- TMRSZ – Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete - https://tmrsz.hu -

Egyeztetésre köteleznék a főkapitányt

Magyar Nemzet – 2009.08.26. – PILHÁL TAMÁS

Kifogást nyújtott be a fővárosi rendőrök túlóraszámát korlátozó intézkedés ellen a Tettrekész rendőrszakszervezet főtitkára. Szima Judit levelében rámutatott: a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló jogszabály alapján az illetékes parancsnoknak kötelessége tájékoztatni a szakszervezetek képviselőit a szolgálati viszonnyal összefüggő intézkedésekről, mégpedig azok megtétele előtt. Mivel Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány a törvényi kötelezettségének nem tett eleget, és az érdekvédők a sajtóból értesültek a túlórastopról, ezért a Tettrekész főtitkára arra szólította fel, hogy üljön tárgyalóasztalhoz a szakszervezetekkel, és az egyeztetések lezárultáig függessze fel az intézkedés végrehajtását. Ellenkező esetben a Tettrekész szabálysértési eljárást kezdeményez a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) ellen szakszervezet jogainak megsértése miatt – zárul a levél.


Szél József, a Független Rendőrszakszervezet elnöke jelezte: őket sem tájékoztatták előzetesen az intézkedésről, pedig egy ilyen kérdésben legalábbis illő lett volna. Megjegyezte, a munkáltató rendszerint nem egyeztet előzetesen az érdekvédőkkel a szervezetet érintő belső intézkedésekről. Kiemelte: nem értenek egyet a túlmunkát korlátozó intézkedéssel, és álságosnak tartják, hogy miközben pénzt, paripát, fegyvert ígérnek a rendőrségnek, aközben az egyre súlyosabb megszorítások mellett azzal szembesülnek, hogy a fontos feladatok végrehajtására sincs elegendő pénz. Például a rendőrség kétezer fős létszámhiánya ellenére sok helyen létszámstopot rendeltek el, és akadozik a beígért gépjárműcsere is mutatott rá az érdekvédő.

A BRFK lapzártánkig nem felelt kérdéseinkre. Ismert, Tóth Gábor utasítására augusztus 1-jétől egy fővárosi rendőrnek havonta két túlórát engedélyeznek, mivel kimerültek a költségvetési lehetőségek. A korlátozás egyedül a központi biztosítások végrehajtása miatt elrendelt túlórákra nem terjed ki, vagyis például a tüntetések feloszlatására kivezényelt rendőrök megkapják majd a fizetségüket a túlmunkáért.

 

A Magyar Nemzet 2009.08.26-i cikke