- TMRSZ – Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete - https://tmrsz.hu -

Azonnal eltávolították a nagyatádi parancsnok ittas beosztottját

Forrás: SONLINE 2009. szeptember 8. 20:19 Nagy László

Transzparensekkel érkezett tucatnyi helybeli polgár a múlt csütörtöki nagyatádi kapitányságavatóra, s petíciót adtak át a megyei főkapitánynak.

 

Kedden megkapták Mergancz Sándor válaszát, amelyben értesíti őket, hogy megkezdte panaszaik kivizsgálását.
– Túl sok az olyan ügy, amelynek a rendőrség szerint nincs felelőse – mondta Seres István, a demonstráció egyik szervezője. – A bejelentőket megalázzák, órákon át várakoztatják. Hogyan történhet meg, hogy egy bejelentett bűncselekmény miatt nem indul vizsgálat? Találkoztam olyan károsulttal, akihez betörtek, s miután hiába várta a rendőröket, fogta a lámpát, amelyiken a betörő rajta hagyta az ujjlenyomatát, és maga vitte be a rendőrkapitányságra.

A nagyatádi demonstrálók azt is sürgetik: szűnjenek meg az egykori és jelenlegi tisztek állítólagos kiváltságai. – Egy helyi rendőrtisztet nemrég orvvadászaton értek, s emiatt még júniusban feljelentés született – állította Seres István. – Ennek mindmáig nem zárult le a kivizsgálása. Ha a közrendőrt a legcsekélyebb vétségekért fölfüggesztik, akkor a vezetők se ússzák meg büntetlenül. Az exrendőrtisztek törvényen felül állnak a városban. Bátran autózhatnak részegen, mert senki nem mer velük szemben intézkedni. Minden jogos demokratikus eszközzel ki fogjuk kényszeríteni a rendőrség színvonalának javítását. Ha kell, újabb demonstrációkat, éhségsztrájkokat, tiltakozó megmozdulásokat fogunk tartani ennek érdekében.

– Bejelentett demonstráció volt; demokráciában élünk, és a tiltakozók nem sértettek meg semmilyen jogszabályt. – Ezt már Hegedűs János alezredes mondta, a nagyatádi kapitányság új vezetője. – Hozzájárultam a demonstrációhoz, egyedül azt kötöttem ki, hogy kihangosítót nem használhatnak – mondta. – Munkanap volt, zavarták volna a környező intézményekben dolgozókat, a környéken lakókat, és persze a rendezvény nyugalmának is ártott volna a hangzavar. Ezt a kikötésemet maradéktalanul betartották.

– Az új parancsnok elmondta: a petícióban foglaltakat ismeri, és bízik benne, hogy mielőbb valamennyi kérdésükre választ kapnak a demonstrálók. – Ezek a problémák nem a napokban kezdődtek, több éve történtekkel példálóztak, amikor még egészen más összetételű volt az állomány.

Tavasz óta vezetem ezt a kapitányságot, és a demonstrálóknak is tudniuk kell: nyitott vagyok minden állampolgári felvetésre. Meggyőződésem: a rendőrségnek kell jó példát mutatnia. Sem a korrupciónak, sem az italozásnak nincs helye az állományban. Augusztusban magam távolítottam el a testületből egy rendőrt, aki ittasan jelentkezett szolgálatra. Úgy gondolom, ha az utakon a zéró tolerancia elve érvényesül, akkor a rendőrségen belül sem lehet másként. Számunkra sincs második esély.

 

Kapcsolódó anyagok:

Ti szolgáltok, mi félünk! Demonstráció a rendőrség előtt

Kilopják a vidékiek szemét! Kaszával támadnak a tolvajok