Rendőrök tüntettek volna rendőrök ellen Szarvason

Forrás: bszo – 2009. szeptember 18.

Megváltozott munkarendjük miatt jelentősen növelniük kellett volna kiadásaikat azoknak a rendőröknek, akik vidékről járnak Szarvasra munkájukat végezni. A Szarvasi Rendőrkapitányság területén van a legnagyobb rendőrhiány Békés megyében. A panaszos szarvasi rendőrök tüntetést helyeztek kilátásba vezetőik ellen, mivel álláspontjuk szerint anyagilag ellehetetlenültek volna, ha nem születik megegyezés. Ha a helyzet nem oldódik meg, a panaszos rendőrök szerint 6-7 kollégájuk áthelyezését kérte volna, ami véleményük szerint jelentősen rontotta volna a környék közbiztonsági helyzetét.

 

A rendőrök azzal a panasszal fordultak megyei összekötőjükhöz, hogy a túlszolgálatot úgy rendelik el számukra, hogy a 6 órai szolgálat befejezésekor leszerelnek, majd 8 órától berendelik őket rendkívüli munkavégzésre. A „rendkívüli munkavégzés” tulajdonképpen parancsnoki eligazítás, amit minden hónapban előre terveznek – áll a Tettrekész Magyar Rendőrségi Szakszervezet (TMRSZ) honlapján.

 

A TMRSZ-hez is eljuttatott panasz után a beszámoló szerint a következő eligazításon „a jelen lévő parancsnok egyértelműen elmondta, hogy a vezénylés megváltoztatása azért történik, mivel a TMRSZ-nek panaszkodni mertek. Ezt nevezik szakzsargonban szívatásnak”.

Az új munkarend a vidékről bejáró rendőröknek havi 15-20 ezer forintos plusz kiadást jelentett, így a tavaly – a jelentős rendőrhiány miatt – felvett 10 vidéki egyenruhás komoly anyagi problémák elé nézett volna.

A TMRSZ honlapján található beszámoló szerint Oltyán Sándor szarvasi rendőrkapitány nem túl barátságos hangnemet ütött meg: „Az értekezlet másnapján telefonon tájékozódtunk Oltyán Sándor ezredes úrtól, hogy sikerült-e valamilyen megnyugtató megoldást találni a kollégák bejárásával kapcsolatos problémára, de tőle csak azt a választ kaptuk, hogy akinek nem tetszik menjen el Szarvasról”.

Az ügyben tüntetést helyeztek kilátásba, és megkeresték Babák Mihály polgármestert, országgyűlési képviselőt, aki támogatására biztosította a rendőröket, és levelet is írt a miniszternek. A demonstrációról Oltyán Sándor rendőrkapitányt is tájékoztatták, melyre a TMRSZ honlapján található beszámoló szerint az volt a válasza, hogy „ha ráérnek demonstráljanak bátran”.

A TMRSZ hatására az érdekelt felek leültek tárgyalni, és Hudák Pál rendőr ezredes szóban megígérte, hogy pontot tesznek a két hónapja tartó ügy végére és megoldják a problémákat. A TMRSZ-hez eljutott információk szerint két nap múlva visszaállt a rendes munkarend, amelyet korábban szakmai indokok miatt nem állítottak vissza.

BSZO

Forrás: Békés Megyei Szó