- TMRSZ – Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete - https://tmrsz.hu -

Tankcsapdák a határőrség terepjárói alatt

 

A RÉT (Rendőrségi Érdekegyeztető Tanács) május 4.-én megtartott ülésén, mely tanácskozást az ORFK Gazdasági főigazgatója, Dr. Sipos Gyula r. dandártábornok úr vezette, vitatott kérdés merült fel a Határőrségnek uniós forrásokból vásárolt Nissan terepjáróival kapcsolatban. Egy ellenőrzés során kiderült, hogy a terepjárókat nem rendeltetésszerűen használják, így a terepjárókra nyert támogatást, mintegy 4,7 milliárd forintot kell esetlegesen a Rendőrségnek visszafizetnie.

Dr. Sipos Gyula r. dandártábornok a felvetődött kérdésre az ülésen csupán annyit válaszolt, a visszafizetéssel kapcsolatos egyeztetések még nem zárultak le. Nem kis összeg forog kockán, a 4, 7 milliárd forint visszafizetési kötelezettség a Rendőrséget finoman szólva hátrányosan érintené, nem lehet félvállról venni az ügyet.

 

 

Nehéz terep?

A TMRSZ (Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete) Főtitkár Asszonya, Szima Judit, május 13.-án levélben folyamodott Dr. Sipos Gyulához, szolgáljon érdemi információkkal a támogatás visszafizetéséről és az ezzel kapcsolatos egyeztetésekről.

Mivel a határidő lejárta után sem érkezett válasz a Gazdasági Főigazgató Úrtól, így tovább folytatódott a “levélpárbaj”. Dr. Jóri Sándor Adatvédelmi Biztos, valamint Dr. Szabó Máté Állampolgári Jogok Adatvédelmi Biztosa segítségét kérte a Főtitkár Asszony június 3.-án kelt leveleiben.

Tekintettel arra, hogy az összeg megfizetésekor a teljes rendőri állományt hátrány éri anyagi érdekeivel kapcsolatban- fogalmazott Szima Judit- ezért az illetékes parancsnok a szakszervezetnek köteles az ügyben tájékoztatást adni.

Nem említve a tényt, hogy a kérdés közérdekű adatokra vonatkozik, ezzel a tájékoztatás hiánya az ORFK részéről alkotmányossági és törvényességi aggályokat vet fel, érvelt levelében a Főtitkár Asszony.

Dr. Jóri Sándor, a levél kézhezvétele után megkereste és kérte az ORFK Gazdasági Főigazgatóját az ügy házon belüli kivizsgálására, valamint felszólította Dr. Sipos Gyulát, hogy tájékoztassa a TMRSZ-t az adatszolgáltatás megtagadásának okáról, valamint a korábban kért közérdekű adatokat szolgáltassa ki a szakszervezetnek.

Dr. Sipos Gyula augusztusban kelt levelében tájékoztatta Szima Juditot, miszerint kérését már május 22-én megküldte az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumnak. Kérte a Főtitkár Asszonyt, a továbbiakban kérdéseivel a Nemzeti Fejlesztési Bizottsághoz forduljon bizalommal, a tájékoztatás joga az ügyben az ő hatáskörükbe tartozik.

A következő lépés Dr. Vági Márton, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség megkeresése volt, akinek szeptember 10-i válaszleveléből csupán annyi derül ki, hogy az Európai Bizottság nem állított ki visszafizetési felszólítást a fenti összegről, és a Bizottsággal folyamatban lévő egyeztetéseknek nem témája a terepjárók használata.

A kérdés most már az, hogy vajon meddig nem téma ez az Európai Bizottságban, és mikor állítják ki a 4,7 milliárd forintról szóló “csekket”. A terepjárók addig továbbra is vígan járják a “határt”, a 4,7 milliárd forint pedig Démoklész kardjaként függ a Rendőrség felett. A tankcsapdák már az úton vannak, kérdés, hogy beleszaladnak -e a Nissanok, vagy edzett terepjárók lévén, sikerül majd kikerülni őket.