a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság épülete elé. Szima Judit beszámolt arról is, a tervezett demonstráció helyszínéről közölték, hogy az magánterület. Amikor a TMRSZ megkereste a tulajdonost, az azzal állt elő, hogy politikai rendezvény megtartását nem engedélyezi. Szima Judit szerint ez azt vetíti előre, hogy a megyei rendőrfőkapitány semmiféle megoldást nem akar az ügyben.

Forrás: MNO – http://www.mno.hu/portal/663736